Gràcies a la col·laboració internacional en el marc d'EUROPOL

Desarticulada la major xarxa de distribució de cocaïna d'Europa

L'operació ha sigut desenvolupada per la Policia Nacional d'Espanya de manera conjunta amb les autoritats policials d'Alemanya, Colòmbia, Croàcia, Eslovènia i Sèrbia

Un total de 61 persones han sigut detingudes després d'un any d'investigacions policials, a els qui se'ls ha intervenut 4.010 quilograms de cocaïna i més de 600.000 euros

L'operació ha suposat un important repte per a EUROPOL a causa de la gran mobilitat dels integrants del cartell dels Balcans, requerint una coordinació exhaustiva i permanent de totes les forces policials involucrades en la investigació

A Espanya s'han realitzat intervencions de forma simultània en les províncies de Barcelona, Madrid, Màlaga, Tarragona, Girona i València

Vista general de la droga intervenuda

27/09/21

Agentes de la Policía Nacional, en una operación conjunta con los cuerpos policiales de Alemania, Colombia, Croacia, Eslovenia y Serbia, han desarticulado la mayor red de distribución de cocaína de Europa, procediéndose a la intervención de 4.010 kilogramos de esta sustancia estupefaciente y a la detención de 61 personas.

L'operació s'ha dut a terme baix la coordinació d'EUROPOL, i és fruit de la cooperació internacional de les diferents policies europees implicades, així com de les autoritats colombianes i nord-americanes, amb els qui es va iniciar la investigació de forma conjunta.

L'organització desarticulada pretenia dur a terme una operació de trànsit de drogues des de Sud-amèrica fins a Europa. En este context, EUROPOL va activar una operació exclusiva per al desmantellament d'este grup criminal, la qual cosa va permetre detectar la presència de diversos membres del cartell dels Balcans en diferents països.

Aquesta organització criminal estava composta principalment per súbdits de països de l'est d'Europa, originaris principalment de Sèrbia, Croàcia i Montenegro. La principal característica del grup investigat era el seu important múscul econòmic i la seua falta d'arrelament, que permetia a tots els seus integrants assentar-se en diferents països del món, realitzar viatges per a mantindre reunions i encontres i gaudir d'un nivell de vida a l'abast de poques persones.

Estos encontres es realitzaven en curts períodes de temps, podent-se observar com s'allotjaven i freqüentaven hotels i restaurants de luxe. A Espanya, l'organització comptava amb vivendes i vehicles que els integrants del grup posaven a la disposició dels màxims líders amb la finalitat de dificultar la labor policial.

La finalitat de la investigació policial va ser tractar d'atacar la cúspide de l'organització criminal cobrint totes eixes reunions que se celebraven en cada país. Fins i tot, es va poder comprovar, gràcies a la labor desenvolupada a Colòmbia per la DIPOL, com estaven relacionats amb el món del futbol. Per mitjà de la compravenda de certs jugadors, se seguia el rastre al blanqueig dels beneficis que obtenien del trànsit de drogues.

L'abordatge d'un veler per part del GEO dona inici a la investigació

Les investigacions policials van començar en 2018, quan es va procedir a la detenció d'un veler en el qual viatjaven dos súbdits croats i un de nord-americà. Aquella embarcació va ser abordada pel GEO, el Grup Especial d'Operacions de la Policia Nacional, els agents de la qual van intervendre 1,4 tones de cocaïna que en eixe moment era transportada en el seu interior.

Des d'aleshores, les investigacions indicaven que el grup desarticulat era el responsable de l'enviament de la droga, i que disposaven de recursos i mitjans per a seguir intentant l'operació, com es va poder demostrar finalment. No obstant açò, a pesar de les nombroses dades que es van recopilar, no va ser possible evidenciar en eixe moment la participació d'este grup en aquella operació.

No obstant açò, la investigació va continuar i, a la fi de l'any 2019, un dels membres més importants de l'organització va ser detectat novament a Espanya per a dur a terme la preparació d'una nova empresa delictiva.

D'esta manera, els esforços es van centrar sobre un montenegrí que representava a una potent organització criminal associada o a les principals organitzacions que operaven des dels països de l'est, concretament al cartell dels Balcans. Este cartell constituïa una verdadera amenaça per a la seguretat dels països de l'est, sent considerat per les autoritats europees com una de les més importants organitzacions criminals que operaven a Europa, caracteritzada per integrar entre les seues files a membres paramilitars i dedicar-se a l'execució de multitud d'il·lícits, principalment el trànsit de drogues, robatori de domicilis i vehicles, blanqueig de capitals, extorsió i segrestos.

