Uns 20.000 usuaris es connectaven al senyal

La Policia Nacional desmantella una organització dedicada a la venda il·lícita de televisió de pagament per Internet

Han sigut detingudes cinc persones a la Corunya (3), Barcelona i Madrid que, segons els investigadors, podrien haver obtingut uns guanys il·lícits d'al voltant d'1.000.000 d'euros

El sistema desmantellat era molt professional amb dos servicis diferents de televisió, un amb més canals i qualitat que l'altre, per a adequar-se als diferents tipus de clients

Els agents han realitzat tres registres on s'han intervenut deu decodificadores, set smartphones, dos ordinadors, dos tablets, 28 criptodivisas Ethereum i 1250 euros en efectiu

Material informàtic intervenut (2)

19/02/21

Agents de la Policia Nacional han desarticulat una organització dedicada, presumptament, a la venda il·lícita de televisió de pagament per Internet. Han sigut detingudes cinc persones a la Corunya (3), Barcelona i Madrid i s'han dut a terme tres registres en els quals s'han intervenut deu decodificadores, set telèfons mòbils d'alta gamma, dos ordinadors, dos tablets, 28 critpodivisas Ethereum i 1250 euros en efectius. S'estima que els arrestats podrien haver obtingut uns guanys il·lícits d'al voltant d'un milió d'euros anuals.

La investigació es va iniciar a principis de 2020 quan els agents van rebre una denúncia on es posava en coneixement la comercialització il·lícita d'eixe tipus de continguts. Una vegada rebuda la denúncia es van realitzar les gestions necessàries per a identificar a les persones implicades i, després d'analitzar el flux de pagaments que existia entre els diferents investigats, van poder constatar que un d'ells era el principal element de l'organització criminal. A més van comprovar la infraestructura que havia creat per a difondre el senyal il·lícit de televisió i que facilitava als altres implicats, que eren revendedores de la mateixa. 

La xarxa desmantellada estava composta per un proveïdor de continguts, que és el vector fonamental ja que s'encarrega de facilitar el senyal de televisió amb els canals que s'oferixen; els revendedores, que són els responsables de comprar eixe senyal al proveïdor o revendre-li-la posteriorment als usuaris finals per un preu un poc més elevat; i els clients finals, que contacten amb els revendedores que se solen anunciar a través de les seues pròpies pàgines web, xarxes socials o portals de compra-venda. 

Donada la facilitat que oferix el sistema IPTV per a difondre el senyal de televisió amb independència de la ubicació física de les persones, es va detectar que el proveïdor de continguts residia en la localitat de Mataró (Barcelona), mentre que els altre quatre implicats eren veïns de Narón (la Corunya) i Madrid. 

Registres en els quals es van trobar evidències relatives al funcionament del servici d'IPTV 

Una vegada realitzades totes les gestions tendents a localitzar als membres de l'organització, així com a establir les relacions que existien entre ells i el paper que cadascun jugava, es va sol·licitar el registre dels domicilis dels mateixos. En la vivenda del principal investigat, a Mataró, es va localitzar la infraestructura que tenia muntada per a difondre el senyal, i en la qual barrejava continguts que obtenia ell mateix a través d'una antena parabòlica o de decodificadores, amb uns altres que comprava a proveïdors tant nacionals com a estrangers. En el domicili de Narón es va detindre a tres persones i en el de Madrid a una més, comprovant que, eren revendedoras de l'investigat a Mataró. En els registres s'han intervenut deu decodificadores, set telèfons mòbils d'alta gamma, dos ordinadors, dos tablets, 28 criptodivisas Ethereum i 1250 euros en efectiu. 

Els investigadors van confirmar que el detingut de Mataró tenia muntat el sistema de manera molt professional, oferint fins i tot dos servicis diferents de televisió, un amb més canals i qualitat que l'altre, per a adequar-se als diferents tipus de clients. Així mateix es va confirmar que no tractava amb clients finals, únicament amb revendedores, com els detinguts en Narón i Madrid, que posteriorment eren els encarregats de tractar amb els consumidors finals. 

Uns 20.000 usuaris finals i 1.000.000 d'euros de benefici 

 

En funció del nombre de revendedores que tenia actius en el moment de la seua detenció, s'estima que el nombre d'usuaris finals que estarien accedint al senyal del detingut podrien ser d'al voltant de 20.000. Tenint en compte que el preu mitjà que paga cadascun d'ells per accedir als seus servicis és d'uns 50 euros, implicarien uns ingressos anuals d'al voltant d'1 milió d'euros. 

Material informàtic intervenut (2)