Operació Trident contra el trànsit de drogues en la província d'Osca

La Policia Nacional interven deu quilograms de speed i desmantella tres macroplantaciones formades per 8.200 plantes de marihuana

Dotze persones han sigut detingudes durant esta intervenció, que dona continuïtat a les investigacions liderades per la Policia Nacional en la lluita contra el cultiu de cànnabis en els boscos de la província

L'organització criminal, liderada pel regente d'una tenda relacionada amb el tractament del cànem, estava estructurada en dos grups: el primer, dedicat al trànsit de speed i altres substàncies com a cocaïna i cristall, compost en la seua majoria per jóvens policonsumidores, mentre que el segon estava constituït per ciutadans albanesos i espanyols autòctons que eren treballadors agrícoles i ramaders.

Les plantacions estaven situades en zones boscoses de molt difícil accés i estaven constantment custodiades, tant per llocs de vigilància com pels membres de l'organització residents en els petit municipis limítrofs

Estos macrocultivos suposen un autèntic perjuí per al medi ambient a causa de la transformació de l'hàbitat, la utilització de productes químics i l'alteració de barrancs. De fet, durant la preparació d'una d'estes plantacions es va provocar un incendi forestal en el qual van intervendre els mitjans aeris i terrestres per a la seua extinció i que va afectar a quasi cinc hectàrees de pineda

16/09/21

Agents de la Policia Nacional, en el marc de l'operació Trident, han desarticulat una organització criminal dedicada al trànsit de drogues en la província d'Osca, amb el desmantellament de tres macroplantaciones formades per 8.200 plantes de marihuana i la intervenció de deu quilograms de speed.

La investigació, iniciada en el mes de novembre de 2020, ha permès desentramar una organització criminal establida en la província d'Osca i dedicada al trànsit de drogues, que s'havia ramificat en dos especialitats: el trànsit de speed i el cultiu extensiu de marihuana en espais naturals i la seua posterior venda.

Estos dos grupos estaban liderados por un joven, regente de un establecimiento relacionado con el tratamiento del cáñamo, desde donde dirigía todas las operaciones de plantación y aprovisionamiento de la mercancía y la posterior distribución de la droga mediante su venta directa. Este tráfico al menudeo se realizaba por mediación de los jóvenes de la organización, y también se llevaba a cabo directamente en el establecimiento en horario de atención al público. De hecho, la organización carecía de intermediarios para, así, obtener el máximo beneficio económico al ser productores y vendedores directos.

Per a controlar el cultiu de la droga, disposava d'un lloctinent en les zones de les plantacions, un jove d'origen albanés que comptava amb altres individus de la mateixa nacionalitat per a les labors de cultiu.

Desarticulació del grup dedicat al trànsit de speed

En una primera fase de l'operació, els agents van desarticular el grup dedicat al trànsit de speed i van procedir a la detenció de líder de l'organització. Este grup estava compost, en la seua majoria, per ciutadans espanyols molt jóvens i policonsumidores de substàncies estupefaents i psicotrópicas, que s'encarregaven de distribuir la droga a la menuda i proporcionar els clients.

Durant esta intervenció, els investigadors van desmantellar la guarderia del speed, realitzant un registre del domicili en el qual emmagatzemaven 10.170 grams d'esta substància, així com 7.600 grams de cogollos secs de marihuana. 

Desarticulació del grup dedicat al cultiu i trànsit de marihuana

En una segona fase de l'operació, es va posar en marxa un macrodispositivo policial  per a desmantellar les tres plantacions extensives que l'organització disposava en diversos espais naturals de la Ribargorça. Estes plantacions es conreaven en espais acuradament seleccionats: paratges boscosos amb barrancs dels quals detraer l'aigua i de molt difícil accés, sent necessari vehicles tot terrenys 4x4 i llargues caminades entre la frondosa vegetació. No eren zones transitades ni tan sols per senderistes o caçadors. 

De fet, estes plantacions estaven situades en zones a les quals tan sols es podia accedir a través d'un camí situat enfront de la casa familiar d'un dels principals implicats. L'organització, a més, havia reclutat entre els seus membres a residents de petit municipis que eren propietaris de terrenys pròxims a les plantacions, la qual cosa dificultava en gran mesura les investigacions, doncs estos integrants s'encarregaven de controlar la zona, sotmetent a control a tota aquella persona aliena a estos petit nuclis rurals i informant d'açò als responsables de l'organització.

Este grup estava dirigit per un ciutadà albanés, home de confiança del líder de l'organització. Disposava de documentació falsa per a evadir una possible identificació policial, doncs li constava una prohibició d'entrada en territori Schengen i ja havia sigut expulsat en dos ocasions per la Brigada d'Estrangeria.

La resta del grup ho constituïen, d'una banda, ciutadans d'origen albanés i, per una altra, espanyols autòctons que eren treballadors agrícoles i ramaders. 

Delicte contra el medi ambient

Estos extensos cultius de marihuana es trobaven ocults en paratges boscosos, havent-se localitzat marcroplantaciones en la Noguera Ribagorçana, en les muntanyes d'Agüero i, en esta ocasió, en la vall de l'Isábena. Els integrants del grup transformaven totalment l'espai natural, talant les superfícies de pinedes i convertint el terreny en cultius de marihuana. Per al regadiu d'estes plantes, alteraven els barrancs pròxims, construint basses per a disposar d'aigua emmagatzemada i poder-la conduir fins als camps de cànnabis amb mànegues i bombes d'aigua. Els investigats havien creat un mètode de cultiu i un sistema de reg per goteig per a assegurar-se la màxima producció d'estos cultius.

A més, els productes químics que empraven i els desfets que generaven els campaments que vigilància, com a bombones o garrafes de gasolina, entre uns altres, suposaven una contaminació de la terra. 

De hecho, al preparar el terreno de una de estas plantaciones durante el pasado mes de marzo, provocaron un incendio forestal que tuvo que ser extinguido por medios aéreos y terrestres y que afectó a casi cinco hectáreas de pinar en el monte de Ayerbe.

Més de 23 tones de marihuana intervenudes

Esta intervenció constituïx una continuació de les investigacions que lidera la Policia Nacional en la lluita contra el cultiu de cànnabis en els boscos de la província. En els últims dos anys, la Policia Nacional ha desmantellat set plantacions ocultes en els boscos de la província i ha aprehendido 40.000 plantes, superant en pes les 23 tones de marihuana.

La present operació s'ha saldat amb la detenció de dotze persones per delictes de pertinença a organització criminal, delicte contra la salut pública, falsificació documental, delicte contra el medi ambient i delicte d'incendi forestal. S'han realitzat sis registres domiciliaris i un en una nau agrícola, en els quals s'han intervenut 8.700 grams en cogollos de marihuana, 8.200 plantes de marihuana, 10.170 grams de speed, 12.335 euros, equips de transmissió portàtils, tres vehicles d'alta gamma, utensilis per a la distribució i empaquetament de la droga.