El treball de tots els països es va centrar des d'eixe instant a tractar de confirmar les persones involucrades en l'operació i, al mateix temps, a poder fer el seguiment de les mateixes. L'implicat procedent de Montenegro va establir la seua base d'operacions temporalment a Màlaga, encara que amb freqüència viatjava a les províncies de Madrid i Barcelona, sense obviar que es desplaçava per Sèrbia, Hongria i Eslovènia, entre altres països.

A través dels moviments d'este grup, es va poder determinar com pretenia introduir una gran partida de droga a Europa a través d'Espanya procedent de Sud-amèrica. Per a açò era necessari que comptaren amb una infraestructura i logística solament apta per a grans organitzacions criminals amb un alt poder econòmic.

Els líders no participaven en activitats que els comprometeren

La cúspide d'esta organització estava liderada per criminals que solament participaven en les negociacions sense realitzar qualsevol activitat comprometedora, quedant-se en múltiples ocasions al marge de les investigacions policials. Arran de l'esdevindre de la investigació, i pels contactes i desplaçaments de l'organització, es va deduir que estaven preparant una important importació de cocaïna.

Els viatges dels principals objectius es van succeir en els mesos previs, visitant Madrid, Barcelona i Màlaga abans de viatjar a Sud-amèrica amb la finalitat d'ultimar els detalls relatius a l'operació.

Així, a mitjan any passat, van pretendre realitzar un transvasament de droga des de les costes colombianes a una embarcació, tenint tot llest i preparat per a dur a terme la transacció de la droga. L'acció de les autoritats americanes va permetre la intervenció d'1.350 quilograms de cocaïna. Esta acció policial va suposar un dur colp a l'organització, que ignorava on s'havia produït l'error de l'operació. Durant eixos mesos, es va tindre coneixement que l'organització tenia llaços o connexions a Itàlia, un dels països on presumiblement anava a tindre destinació partix de la droga.

Després d'un temps analitzant en quin havien fallat, l'organització va decidir a la fi de 2020 emprendre una nova operació marítima. Esta vegada transportarien una quantitat aproximada d'1.250 quilograms de cocaïna, que viatjarien des de les costes de Brasil fins a Espanya, concretament Catalunya, on pretenien introduir eixa important quantitat de droga.

Eixa és la raó que va motivar novament que el grup organitzat es reactivara i que celebraren noves reunions a Europa –a Madrid en el cas d'Espanya-, totes elles amb la finalitat de poder concretar els detalls de l'operació. Després d'estos encontres, al gener d'enguany es van desplaçar els dos principals investigats fins a República Dominicana.

Va cridar l'atenció dels agents que, després d'eixa cita en la República Dominicana, tots dos responsables de l'operació van començar novament el seu periple per tota Europa, una vegada arribat a un acord quant als percentatges i comissions. En eixos moments, es va confirmar que un d'ells es desplaçaria a Dubái, on es va entrevistar amb el màxim inversor i responsable de l'organització.

Tras lo más duro de la pandemia, la organización retoma la operación

Amb l'avanç dels mesos, la pandèmia va retardar temporalment els plans de l'organització, fins al punt que fins a finals del mes de desembre no va quedar establida l'operació. En eixos moments, van determinar tornar a intentar l'operació marítima, però en eixa ocasió la droga es traslladaria fins a les costes brasileres, des d'on pretenien desplaçar-se fins al punt d'encontre i transvasar la droga. Eixe encontre en altamar va tindre lloc a la fi del mes de gener de 2021, entregant-se els 1.250 quilograms que el grup tindria llest i preparat.

Una vegada que la droga va ser rebuda en aigües internacionals, va ser trasllada via marítima fins a Europa, on el grup criminal comptava amb tots els mitjans necessaris per a dur a terme la recepció i, si escau, distribució de la mateixa. Es va detectar, a més, com un dels principals responsables es va desplaçar fins a Tarragona acompanyat per tercers membres de l'organització per a esperar l'arribada del carregament.

Allí se entrevistó con un inversionista, quien no solo le facilitó sus contactos locales para poder suministrar la financiación para la operación, sino que, además, le ayudó a la obtención de la documentación para figurar como residente en España y que le fuera más fácil moverse por el interior de la península.

