Operació conjunta de la Policia Nacional, la BKA d'Alemanya i la Policia de Romania

La Policia Nacional deté al líder a Espanya de la banda motera MC Comanches per temptativa d'homicidi

A l'arrestat, considerat per EUROPOL com a objectiu d'alt valor, li constava un Orde Europeu de Detenció emesa per les autoritats romaneses per un delicte de temptativa d'homicidi i anteriorment havia sigut membre de la banda Hell Angels

S'han realitzat dos entrades i registres a Benalmàdena (Màlaga), en la seua residència habitual i en una societat de recent creació dedicada al lloguer de vehicles, en els quals s'han intervenut un arma curta de foc, 32 cartutxos, armes blanques i documentació falsa que era utilitzada per l'investigat

26/04/24

Agents de la Policia Nacional, en una operació conjunta amb la BKA d'Alemanya i la Policia de Romania coordinada per EUROPOL, han detingut en la localitat malaguenya de Benalmàdena a l'actual líder a Espanya de la banda motera MC Comanches. A l'arrestat, considerat per Europol com un objectiu de valor, li constava un Orde Europeu de Detenció emesa per les autoritats romaneses per temptativa d'homicidi i anteriorment era considerat el líder de la banda Hell Angels.

La investigació es va iniciar mentre els agents es trobaven indagant la implicació de la banda motera MC Comanches per la seua relació amb el transport de substàncies estupefaents per carretera des d'Espanya fins al centre i nord d'Europa.

Va heretar els negocis il·lícits després de l'arrest d'un altre dirigent de l'organització

Durant la investigació, a la fi de l'any passat, els agents van arrestar a Marbella a un dels responsables dels MC Comanches per constar-li un Orde Europeu de Detenció per a Entrega per part de les autoritats alemanyes després de considerar que estava directament vinculat amb el trànsit de drogues entre Espanya i el nord d'Europa. Les posteriors perquisicions van permetre esbrinar que l'arrestat, una vegada detingut i entregat a Alemanya, havia deixat encarregat de gestionar els negocis il·lícits al líder de la banda motera.

Una vegada que es va identificar al nou responsable de l'estructura criminal, es va tindre coneixement que, al seu torn, el líder dels MC Comanches es trobava reclamat per les autoritats romaneses per un delicte de temptativa d'homicidi.

Les indagacions dels agents, en col·laboració amb les policies d'Alemanya i Romania -coordinats per EUROPOL-, van permetre esbrinar que el pròfug podia estar residint en la província de Màlaga. Posteriorment, els agents van poder fixar la residència de l'investigat a Benalmàdena (Màlaga) des d'on, segons els investigadors, presumptament coordinava el transport i distribució de substàncies estupefaents cap al centre i nord d'Europa, mitjançant furgonetes.

Per a dur a terme l'arrest, a causa de la perillositat de l'investigat, es va haver de comptar amb agents dels Grups Operatius Especials de Seguretat, realitzant posteriorment dos entrades i registres, un en la seua residència habitual i una altra en una societat de recent creació dedicada al lloguer de vehicles. Durant els registres s'ha intervenut un arma curta de foc, 32 cartutxos, un destral, un matxet diversos terminals telefònics, material informàtic i diversa documentació falsa a nom d'un tercer que era utilitzada per l'investigat.

A més de l'arrest per l'Orde Europeu de Detenció va ser detingut com a presumpte responsable dels delictes de tinença il·lícita d'armes i falsedat documental.

Operació cofinançada amb Fons Europeus del Fons de Seguretat Interior

Agents de la Policia Nacional, al costat de les policies d'Alemanya i Romania, han dut a terme esta operació comptant amb instruments de finançament de la Unió Europea. Esta estratègia s'enfoca en quatre punts clau: establir un entorn de seguretat preparat per al futur, combatre les amenaces emergents, protegir als ciutadans europeus del terrorisme i la delinqüència organitzada, i forjar un robust ecosistema de seguretat europeu.

Per a aconseguir estos objectius, la Direcció general de Migració i Assumptes d'Interior de la Comissió Europea (DG HOME per les seues sigles en anglés), juntament amb les agències de la UE i fons específics de la UE, com els Fons de Seguretat Interna (ISF per les seues sigles en anglés), recolzen als Estats membres en la lluita contra les amenaces criminals mitjançant operacions coordinades dirigides a desmantellar les xarxes criminals i els seus models de negoci. Les intervencions efectuades baix este esquema han sigut cofinançades per la Unió Europea, com a part del suport als Estats membres per a combatre les xarxes delictives que constituïxen les amenaces més significatives per a la seguretat dels ciutadans de la UE i de la Unió en el seu conjunt.