Operació conjunta amb EUROPOL

La Policia Nacional desarticulada una organització criminal que distribuïa bitllets falsos a través de xarxes socials

A Espanya s'ha detingut a dotze persones en diferents localitats que rebien els paquets que contenien bitllets falsos –de 20 i 50 euros en la seua majoria-

En el marc d'esta operació, igual que a Espanya, s'han produït detencions en altres països europeus com Alemanya, França i Itàlia

06/05/24

Agents de la Policia Nacional, en una operació conjunta amb EUROPOL, en la qual també ha participat el Cos de Carabinieri d'Itàlia, la policia alemanya i la policia francesa, han desarticulat una organització criminal que distribuïa bitllets falsos a través de xarxes socials. La xarxa entregava les comandes d'estos bitllets falsificats – 20 i 50 euros principalment – a través d'empreses de paqueteria. En territori espanyol s'ha detingut a dotze persones - en diferents localitats de les províncies d'Alacant, Badajoz, Càceres, Cadis, Cantàbria, Ciudad Real, Còrdova, Logronyo, Madrid, Oviedo, Pontevedra i Soria- , receptors de paquets que contenien bitllets falsos. En el marc d'esta operació, igual que a Espanya, s'han produït detencions en altres països europeus com Alemanya (1), França (3).

La investigació es va iniciar quan el Cos dels Carabinieri va alertar sobre la venda de bitllets falsos a través d'internet, en concret, a través d'una plataforma de missatgeria instantània. Per açò, es va establir una reunió en el marc d'EUROPOL per a establir les línies d'actuació entre els diferents cossos policials.

Fruit de les primeres gestions, es va poder comprovar com esta xarxa estava enviant des de Nàpols paquets amb bitllets falsos de diferents valors –majoritàriament de 20 i 50 euros- a altres punts d'Itàlia, així com a Alemanya, Espanya i França. Es van detectar a més un total de 270 enviaments en els últims tres mesos, la majoria amb destinació a Itàlia, però també a França (43), Espanya (12) i Alemanya (2).

Venien els bitllets falsos a través d'Internet, principalment en xarxes socials

Les falsificacions a objecte d'esta investigació eren fabricades a Itàlia baix el control de la Camorra napolitana. Una vegada produïts, els posaven a la venda a través d'Internet, principalment a través de les xarxes socials. Les quantitats i els preus variaven depenent de la quantitat i el nombre de comandes, rebaixant-se el preu del producte en cadascuna d'elles. El pagament podia efectuar-se de diferents formes, havent-se detectat nombrosos llits en altres investigacions com són les transferències per empreses d'enviament de diners internacionals, plataformes de pagament electrònic o en monedes virtuals.

Una vegada el receptor tenia en el seu poder la moneda falsa, este la revenia en petit quantitats, de manera directa o fins i tot introduint els bitllets en el circuit financer mitjançant la compra de productes de petit valor, la qual cosa es coneix com a “goteig”, que li aportaria, a més del producte mercat, el benefici de la volta o canvi entre el cost i el valor facial del bitllet fals entregat.

A Espanya s'anaven a realitzar tres enviaments en diferents punts

Per la seua part, els agents espanyols van rebre la comunicació dels investigadors italians sobre un pròxim enviament a tres punts diferents del nostre país. Es tractava de tres paquets postals procedents de l'agència investigada. Segons la investigació, estos paquets contindrien els bitllets falsos en quantitat indeterminada. Per açò, es va disposar a la realització de gestions a fi de localitzar estos tres enviaments, para, a través del seu monitoratge, identificar a la persona destinatària de cadascun d'ells i després d'haver sigut realitzada la seua entrega per la companyia de paqueteria a l'interessat, procedir a la verificació del seu contingut.

Els agents van aconseguir identificar, localitzar i detindre a les diferents persones destinatàries dels enviaments de bitllets falsos en territori nacional, tots procedents del mateix remitent italià.

Per este motiu, es va aconseguir detindre a dotze persones en diferents províncies del país (Alacant, Badajoz, Càceres, Cadis, Cantàbria, Ciudad Real, Còrdova, Logronyo, Madrid, Oviedo, Pontevedra i Soria).