Se'ls ha bloquejat cinc comptes amb un saldo de 206.208,88 euros

La Policia Nacional desarticula un grup criminal que venia productes falsos en Internet mitjançant el mètode del dropshipping

Tres persones han sigut detingudes a Madrid i altres cinc estan sent investigades, els qui blanquejaven els guanys mitjançant la subscripció d'un contracte entre un fabricant i un particular

Comptaven amb prop de 100.000 seguidors en les xarxes socials, on oferien diversos productes, especialment sabatilles esportives de conegudes marques

11/02/22

Agents de la Policia Nacional han desarticulat una organització criminal dedicada, presumptament, a la venda de productes falsos a través de pàgines web, i que blanquejava els guanys amb altres d'aparença legal mitjançant el procediment conegut com dropshipping, que consistix en la subscripció d'un contracte entre un fabricant i un particular per a publicitar i vendre productes a través de xarxes socials i pàgines web. Tres persones han sigut detingudes a Madrid i altres cinc estan sent investigades per la seua implicació en els fets.

Les investigacions van començar quan dos conegudes marques esportives van presentar una denúncia en la qual alertaven de la comercialització, a través d'Internet, de diversos productes, en la seua majoria sabatilles esportives, que vulneraven els drets de propietat industrial de diverses marques del sector. Estes pàgines web eren publicitades, a més, en xarxes socials, i comptaven amb uns 100.000 seguidors.

A través de la investigació, es va comprovar que els articles eren oferits a un preu lleugerament inferior al dels articles originals, la qual cosa dotaria a les pàgines web d'una major credibilitat. Quan es realitzava la comanda, els articles eren remesos al client directament des de la Xina. L'empresa actuava mitjançant un contracte firmat per una empresa local d'Espanya i per una empresa estrangera, proveïdora de productes a la Xina, baix la cobertura d'operar aparentment amb productes originals.

Pagaments a través de la TPV d'una web lícita

Una vegada identificats els responsables d'aquesta empresa i localitzats a Madrid, es va tindre coneixement que conformaven una organització amb aparença empresarial, estable en el temps i amb repartiment de papers molt definit entre socis i participants, emulant pagaments regulars a fi de mantindre una aparença legal. Analitzades els comptes bancaris, així com la traçabilitat dels moviments econòmics, es va observar com els pagaments es realitzaven a través de la TPV d'una pàgina web dedicada a la comercialització lícita de diferents productes, que mancava d'interés comercial, doncs no s'oferien marques ni models de productes. 

Així, tots els pagaments eren desviats de forma automàtica des de les web de productes falsos cap a la web de productes lícits. Fruit d'esta activitat, i amb uns guanys de més de dos milions d'euros en l'últim any, els responsables portaven un estil de vida de luxe.

Amb tota esta informació, es va procedir a l'explotació de l'operació. Es van practicar dos registres domiciliaris a Madrid, sent detingudes tres persones. Altres cinc estan sent investigades per la seua presumpta relació amb els fets delictius. Se'ls ha intervenut 110.000 euros en diferents criptomonedas, recuperant-se de forma immediata 30.000 euros i sol·licitant-se el bloqueig de la resta per trobar-se en depòsits fixos. Així mateix, se'ls ha confiscat 400 euros en efectiu, tres vehicles d'alta gamma, una agenda amb anotacions manuscrites sobre el repartiment de papers de l'organització criminal i les funcions que realitzen i material informàtic com a ordinadors, tauletes i telèfons. També se'ls ha intervenut i bloquejat cinc comptes bancaris amb un saldo total de 206.208,88 euros.