A Espanya, va començar a vendre la droga en el mercat europeu fins i tot abans de tindre accés a la mateixa. És per eixa circumstància per la qual va contactar amb una organització que pretenia arreplegar una part de la droga, moment en el qual es va procedir a la detenció dels integrants de l'organització.

Les ramificacions de l'organització no solament s'estenien a Catalunya, Màlaga i Madrid, sinó que a més comptaven amb diverses organitzacions amb les quals col·laboraven habitualment. Per a açò, feien ús d'un dels integrants d'este grup, situat a València i encarregat principalment de proporcionar comunicacions segures.

En el moment de la seua detenció, i després del registre del seu domicili, se li va intervendre més de 20 terminals telefònics que tenien com a objectiu garantir la seguretat en les comunicacions. Esta persona tenia una segona funció dins del grup desarticulat, ja que es dedicava a rebre i enviar diners, i probablement actuava com a tresorer. Açò va quedar acreditat per les vigilàncies i per l'intervenut en el registre del seu domicili, on es van localitzar fins a 15 bitllets d'uns cinc euros amb anotacions de dates associades a unes quantitats, i la funció de les quals era acreditar que el seu posseïdor havia entregat o rebut la quantitat fixada o pactada.

Sorprendidos cuando se producía la entrega y recepción de la droga

En procedir-se a la intervenció del grup, es va constatar que posseïen diverses armes de foc i, fins i tot, una placa emblema d'un cos policial de Montenegro. L'explotació de la investigació es va desenvolupar en trobar-se els màxims responsables de l'organització a Espanya per a gestionar els preparatius per a la recepció final de la substancia estupefaent. Extremant les mesures de seguretat i evitant acudir a les reunions en persona, els principals organitzadors supervisaven totes les operacions. No obstant açò, utilitzaven a altres membres de l'organització per a dur a terme les activitats més compromeses. 

D'esta manera, van ser sorpresos quan es produïa l'entrega i recepció dels 1.250 quilograms de cocaïna als afores de Tarragona, practicant-se successivament diversos registres domiciliaris a Tarragona, Barcelona, Girona i València, i detenint-se a tots els implicats i investigats. D'igual manera, es va desarticular el sistema de finançament de l'organització, que era el cultiu i distribució internacional de marihuana i la compravenda de vehicles d'alta gamma.

A través d'ells, es va aconseguir la detenció de 12 membres. Dos d'estos detinguts eren considerats com a objectius prioritaris per EUROPOL a causa del seu historial delictiu, sent investigats per multitud de països. 

Connexions amb altres organitzacions criminals actives a Europa

L'organització investigada posseïa fortes connexions amb altres grups criminals d'Europa, entre ells el Clan KAVAC encarregat entre altres missions de finançar per mitjà del trànsit de marihuana principalment les operacions d'este grup.

Las Autoridades de Eslovenia (OPERACIÓN CUBO) y en cooperación con España, Alemania, Países Bajos, Croacia y Serbia han atacado simultáneamente a este clan que operaba en Europa del Este y que se dedicaban a cualquier hecho criminal considerado grave (trafico de drogas de cualquier tipo, blanqueo de capitales, tráfico de armas, asesinatos, etc…)

Fruto de esa estrecha colaboración, también se ha llevado a cabo en los últimos meses la intervención de 836 kilos de cocaína, 2.503 kilos de hachís, 12.5 kilos de heroína y 30 litros de anfetamina, sin olvidar el arresto de 46 personas como parte de esa organización.

L'explotació ha culminat amb la desarticulació d'una de les branques del Balkan Cartell més actives, atacant el seu aparell logístic i financer, escapçant als seus líders i minvant les seues capacitats operatives futures.

Efectes intervenuts

A més de les 61 detencions i els 4.010 quilograms de cocaïna requisats, l'operació policial ha donat com resultat la intervenció de 2.569 quilograms de marihuana, 173 quilograms d'haixix, 12.5 quilograms d'heroïna, 30 litres d'anfetamina, i més de 6 milions d'euros en efectiu, nou vehicles d'alta gamma, cinc motos, un arma de foc i 300 cartutxos, un arma simulada, una placa emblema identificativa de servici policial de Montenegro, diverses armes blanques, equips d'informàtica i telecomunicacions, detector de càmeres, inhibidors de freqüència i multitud de documentació relacionada amb les empreses de l'organització.