Tres detinguts a Madrid i Múrcia

La Policia Nacional desarticula un grup criminal que explotava sexualment a dones en diverses províncies espanyoles

Una de les mates va patir dos agressions sexuals i va haver de fugir d'Espanya en ser amenaçada de mort

Les dones eren captades en els seus països d'origen, principalment Colòmbia, i una vegada traslladades a Espanya eren forçades a exercir la prostitució per a pagar el deute contret

29/04/24

Agents de la Policia Nacional han desarticulat un grup criminal establit en les províncies de Toledo, Madrid, Múrcia, Càceres i Jaén que presumptament explotava sexualment a dones en clubs d'alternació i domicilis particulars. Han sigut detingudes tres persones que formaven un entramat que captava a dones vulnerables en els seus països d'origen, principalment Colòmbia, les traslladaven al nostre país per a exercir la prostitució i les imposaven elevats deutes. Una de les mates va arribar a patir dos agressions sexuals i greus amenaces de mort que la van obligar a fugir d'Espanya. Hi ha tres persones detingudes, dos a Getafe (Madrid) i una en Torrepacheco (Múrcia).

La investigació policial va començar gràcies a la declaració prestada per una de les víctimes que va permetre als agents posar-se després de la pista d'este grup criminal dedicat a la tracta de dones amb finalitats d'explotació sexual.

Les perquisicions realitzades van permetre esbrinar com el grup delincuencial captava a dones d'origen sud-americà, principalment de nacionalitat colombiana, a través de xarxes socials i persones de confiança. Les víctimes, en situació de gran vulnerabilitat en els seus països d'origen, viatjaven a Espanya amb l'objectiu de millorar les seues condicions de vida. Una vegada ací, eren forçades a exercir la prostitució per a saldar el deute contret pels gastos del viatge. A eixe deute, a més, se li sumaven altres pagaments que les dones havien de realitzar als explotadors,  50 euros al dia en concepte de manutenció i 300 euros al mes per allotjament.

Llaços a Suïssa

Les víctimes eren traslladades per diferents clubs del territori nacional per a exercir la prostitució, sent instruïdes pels membres del grup en els servicis sexuals que havien de realitzar i les tarifes a cobrar. Els agents també han pogut confirmar que un dels detinguts comptava amb connexions a Suïssa i que algunes dones van arribar a ser traslladades fins a eixe país per a ser explotades sexualment.

Una de les víctimes de l'entramat, durant la seua estada en un dels clubs nacionals, va ser testimoni de com dos menors d'edat havien sigut retingudes contra la seua voluntat per a exercir la prostitució amb clients especials.  Arran de presenciar este succés, la víctima va ser agredida sexualment en dos ocasions i amenaçada de mort, motiu pel qual va haver de fugir del país.

Durant les perquisicions els investigadors han constatat que els detinguts, que no duien a terme cap activitat laboral remunerada, haurien realitzat en els últims mesos enviaments de diners a l'estranger per valor de  66.500 euros.

Amb la tracta no hi ha tracte

Esta operació s'emmarca dins del Pla de la Policia Nacional contra la Tracta d'Éssers humans amb Finalitats d'Explotació Sexual. La Policia Nacional compta amb la línia telefònica 900 10 50 90 i el correu trata@policia.es per a facilitar la col·laboració ciutadana i la denúncia, anònima i confidencial d'este tipus de delictes, no quedant reflectida la telefonada en la factura telefònica.