Operació conjunta de la Policia Nacional, la Guàrdia Civil i la NOA Sueca en el marc d'un equip d'investigació constituït en EUROJUST i en EUROPOL

Detingudes 71 persones com a membres d'una àmplia xarxa de narcotraficants que operava entre Espanya i Suècia

Utilitzaven una empresa de mudances sueca amb seu a Alacant i Màlaga per a transportar la droga des d'Espanya fins al país nòrdic, ocultant-la entre els ports legals que l'empresa realitzava

A Madrid es va detindre a un dels criminals més violents, catalogat per EUROPOL com a objectiu d'alt valor per la seua presumpta implicació en delictes de conspiració per a l'homicidi, trànsit de drogues, segrest i extorsió

S'ha intervenut un total d'1.700 quilograms d'haixix, 500 quilograms de marihuana, 55.000 unitats d'un fàrmac opiáceo utilitzat com a substitut de l'heroïna, cinc quilograms de cocaïna, 23 quilograms d'anfetamina, dos subfusiles, un fusell, huit armes curtes, una magrana de mà, cinc pistoles d'aire comprimit i 400 cartutxos

També se'ls ha interceptat 592.000 euros en efectiu, 1.850.000 euros en comptes bancaris i moneders de bitcoins amb un valor benvolgut de 15.000 euros; i s'han bloquejat immobles valorats en més de 14.000.000 euros

12/08/21

Agents de la Policia Nacional, en una operació conjunta amb la Guàrdia Civil i la NOA de Suècia, en el marc d'un equip d'investigació entre Espanya i Suècia, constituït a este efecte en EUROJUST i en EUROPOL, han desarticulat una presumpta xarxa de narcotraficants d'origen suec i polonés que operava, a més d'en el seu país d'origen, en diverses nacions europees, principalment a Espanya, on es proveïa de l'estupefaent que, posteriorment, distribuïen en el país nòrdic. Han sigut detingudes 71 persones en tots dos països durant un operatiu que s'ha dut a terme mitjançant quatre fases diferenciades.

Les investigacions policials van començar a la fi de l'any 2018, amb la sol·licitud, per part de les autoritats sueques, de diversos Ordes Europeus d'Investigació sobre un grup d'individus d'eixe país que acudia de forma habitual a Espanya per a negociar la compra de partides d'estupefaent. Estes persones estaven directament relacionades amb els diferents grups criminals suecs que, en l'actualitat, es disputen el control de la distribució d'estupefaents en ciutats com Estocolm i Gotemburgo, i que en els últims temps han vingut causant la mort d'al voltant de 50 persones a l'any per ajustos de comptes.

Des de l'inici de la investigació, es va comprovar que els diferents grups criminals suecs confluïen en el nostre país entorn de/entorn de proveïdors comuns d'estupefaents, podent identificar a alguns dels més importants en les províncies de Màlaga i Barcelona. Una vegada comprovades les vinculacions d'estes organitzacions en tots dos països, es va establir en EUROPOL un equip d'investigació operatiu que incloïa a varis dels objectius més importants de la investigació, considerats com d'alt valor. De la mateixa manera, la investigació judicial es va instruir en el marc d'un equip conjunt d'investigació entre Espanya i Suècia.

Des d'eixe moment, i una vegada articulats els mecanismes a través dels quals es desenvoluparia la investigació, l'explotació de la mateixa s'ha va desenvolupar en diverses fases.

Primera fase: una empresa que ocultava la droga entre els seus ports

Des de l'inici de la investigació, es va poder identificar a una empresa de mudances sueca utilitzada per diverses organitzacions criminals per a transportar la droga des d'Espanya fins al país nòrdic ocultant-la entre els seus ports legals. L'empresa mantenia obertes dos seus a Espanya, una d'elles en la localitat alacantina de Torrevella i una altra en Sant Pere Alcántara, en la província de Màlaga.

Amb l'avanç de les perquisicions policials, es va poder identificar els mitjans a través dels quals la droga era transportada, així com a les persones directament implicades. D'esta manera, es van intervendre diversos enviaments de droga tant a Espanya com a Suècia, tots ells organitzats per esta empresa de transports. Una d'estes intervencions es va dur a terme en la capital sueca, a Estocolm, interceptant-se 55.000 unitats d'un fàrmac opiáceo utilitzat com a substitut de l'heroïna, que havia sigut portat fins a allí per un dels camions de l'empresa investigada. La intervenció de la droga es va dur a terme una vegada que es va produir l'entrega de la mateixa a un dels clients del clan investigat, procedint-se a la detenció del mateix.

