Operació conjunta de la Policia Nacional i els Mossos d'Esquadra, amb la col·laboració de la Direcció general de trànsit

Desarticulada una organització criminal que emetia permisos de conduir espanyols de forma fraudulenta

Més de 600 persones relacionades amb esta pràctica delictiva han sigut detingudes, entre elles els 14 integrants de la cúpula de l'organització

La xarxa criminal va aconseguir un benefici superior als 7.000.000 d'euros gràcies a l'expedició d'1.800 permisos de conduir fraudulents

El líder i cervell de l'organització era un informàtic subcontractat per la DGT, qui va dissenyar un entramat pel qual es cobrava entre 3.000 i 15.000 euros per permís emès

14/05/21

Agents de la Policia Nacional, en una operació conjunta amb els Mossos d'Esquadra, i que ha comptat amb la col·laboració de la Direcció general de trànsit, han desarticulat una organització criminal dedicada, presumptament, a l'expedició fraudulenta de permisos de conduir, i que operava des de Catalunya en diversos punts de la resta d'Espanya. L'operació s'ha saldat amb 616 detinguts, entre els quals es troben els 14 integrants de la seua cúpula. Als arrestats li'ls /els hi relaciona amb els delictes de falsedat documental, suborn, blanqueig, pertinença a organització criminal i contra la seguretat en el trànsit.

Les investigacions van començar a l'estiu del 2020, quan va ser detectada una persona en un control que va exhibir un permís de conduir autèntic a pesar que presentava un fet discordante, ja que el titular tenia sancions en el seu expedient en data anterior a l'expedició del permís en la Prefectura Provincial de Girona de la DGT. Les gestions i comprovacions posteriors van acreditar que es tractava d'un permís fraudulent, a pesar de la seua aparent autenticitat.

La investigació que es derivava d'este fet inicial va posar de relleu l'existència d'una organització criminal dedicada a l'expedició fraudulenta de permisos de conduir a ciutadans tant nacionals com a originaris d'altres països.

A partir de la constatació que s'estava produint esta pràctica delictiva per part de personal que treballava per a la DGT, es va treballar conjuntament amb este organisme per a desmantellar esta activitat fraudulenta.

Atés que en un moment determinat de la investigació es va detectar que tant des de la Policia Nacional com des dels Mossos s'estava investigant a persones que pertanyien a l'organització, es va posar en marxa un equip conjunt d'investigació.

L'estructura i operativa de l'organització

El cervell del grup era un informàtic que treballava com a subcontractat en la Prefectura provincial de trànsit de Girona des de setembre de l'any 2019. Este treballador, aprofitant el seu lloc de treball, va usurpar les claus d'accés de funcionaris de la DGT per a poder dur a terme esta pràctica delictiva, al principi, amb familiars i amics. En el moment que es va començar a instaurar el teletreball a mitjan març de 2020 com a conseqüència de la pandèmia, i ja amb un coneixement superior de com funcionaven totes les aplicacions informàtiques de la DGT, i des de la tranquil·litat del seu domicili, va veure l'oportunitat de traure un rèdit econòmic dels seus coneixements.

Per a donar eixida als permisos necessitava a algú que li poguera proporcionar beneficiaris d'estos carnets, per la qual cosa va contactar amb un home que li va facilitar la xarxa d'intermediaris que li feia falta. Es tracta d'una persona que ja tenia un historial delictiu i que actuava com a cap visible de l'organització: captava els clients, feia els cobraments dels permisos i li donava protecció. Este home exercia el rol de colíder de l'organització.

La mecànica d'actuació era la següent: el colíder va teixir una xarxa d'intermediaris que feien d'aconseguidors dels clients. Es tracta de persones que, en alguns casos, regentaven locutoris als quals acudien persones que no disposaven de permís de conduir amb intenció d'aconseguir-los.

Aleshores, proporcionaven la informació necessària respecte del permís que volien obtindre i de les seues dades personals, i els aconseguidors la proporcionaven al colíder de l'organització, que la feia arribar al seu torn a l'informàtic que creava el permís al sistema de la DGT, que després li expedia el carnet físic autèntic, ja que es desconeixia que era fraudulent d'inici. Per a fer-ho se saltava alguns dels passos requerits com, per exemple, la satisfacció de taxes i impostos i altres tràmits administratius. A pesar que l'abast principal de l'organització estava a Catalunya, hi havia beneficiaris de qualsevol punt de la resta d'Espanya. Esta xarxa criminal és responsable de l'emissió d'1.800 permisos de conduir espanyols autèntics de forma fraudulenta.

Els dos líders del grup es repartien els ingents beneficis que s'obtenien per permís, a un preu fix per carnet en funció de la categoria demanda. Est és el preu que cobraven als aconseguidors que, al seu torn, carregaven als beneficiaris la quantitat que volien en cada cas per a obtindre el seu propi guany. Per a obtindre cada permís es pagaven quantitats que podrien oscil·lar entre els 3.000 als 15.000 euros.

Amb els diners obtinguts a partir d'esta pràctica delictiva, els principals investigats compraven propietats immobiliàries, vehicles i altres productes de luxe, i mantenien un ritme de vida molt alt que no es podia justificar amb el sou de la DGT en el cas de l'informàtic ni amb l'absència d'ingressos del colíder. Una part dels diners s'emmascarava amb l'adquisició de criptomoneda.

Explotació de la investigació

Una vegada que els investigadors van tindre clara l'estructura jeràrquica i de funcionament de l'organització, de les persones que formaven part i de quins rols exercien, es va dur a terme un dispositiu policial amb 16 entrades i perquisicions en les localitats de Sant Feliu de Guíxols, Quart, Vic, Calonge i Llagostera i dos registres en les seus de les prefectures provincials de trànsit de Girona i Guipúscoa, i es va detindre als catorze integrants de la cúpula de l'organització. El mateix dia i en els dies següents a l'operatiu es van detindre a 616 persones relacionades amb l'entramat en 29 províncies espanyoles, principalment els beneficiaris que havien pagat per a obtindre els permisos fraudulents, i s'espera que la xifra final de detinguts s'acoste al miler.

Els agents van trobar més de mig milió d'euros en efectiu en el domicili de familiars de la parella de l'informàtic, que també formava part de l'organització. Es va intervendre diversa documentació relacionada amb falsificació documental i es van intervendre cinc cotxes, dos dels quals d'alta gamma. Els beneficis obtinguts per l'organització investigada són cuantísimos, superant els set milions d'euros.

Els catorze integrants de la cúpula de l'organització van passar el dijous a disposició judicial i la jutgessa va decretar l'ingrés a la presó d'huit d'ells.

Del nombre total de detinguts, la Policia Nacional va dur a terme la detenció de 105 persones fora de Catalunya, concretament a la Corunya (1), Àlaba (2), Alacant (17), Almeria (1), Astúries (1), Balears (13), Burgos (1), Cadis (2), Granada (6), Guipúscoa (2), Huelva (1), Jaén (1), La Rioja (2), Las Palmas (5), Lugo (1), Madrid (9), Màlaga (4), Melilla (1), Múrcia (12), Santa Cruz de Tenerife (4), Toledo (3), València (9), Valladolid (4), Biscaia (1) i Saragossa (2).