En la operación “Weka” han intervenido un total de 24 países pertenecientes a los continentes europeo y africano

La Policia Nacional participa en un operatiu coordinat per INTERPOL contra la tracta d'éssers humans

Hi ha 195 persones detingudes -64 d'elles al nostre país-, 477 víctimes del delicte de tracta d'éssers humans identificades i 767 migrants irregulars interceptats

En el marc d'aquest operatiu la UCRIF Central ha desarticulat cinc grups organitzats dedicats al tráfico i tracta d'éssers humans amb finalitats d'explotació sexual i han estat identificades i alliberades 20 víctimes de tracta, dues d'elles d'origen guineano menors d'edat

09/04/21

09-abril-2021.-

Agentes de la Policía Nacional han participado en un operativo internacional, desarrollado por INTERPOL, dirigido a identificar y desmantelar las organizaciones criminales que operan en África y tienen como destino principal el continente europeo, involucradas en el tráfico ilícito de migrantes, la trata de seres humanos y otros delitos conexos como el blanqueo de capitales y la falsedad documental. Coordinada por la OIPC-INTERPOL, la operación “WEKA”, en la que han participado un total de 24 países pertenecientes a los continentes europeo y africano, ha arrojado un balance final de 195 personas detenidas, 477 víctimas del delito de trata de seres humanos identificadas y 767 migrantes irregulares interceptados.A nivel nacional, hay 64 personas detenidas por parte de la Policía Nacional y 152 inmigrantes irregulares detectados. Tres de los detenidos -dos ciudadanos marroquíes y un senegalés- eran fugitivos internacionales sobre los que INTERPOL había publicado las respectivas Notificaciones Rojas, solicitando su detención con fines de extradición por hechos relacionados con la inmigración ilegal en sus respectivos países. En el marco de este operativo la UCRIF Central de la Comisaría General de Extranjería y Fronteras, -referente en España de la investigación y represión de los delitos relacionados con la inmigración irregular y la trata de seres humanos- ha desarticulado cinco grupos organizados dedicados al tráfico y trata de seres humanos con fines de explotación sexual cuyas víctimas eran originarias de Uruguay, Brasil, Colombia y Guinea Ecuatorial. Gracias a estas actuaciones han sido identificadas y liberadas 20 víctimas de trata, dos de ellas de origen guineano menores de edad.

 

Malgrat les restriccions actuals al moviment de persones, les organitzacions criminals dedicades al tráfico il·lícit de migrants han continuat amb la seva activitat delictiva, mostrant una sorprenent capacitat adaptativa. L'operació “WEKA” s'ha desenvolupat en dues fases. En la primera d'elles, s'ha dut a terme l'explotació operativa de diferents recerques, relacionades amb la immigració irregular i la tracta d'éssers humans. En la segona, gràcies a l'anàlisi prèvia de les unitats especialitzades, s'han establert dispositius policials en llocs clau, a fi de detectar l'activitat delictiva relacionada amb els objectius de l'operació.

 

Operatiu coordinat a Espanya per l'OCN-INTERPOL

 

Per coordinar l'operació a nivell Internacional, INTERPOL va establir una Unitat de Coordinació Operativa dins de l'Oficina Central Nacional que Marroc té a Rabat. Aquesta unitat ha recolzat en tot moment als diferents cossos policials que han participat en l'operació. La Unitat de Coordinació Operativa, al seu torn, ha estat en estret contacte, amb el Centre de Comandament i Coordinació de la Secretaria General, i amb la Xarxa Operativa Especialitzada d'INTERPOL, de la qual formen part dos experts espanyols pertanyents a la Policia Nacional.

 

En España, la coordinación de la operación, se ha llevado a cabo por la Oficina Central Nacional de INTERPOL de la División de Cooperación Internacional. El operativo se ha desarrollado en la práctica totalidad de la geografía española, incluyendo los puestos fronterizos que España comparte con Portugal y Francia. Para ello se ha contado con la participación de agentes adscritos a la Brigada de Respuesta contra la Inmigración Clandestina, la Unidad Central de Fronteras, los Centros de Cooperación Policial y Aduanera con Portugal y Francia, y la Oficina SIRENE. Se han realizado patrullas mixtas y controles conjuntos, con el Servicio de Extranjeros y Fronteras de Portugal y la policía de fronteras francesa, chequeando a más de 18.000 personas durante el desarrollo de los días que ha durado el operativo.

 

Per reforçar el control i inspecció dels vols considerats de major incidència en immigració il·legal, es va establir un hotspot en l'Aeroport de Madrid-Barajas. Aquest hotspot ha estat integrat per agents de Policia Nacional, especialitzats en la lluita contra el tráfico i tracta de persones, destinats en la Comissaria de l'Aeroport de Madrid-Barajas, especialistes en el control de vols i passatgers, així com policies de l'OCN-INTERPOL Espanya. Malgrat la situació de pandèmia, i la conseqüent reducció de tráfico aeri, més de 30 vols van ser monitorats amb més de 5.000 consultes realitzades a les bases de dades d'INTERPOL.

 

Aquest tipus d'operacions internacionals, generen un ingent volum d'informació que, gràcies a la labor de coordinació i anàlisi operativa d'INTERPOL, es converteix en intel·ligència criminal, que permetrà la continuació de recerques relacionades amb el propòsit principal de l'operació WEKA.