Uns dies més tard, van anar igualment intervenuts en la ciutat sueca de Gotemburgo altres 85 quilograms de cànnabis que havien arribat fins a allí amagats en uns mobles arreplegats en el Polígon de Sant Pere. En el moment de la intervenció van ser detinguts dos individus.

Com a conseqüència d'estes dos intervencions, i davant les sospites que l'organització havia adquirit una nova partida d'estupefaents a Espanya per a ser transportada a Suècia,  la qual es trobaria amagada en una de les naus de Sant Pere d'Alcántara, es va procedir a la detenció tant a Espanya com a Suècia dels implicats en esta xarxa. En este sentit, es van dur a terme diversos registres domiciliaris en tots dos països. 

Com a resultat d'estos registres, a Suècia van ser detingudes dos persones, propietàries legals de l'empresa. A Espanya van ser arrestats altres dos individus, un d'ells fill i nebot dels anteriors, en l'interior d'una de les naus de Sant Pere Alcántara. Van ser detinguts quan es trobaven preparant 265 quilograms d'haixix per a un pròxim transport, que van ser intervenuts en el moment. En un registre posterior en el domicili d'un d'ells van ser localitzats quatre quilograms de marihuana.

Més tard es va procedir a la detenció d'una tercera persona, col·laboradora dels anteriors i en el domicili dels quals es van intervendre 28.000 euros. Igualment, han sigut bloquejats dotze immobles dels investigats en les províncies d'Alacant, Àvila, Granada i Màlaga.

Dins d'esta fase de la investigació, s'han detingut tant a Espanya com a Suècia a altres investigats suecs que operaven en el nostre país i que, igualment, utilitzaven la infraestructura d'esta empresa de transports per a realitzar els seus enviaments de droga. 

Segona fase: detingut a Madrid un dels criminals més violents

En la segona fase, va ser detingut un dels criminals més violents per liderar molts dels atacs armats produïts en la capital sueca. Estava catalogat per EUROPOL com a objectiu d'alt valor, denominació amb la qual s'identifica als delinqüents amb major incidència criminal a Europa. Este individu, que es trobava en parador desconegut, va ser localitzat a Madrid i detingut per la seua presumpta implicació en delictes de conspiració per a l'homicidi, trànsit de drogues, segrest i extorsió. La seua detenció es va simultanejar a Suècia amb les de la resta d'integrants de la xarxa criminal que ell dirigia, duent-se a terme l'arrest d'altres set investigats. 

Tercera fase: l'organització introduïa droga des de Marroc

Paral·lelament a estes investigacions, es va detectar que l'organització es dedicava, igualment, a la introducció de les diferents substancies estupefaents a Espanya mitjançant un nou mètode que consistia a portar la droga des de Marroc suspesa baix el casc d'embarcacions recreatives. Posteriorment, fondejaven l'haixix en punts establits prop de la costa perquè altres persones de l'organització ho extragueren dies més tard, utilitzant, per a açò, taules de surf modificades amb ganxos i suports de subjecció que connectaven amb motors de propulsió subaqüàtics, usats normalment per persones experimentades en bussege, aprehendiéndose 25 bolics d'haixix surant després de ser fondejats, llançant un pes de 550 quilograms aproximadament.

Una vez en España, esta droga era enviada a países europeos oculta en el interior de diversos objetos a través de empresas de paquetería u oculta entre mercancía legal en camiones de gran tonelaje, interviniéndose 310 kilogramos de hachís en el puerto sueco de Trelleborg (Suecia), en el interior de un camión entre mercancía legal.

Durant la investigació s'han interceptat diversos enviaments de diners en metàl·lic resultant dels beneficis obtinguts en les nombroses operacions de narcotràfic que este grup realitzava. Les divises confiscades eren transportades en dobles fons realitzats a este efecte en equipatges de mà, així com en vehicles utilitzats per l'organització, sent traslladades per "mules" entre els diferents països d'Europa en els quals operaven.

Els líders de l'organització criminal no ocultaven el seu alt nivell de vida. Un d'ells posseïa en les seues vivendes nombroses obres d'art i, fins i tot, una enorme quantitat d'exclusives botelles de vi. La investigació s'ha desenvolupat en diverses fases en les quals s'han realitzat, de manera coordinada, 30 registres (21 a Espanya, 7 a Suècia i 2 a Portugal), procedint-se a la detenció de 47 persones i executant-se dos Ordenes Europees de Detenció i Entrega.

