En col·laboració amb les autoritats panamenyes

La Policia Nacional deté a Madrid al líder de el “Càrtel de Bagdad” per blanqueig de capitals i pertinença a organització criminal

Lideraba el cártel panameño, uno de los más potentes en la actualidad, dedicado al tráfico internacional de drogas, de armas, ajustes de cuentas y homicidios

Se encontraba en paradero desconocido desde el año 2021, cuando se desarticuló el grupo criminal que lideraba y ha sido detenido como presunto autor de los delitos de blanqueo de capitales y pertenencia a organización criminal

La principal actividad de blanqueo se llevaba a cabo a través del contrabando de lingotes de oro entre España y Panamá

23/02/23

Agents de la Policia Nacional han detingut a Madrid al líder de el “Càrtel de Bagdad” per blanqueig de capitals i pertinença a organització criminal. Es tracta del càrtel panameny més actiu en l'actualitat dedicat al trànsit internacional de drogues, d'armes, ajustos de comptes i homicidis. Ha sigut arrestat després de trobar-se en parador desconegut des de l'any 2021, moment en el qual es desarticule el grup criminal que liderava i ha sigut detingut com a presumpte autor dels delictes de blanqueig de capitals i pertinença a organització criminal. La principal activitat de blanqueig es duia a terme a través del contraban a Espanya de lingots d'or procedents de Panamà.

L'origen de la investigació se situa l'any 2021 arran d'una informació procedent del Departament del Tresor Nord-americà, a través de la seua ambaixada a Madrid, que apuntava al possible assentament del líder del principal càrtel panameny a Espanya i a la introducció de grans quantitats de cocaïna a Europa com la seua principal activitat.

A partir d'eixe moment es va iniciar una investigació marcada per una estreta cooperació amb les autoritats panamenyes i les autoritats judicials tendents a la verificació de la informació i a la detenció dels responsables. Després de diverses perquisicions, els agents van arribar a reconstruir fins a més de deu operacions de blanqueig de capitals dutes a terme per l'organització, per import de més d'un milió d'euros.

Lingots d'or procedents de Panamà

Els investigadors van comprovar que una important labor del blanqueig duta a terme per l'organització es realitzava a través del contraban de lingots d'or procedents de Panamà per a la seua comercialització en una fosa d'or en el nostre país. Els policies van detindre al director financer de la fosa, la qual cosa va suposar un important colp policial contra el blanqueig a través d'or a Espanya. A més van esbrinar que una altra gran part dels diners blanquejats era convertit posteriorment en moneda virtual. Els agents van identificar a un ciutadà com a principal responsable de la mercantil encarregada de la conversió a moneda virtual, el qual va resultar finalment detingut. En total van ser arrestades 10 persones, es van bloquejar 92 comptes per import de 400.000 euros, 39 immobles per valor d'1,5 milions i 10 vehicles per valor de 170.000 euros.

En aquell moment no va poder ser localitzat el líder de l'organització i els agents van continuar amb les gestions tendents a la seua localització en cooperació amb les autoritats panamenyes. Gràcies a les gestions oportunes es va poder esbrinar que el principal responsable de la investigació es trobava a Madrid. Els agents ho van aconseguir localitzar i detindre a Pozuelo de Alarcón dilluns passat 20 de febrer com a presumpte responsable dels delictes d'organització criminal i blanqueig de capitals.