Operació de la Policia Nacional i Agència Tributària, en col·laboració amb les autoritats franceses (DNRED)

Interceptat en aigües pròximes a Canàries un buc carregat amb 20 tones d'haixix

Detinguts els onze tripulants del buc ‘Natalia’ i intervinguda la droga, localitzada en el celler de l'embarcació, després de l'abordatge realitzat per dos patrullers de Vigilància Duanera a 40 milles al sud-est de Fuerteventura

El mercant corria un seriós risc d'enfonsament, sent habitual que aquestes organitzacions utilitzin embarcacions en mal estat que realitzen el seu últim viatge, és a dir, una vegada hagin complert amb èxit la seva travessia es procedeix a la seva destrucció o desballestament

Fardells d'haixix intervinguts

10/08/21

La Policia Nacional, en una operació conjunta amb Agència Tributària, en col·laboració amb les autoritats franceses (DNRED) ha intervingut un carguero que portava 20 tones d'haixix. Han estat detinguts els onze tripulants del buc, de nom “Natalia” i ha estat intervinguda la droga, que es trobava en el celler de l'embarcació. L'abordatge del buc, ha estat realitzat per dos patrullers de Vigilància Duanera, a unes 40 milles al sud-est de Fuerteventura. El mercant corria un seriós risc d'enfonsament, sent habitual que aquestes organitzacions utilitzin embarcacions en mal estat que realitzen el seu últim viatge, és a dir, una vegada hagin complert amb èxit la seva travessia es procedeix a la seva destrucció o desballestament.

La recerca es va iniciar al gener del 2021 i estava centrada en una empresa naval localitzada en Líban, que proporcionava diversos serveis de logística relacionats amb transport marítim a clients privats. Precisament aquesta empresa estava vinculada a l'aprehensió de 13,6 tones d'un carguero de la seva propietat en 2016 a Líbia. 

En el marc d'aquesta recerca, recolzada pel CITCO (Centre d'Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat) i el Centre de Coordinació Marítima, els agents van observar com al juliol de 2021, un dels bucs de la seva propietat, localitzat a Turquia, realitzava una sèrie de canvis significatius en el registre de l'embarcació, la qual cosa va fer aixecar les sospites. Aquestes alteracions eren la variació en el seu nom, que va passar a denominar-se “Natalia” i la seva bandera que va deixar de pertànyer a Togo per ser de Palau. 

Els investigadors van realitzar un seguiment de l'àrea geogràfica d'actuació i la vinculació de l'empresa a anteriors aprehensions, constatant com per la derrota del vaixell des de la seva sortida de Turquia creuava el Mar Mediterrani, confirmat les sospites dels investigadors, ja que el mateix es dirigia cap a l'àrea geogràfica de Marroc. 

Després de detectar la proximitat del mercant a les aigües de Canàries es va decidir la seva urgent intercepció, per la qual cosa els dos patrullers del Servei de Vigilància Duanera van partir la nit del passat dissabte a la recerca de/a la recerca de l'objectiu. 

Onze detinguts d'origen sirià 

El passat dia vuit d'agost es va localitzar l'embarcació, de bandera de Palau, a unes 40 milles del sud-est de Fuerteventura. Una vegada controlat i assegurat, els funcionaris van detectar que el mercant es trobava de debò risc d'enfonsament, en comptar amb importants vies d'aigua i deficiències en el motor. Els operatius van poder comprovar que a més de realitzar un transport ordinari de guix, el mercant portava, en el seu celler, una quantitat important d'haixix, per la qual cosa es va procedir a la detenció dels seus onze tripulants.

L'embarcació va ser traslladada al Port de Las Palmas i va atracar en el mateix en la nit del diumenge. El mal estat del buc, amb múltiples vies d'aigües i risc d'incendi en màquines, va obligar a un ardu treball dels funcionaris per mantenir-ho a flota. Habitualment, les organitzacions dedicades al tráfico marítim utilitzen aquest tipus d'embarcacions caracteritzades pel seu mal estat i que es consideren d'últim viatge, és a dir, una vegada hagin complert amb èxit la seva travessia es procedeix a la seva destrucció o desballestament.

En el día de ayer se llevó a cabo un registro más exhaustivo de la embarcación en el que se localizaron un total de 638 fardos que suman 19.876 kilos de hachís. Además, en una de las áreas comunes de la embarcación se localizaron cerca de 26 kilos de polen, que habrían sido introducidos por la tripulación con el fin de obtener ellos mismos un pequeño beneficio de la ilícita actividad. Los detenidos, todos ellos sirios, serán puestos a disposición judicial de la Audiencia Nacional en las próximas horas.