Actuaven des de Madrid i Toledo

La Policia Nacional desarticula una organització criminal dedicada a estafar a persones d'edat amb l'estafa de el “tocomocho”

Han sido arrestadas 12 personas de un mismo clan familiar y se han llevado a cabo cinco registros en domicilios de Toledo (3) y Madrid (2) en los que se han recuperado gran cantidad de joyas, 243.000 euros en efectivo, décimos de lotería, elementos de disfraz y medicamentos entre otros efectos

Hasta el momento se han contabilizado 14 hechos delictivos, llegando a emplear medicación, en algunos de ellos, con la que anulaban la voluntad de las víctimas para después trasladarlas a una sucursal bancaria y a sus domicilios y sustraer grandes cantidades de dinero y joyas

Responsables de la investigación ofrecerán declaraciones a los medios que lo deseen, a partir de las 11:00 horas, en la sala de prensa del Complejo Policial de Canillas en Madrid donde se expondrá parte del material intervenido durante la investigación

Aparador amb el confiscat

17/05/24

Agentes de la Policía Nacional han desarticulado una organización criminal dedicada a la estafa a personas de edad con el timo del “tocomocho” que actuaban desde Madrid y Toledo. Han sido arrestadas 12 personas de un mismo clan familiar y se han llevado a cabo cinco registros en los que se han intervenido joyas, 243.000 euros en efectivo, décimos de lotería, elementos de disfraz y medicamentos entre otros efectos. Además se les ha bloqueado 49 cuenta bancarias y seis inmuebles. En algunas de sus acciones delictivas llegaron a emplear medicación para anular la voluntad de las víctimas y después trasladarlas a la sucursal bancaria y a sus domicilios para sustraerles grandes cantidades de dinero y joyas.

La investigació es va iniciar al novembre de l'any passat quan es van detectar diverses denúncies d'estafes a persones d'edat en les quals es cometien estafes amb el mètode conegut com del “tocomocho”. Estes estafes reunien patrons comuns entre si que van fer pensar als investigadors que una mateixa xarxa criminal podria estar implicada en tots ells.

40 anys realitzant l'estafa del “tocomocho”

L'organització criminal investigada es trobava altament especialitzada i estava formada per membres d'un mateix clan familiar que portava més de 40 anys realitzant esta modalitat delictiva, la confiança existent entre els seus membres permetia un perfecte repartiment de tasques i beneficis en les seues activitats delictives.

Durant la investigació, els agents van poder constatar que els membres de l'organització es desplaçaven constantment per tot el territori nacional, fent ús de caravanes i multitud de vehicles diferents per a eludir els controls policials. Els investigadors també van poder comprovar que en algunes de les accions, el clan familiar va passar d'utilitzar l'habilitat/habilitat per a l'engany que utilitzaven habitualment, a l'ús de la violència contra les víctimes, que per la seua edat i condicions físiques, quan reaccionen davant l'engany rebien amedrentamiento tant físic com a ambiental.

Traslladats a la sucursal bancària en estat de somnolència

En determinades ocasions, el modus operandi passava de l'engany a l'ocupació de la submissió química, per al que, segons els investigadors, empraven benzodiacepinas per a anul·lar la voluntat de les seues víctimes, principalment persones d'avançada edat. Una vegada aconseguien l'efecte de somnolència buscat, els traslladaven a l'interior de sucursals bancàries perquè retiraren importants quantitats de diners, o als domicilis de les víctimes per a sostraure les seues joies.

El clan familiar feia ostentació del seu elevat nivell de vida (grans quantitats de diners i guanys patrimonials) a través de les seues xarxes socials, sense ser conegudes activitats professionals o laborals que donaren origen a aquests guanys.

En els seus desplaçaments en vehicle, si detectaven que estaven sent seguits pels agents no dubtaven a emprendre la huída a altes velocitats ocasionant greu perill per a la circulació de la resta de vehicles.

Una vegada que els investigadors van detectar la ubicació de tots els integrants de l'organització criminal, es van dur a terme un total de cinc registres, tres en la província de Toledo –dos en Illescas i un en Casarrubios de la Muntanya- i dos en la província de Madrid –Móstoles i Navalcarnero-, durant els quals es va detindre als 12 membres del clan familiar.

Durant l'operació s'han pogut recuperar gran quantitat de rellotges i joies sostrets a les víctimes, 243.000 euros en efectiu, una escopeta de canons retallats, cocaïna al costat d'útils per a la seua venda i s'han bloquejat 49 comptes bancaris i sis béns immobles. A més s'han intervenut talonaris de receptes, un segell mèdic i benzodiacepinas, així com disfresses que utilitzaven per a dur a terme l'estafa i bitllets de loteria.

Als arrestats se'ls atribuïx la seua presumpta participació en els delictes de pertinença a organització criminal, estafa, robatori amb violència, detenció il·legal, falsificació de documents, tinença il·lícita d'armes i contra la salut pública. La investigació continua oberta i no es descarta que puguen aparéixer noves víctimes.