Operació de la Policia Nacional i Agència Tributària, en col·laboració amb les autoritats franceses (DNRED)

Interceptat en aigües pròximes a Canàries un buc carregat amb 20 tones d'haixix

Detinguts els onze tripulants del buc ‘Natalia’ i intervenuda la droga, localitzada en el celler de l'embarcació, després de l'abordatge realitzat per dos patrullers de Vigilància Duanera a 40 milles al sud-est de Fuerteventura

El mercant corria un seriós risc d'afonament, sent habitual que estes organitzacions utilitzen embarcacions en mal estat que realitzen el seu últim viatge, és a dir, una vegada hagen complit amb èxit la seua travessia es procedix a la seua destrucció o desballestament

Bolics d'haixix intervenuts

10/08/21

La Policia Nacional, en una operació conjunta amb Agència Tributària, en col·laboració amb les autoritats franceses (DNRED) ha intervenut un carguero que portava 20 tones d'haixix. Han sigut detinguts els onze tripulants del buc, de nom “Natalia” i ha sigut intervenuda la droga, que es trobava en el celler de l'embarcació. L'abordatge del buc, ha sigut realitzat per dos patrullers de Vigilància Duanera, a unes 40 milles al sud-est de Fuerteventura. El mercant corria un seriós risc d'afonament, sent habitual que estes organitzacions utilitzen embarcacions en mal estat que realitzen el seu últim viatge, és a dir, una vegada hagen complit amb èxit la seua travessia es procedix a la seua destrucció o desballestament.

La investigació es va iniciar al gener del 2021 i estava centrada en una empresa naval localitzada en Líban, que proporcionava diversos servicis de logística relacionats amb transport marítim a clients privats. Precisament esta empresa estava vinculada a l'aprehensió de 13,6 tones d'un carguero de la seua propietat en 2016 a Líbia. 

En el marc d'eixa investigació, recolzada pel CITCO (Centre d'Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat) i el Centre de Coordinació Marítima, els agents van observar com al juliol de 2021, un dels bucs de la seua propietat, localitzat a Turquia, realitzava una sèrie de canvis significatius en el registre de l'embarcació, la qual cosa va fer alçar les sospites. Estes alteracions eren la variació en el seu nom, que va passar a denominar-se “Natalia” i la seua bandera que va deixar de pertànyer a Togo per a ser de Palau. 

Els investigadors van realitzar un seguiment de l'àrea geogràfica d'actuació i la vinculació de l'empresa a anteriors aprehensions, constatant com per la derrota del vaixell des de la seua eixida de Turquia creuava el Mar Mediterrani, confirmat les sospites dels investigadors, ja que el mateix es dirigia cap a l'àrea geogràfica de Marroc. 

Després de detectar la proximitat del mercant a les aigües de Canàries es va decidir la seua urgent intercepció, per la qual cosa els dos patrullers del Servici de Vigilància Duanera van partir la nit del passat dissabte en busca de l'objectiu. 

Onze detinguts d'origen sirià 

El passat dia huit d'agost es va localitzar l'embarcació, de bandera de Palau, a unes 40 milles del sud-est de Fuerteventura. Una vegada controlat i assegurat, els funcionaris van detectar que el mercant es trobava de debò risc d'afonament, en comptar amb importants vies d'aigua i deficiències en el motor. Els operatius van poder comprovar que a més de realitzar un transport ordinari de guix, el mercant portava, en el seu celler, una quantitat important d'haixix, per la qual cosa es va procedir a la detenció dels seus onze tripulants.

L'embarcació va ser traslladada al Port de Las Palmas i va atracar en el mateix en la nit del diumenge. El mal estat del buc, amb múltiples vies d'aigües i risc d'incendi en màquines, va obligar a un ardu treball dels funcionaris per a mantindre-ho a flota. Habitualment, les organitzacions dedicades al trànsit marítim utilitzen este tipus d'embarcacions caracteritzades pel seu mal estat i que es consideren d'últim viatge, és a dir, una vegada hagen complit amb èxit la seua travessia es procedix a la seua destrucció o desballestament.

En el dia d'ahir es va dur a terme un registre més exhaustiu de l'embarcació en el qual es van localitzar un total de 638 bolics que sumen 19.876 quilos d'haixix. A més, en una de les àrees comunes de l'embarcació es van localitzar prop de 26 quilos de pol·len, que haurien sigut introduïts per la tripulació amb la finalitat d'obtindre ells mateixos un petit benefici de la il·lícita activitat. Els detinguts, tots ells sirians, seran posats a disposició judicial de l'Audiència Nacional en les pròximes hores.