En l'operació “Weka” han intervenut un total de 24 països pertanyents als continents europeu i africà

La Policia Nacional participa en un operatiu coordinat per INTERPOL contra la tracta d'éssers humans

Hi ha 195 persones detingudes -64 d'elles en el nostre país-, 477 víctimes del delicte de tracta d'éssers humans identificades i 767 migrants irregulars interceptats

En el marc d'este operatiu la UCRIF Central ha desarticulat cinc grups organitzats dedicats al trànsit i tracta d'éssers humans amb finalitats d'explotació sexual i han sigut identificades i alliberades 20 víctimes de tracta, dos d'elles d'origen guineano menors d'edat

09/04/21

09-abril-2021.-

Agents de la Policia Nacional han participat en un operatiu internacional, desenvolupat per INTERPOL, dirigit a identificar i desmantellar les organitzacions criminals que operen a Àfrica i tenen com a destinació principal el continent europeu, involucrades en el trànsit il·lícit de migrants, la tracta d'éssers humans i altres delictes connexos com el blanqueig de capitals i la falsedat documental. Coordinada per l'OIPC-INTERPOL, l'operació “WEKA”, en la qual han participat un total de 24 països pertanyents als continents europeu i africà, ha llançat un balanç final de 195 persones detingudes, 477 víctimes del delicte de tracta d'éssers humans identificades i 767 migrants irregulars interceptats.A nivell nacional, hi ha 64 persones detingudes per part de la Policia Nacional i 152 immigrants irregulars detectats. Tres dels detinguts -dos ciutadans marroquins i un senegalés- eren fugitius internacionals sobre els quals INTERPOL havia publicat les respectives Notificacions Rojas, sol·licitant la seua detenció amb finalitats d'extradició per fets relacionats amb la immigració il·legal en els seus respectius països. En el marc d'este operatiu la UCRIF Central de la Comissaria General d'Estrangeria i Fronteres, -referent a Espanya de la investigació i repressió dels delictes relacionats amb la immigració irregular i la tracta d'éssers humans- ha desarticulat cinc grups organitzats dedicats al trànsit i tracta d'éssers humans amb finalitats d'explotació sexual les víctimes de la qual eren originàries d'Uruguai, Brasil, Colòmbia i Guinea Equatorial. Gràcies a estes actuacions han sigut identificades i alliberades 20 víctimes de tracta, dos d'elles d'origen guineano menors d'edat.

 

Malgrat les restriccions actuals al moviment de persones, les organitzacions criminals dedicades al trànsit il·lícit de migrants han continuat amb la seua activitat delictiva, mostrant una sorprenent capacitat adaptativa. L'operació “WEKA” s'ha desenvolupat en dos fases. En la primera d'elles, s'ha dut a terme l'explotació operativa de diferents investigacions, relacionades amb la immigració irregular i la tracta d'éssers humans. En la segona, gràcies a l'anàlisi prèvia de les unitats especialitzades, s'han establit dispositius policials en llocs clau, a fi de detectar l'activitat delictiva relacionada amb els objectius de l'operació.

 

Operatiu coordinat a Espanya per l'OCN-INTERPOL

 

Per a coordinar l'operació a nivell Internacional, INTERPOL va establir una Unitat de Coordinació Operativa dins de l'Oficina Central Nacional que Marroc té a Rabat. Esta unitat ha recolzat en tot moment als diferents cossos policials que han participat en l'operació. La Unitat de Coordinació Operativa, al seu torn, ha estat en estret contacte, amb el Centre de Comandament i Coordinació de la Secretaria General, i amb la Xarxa Operativa Especialitzada d'INTERPOL, de la qual formen part dos experts espanyols pertanyents a la Policia Nacional.

 

A Espanya, la coordinació de l'operació, s'ha dut a terme per l'Oficina Central Nacional d'INTERPOL de la Divisió de Cooperació Internacional. L'operatiu s'ha desenvolupat en la pràctica totalitat de la geografia espanyola, incloent els llocs fronterers que Espanya compartix amb Portugal i França. Per a açò s'ha comptat amb la participació d'agents adscrits a la Brigada de Resposta contra la Immigració Clandestina, la Unitat Central de Fronteres, els Centres de Cooperació Policial i Duanera amb Portugal i França, i l'Oficina SIRENE. S'han realitzat patrulles mixtes i controls conjunts, amb el Servici d'Estrangers i Fronteres de Portugal i la policia de fronteres francesa, chequeando a més de 18.000 persones durant el desenvolupament dels dies que ha durat l'operatiu.

 

Per a reforçar el control i inspecció dels vols considerats de major incidència en immigració il·legal, es va establir un hotspot en l'Aeroport de Madrid-Barajas. Este hotspot ha estat integrat per agents de Policia Nacional, especialitzats en la lluita contra el trànsit i tracta de persones, destinats en la Comissaria de l'Aeroport de Madrid-Barajas, especialistes en el control de vols i passatgers, així com policies de l'OCN-INTERPOL Espanya. A pesar de la situació de pandèmia, i la conseqüent reducció de trànsit aeri, més de 30 vols van ser monitorats amb més de 5.000 consultes realitzades a les bases de dades d'INTERPOL.

 

Este tipus d'operacions internacionals, generen un ingent volum d'informació que, gràcies a la labor de coordinació i anàlisi operativa d'INTERPOL, es convertix en intel·ligència criminal, que permetrà la continuació d'investigacions relacionades amb el propòsit principal de l'operació WEKA.