En un dels registres, els agents van trobar, entre altres armes de foc, un subfusell de guerra Kalashnikov AK-47, disposat per a obrir foc, i una magrana de fracturación M52, la qual cosa aferma la part de la investigació desenvolupada en este sentit, podent-se acreditar que esta organització exercia la violència enfront d'altres clans rivals i que produïen fets violents en sòl espanyol i suec, destacant les 50 morts violentes en els últims anys a Suècia motivades per fets relacionats amb el narcotràfic. No en va, un dels detinguts tenia antecedents per ser el presumpte autor de dos delictes d'homicidi en grau de temptativa com a conseqüència d'un tiroteig on van resultar ferides diverses persones.

Esta fase ha finalitzat amb la confiscació de quasi una tona d'haixix, 500 quilograms de marihuana, 23 quilograms d'anfetamina i 5 quilograms de cocaïna. D'igual manera, s'han intervenut diverses armes de foc, 18 turismes, dos camions, set motocicletes, tres embarcacions, 439.000 euros en diferents divises i material informàtic, així com material per al fondege de la droga i per al seu transport.

De la mateixa manera, s'ha procedit al bloqueig i embargament preventiu d'immobles, vehicles i comptes bancaris per valor de més de 14 milions d'euros, i a la confiscació de nombroses obres d'art que superaven en la taxació inicial el milió d'euros.

Cuarta fase: canalizaban los fondos ilícitos a través de inversiones en inmuebles de lujo

En el marc d'esta investigació conjunta, també es va investigar de forma paral·lela la manera en què estes organitzacions blanquejaven els fons procedents del trànsit internacional d'estupefaents. Es va detectar que este tipus d'estructures criminals actuaven com a verdaderes màfies en la província de Màlaga. A través del trànsit de drogues i l'ús d'armes, constituïen un greu perill per a la col·lectivitat i, a més, amb la inversió dels ingents beneficis de les seues activitats il·lícites, influïen molt negativament en el mercat immobiliari de la zona. 

Es va evidenciar la canalització dels fons de procedència il·lícita a través inversions en immobles de luxe a Marbella i en altres municipis de la zona. Per a açò, es va efectuar l'estudi de més de 100 empreses espanyoles i d'altres radicades a Suècia i en tercers països, autoritzant-se judicialment registres en diverses immobiliàries, dos d'elles radicades a Marbella i gestionades per ciutadans suecs. A més, s'han localitzat i bloquejat 64 immobles de luxe i terrenys.

Igualment, en esta fase es van simultanejar fins a 15 registres a Espanya i Suècia, embargant-se 23 vehicles i confiscant-se diners en efectiu, en comptes bancaris, així com bitcoins i màquines d'explicar diners, per la qual cosa el total d'actius i béns recuperats superaria amb escreix els 55 milions d'euros. A més, es van intervendre diverses armes: quatre pistoles, un fusell amb silenciador, una escopeta i cinc armes d'aire comprimit.

A través de diferents operacions de blanqueig reconstruïdes, s'ha acreditat que l'entramat bancarizaba en l'estranger estos diners il·legals i efectuava transports d'or per a la mateixa fi, obrint comptes a nom de societats estrangeres a través de les quals adquirien béns de luxe o concedien préstecs a les empreses radicades a Espanya, aconseguint així el blanqueig d'aquests diners. D'esta manera, durant la investigació s'ha posat de manifest la complexitat dels entramats societaris intervinents, amb connexions en tercers països, molts d'ells considerats paradisos fiscals, en els quals participaven gran quantitat de testaferros, comptant amb un assessorament legal especialitzat.

En esta fase de l'operació han sigut detingudes a Espanya nou persones, emetent-se un Orde Internacional de Detenció contra un escapolit, sent arrestat en Brasil per les autoritats d'eixe país.

En total, durant totes les fases de l'operació s'han intervenut 1.700 quilograms d'haixix, 500 quilograms de marihuana, 55.000 unitats d'un fàrmac opiáceo utilitzat com a substitut de l'heroïna, cinc quilograms de cocaïna, 23 quilograms d'anfetamina, dos subfusiles, un fusell, huit armes curtes, una magrana de mà, cinc pistoles d'aire comprimit, 400 cartutxos, 592.000 euros en efectiu, 1.850.000 euros en comptes bancaris i moneders de bitcoins amb un valor benvolgut de 15.000 euros. També s'han bloquejat 64 immobles per valor de més de 14 milions d'euros i s'han intervenut 30 vehicles i embargat altres 23. Finalment, han sigut interceptades, tres embarcacions, 15 rellotges de luxe, 30 obres d'art, nombrosos equips informàtics d'última generació, tres dispositius de geolocalització i dos màquines comptadores de diners.