Operació dirigida contra les “mules” de diners

La Policia Nacional deté a 207 persones per defraudar més de 830.000 euros mitjançant la comissió d'estafes bancàries online

Mitjançant la tècnica de spoofing, els ciberdelinqüents suplantaven els números de telèfon de les entitats bancàries de les víctimes i es guanyaven la seua confiança fins a aconseguir tota la informació necessària per a accedir als seus comptes

La Policia Nacional recorda que les entitats bancàries no sol·liciten dades personals o bancaris via telefònica o per SMS, i recomana no facilitar mai contrasenyes a través d'este mitjà

06/10/23

Agents de la Policia Nacional, en una operació dirigida contra les “mules” de diners –la funció dels quals és rebre les transferències fraudulentes de les estafes bancàries-, han detingut a 207 persones per defraudar més de 830.000 euros mitjançant fraus a través de banca online. Mitjançant la tècnica de spoofing, els ciberdelinqüents suplantaven els números de telèfon de les entitats bancàries de les víctimes –que es troben distribuïdes per tot el país- i es guanyaven la seua confiança fins a aconseguir tota la informació necessària per a accedir als seus comptes.

La investigació, duta a terme per agents de la Unitat Central de Ciberdelinqüència, es va iniciar al setembre del passat any en detectar-se un increment en els fraus online de comptes bancaris, en tot el territori nacional, a través de telefonades telefòniques amb les quals els estafadors simulaven cridar en nom d'entitats bancàries.

Spoofing i tècniques d'enginyeria social per a guanyar-se la confiança de les víctimes

Els estafadors feien ús d'aplicacions informàtiques per a suplantar els números de telèfon de diferents bancs. Cridaven a clients d'aquestes entitats fent-se passar per treballadors de les mateixes i, mitjançant l'ús de falsos pretextos i tècniques d'enginyeria social, es guanyaven la confiança de les víctimes fins a aconseguir la informació necessària -incloses les seues contrasenyes- per a operar amb els seus comptes.

Aconseguida esta informació, els ciberdelinqüents cometien els fraus, ordenant un volum ingent de transferències de diners no autoritzades a altres comptes controlats per ells i que estaven a nom de “mules”.

Perjuí que ascendix a més de 830.000 euros

L'operació, que s'ha dirigit contra els receptors de les transferències de les estafes, ha evidenciat un perjuí econòmic que ascendix a més de 830.000 euros.

Una vegada que els agents van identificar a les “mules” dels diners defraudats, van realitzar l'explotació de l'operació que va finalitzar amb la detenció de 207 persones, la participació activa de les quals en l'aparell financer del mateix ha quedat acreditada.

Consells per a evitar ser víctimes d'estos fraus

- No facilites dades personals o bancaris via telefònica o per SMS; la teua entitat bancària mai et sol·licitarà informació personal per estos mitjans.

- Si sospites que una telefonada pot ser fraudulenta penja directament i flama al nombre oficial de la teua entitat bancària (o amb el qual habitualment contactes) i no al telèfon que t'haja facilitat l'interlocutor.

- Mai facilites contrasenyes per telèfon. Si et diuen que et criden des d'una entitat o empresa, pren nota i posa't directament en contacte amb ells, verificant l'autenticitat de l'interlocutor i de la incidència.

- Utilitza les aplicacions oficials de les entitats bancàries i mai realitzes pagaments ni actualitzes dades a través de links que t'envien mitjançant correu electrònic o SMS.

- Des dels perfils oficials en les xarxes socials de la Policia Nacional (@policia en Twitter i TikTok, @policianacional en Instagram i Facebook) s'oferixen habitualment consells de seguretat per a evitar ser víctimes d'este tipus d'estafes online i s'informen dels fraus més recents i habituals.