Uns 20.000 usuaris es connectaven al senyal

La Policia Nacional desmantella una organització dedicada a la venda il·lícita de televisió de pagament per Internet

Han sigut detingudes cinc persones a la Corunya (3), Barcelona i Madrid que, segons els investigadors, podrien haver obtingut uns guanys il·lícits d'al voltant d'1.000.000 d'euros

El sistema desmantellat era molt professional amb dos servicis diferents de televisió, un amb més canals i qualitat que l'altre, per a adequar-se als diferents tipus de clients

Els agents han realitzat tres registres on s'han intervenut deu decodificadores, set smartphones, dos ordinadors, dos tablets, 28 criptodivisas Ethereum i 1250 euros en efectiu

Material informàtic intervenut (2)

19/02/21

Agents de la Policia Nacional han desarticulat una organització dedicada, presumptament, a la venda il·lícita de televisió de pagament per Internet. Han sigut detingudes cinc persones a la Corunya (3), Barcelona i Madrid i s'han dut a terme tres registres en els quals s'han intervenut deu decodificadores, set telèfons mòbils d'alta gamma, dos ordinadors, dos tablets, 28 critpodivisas Ethereum i 1250 euros en efectius. S'estima que els arrestats podrien haver obtingut uns guanys il·lícits d'al voltant d'un milió d'euros anuals.

La investigación se inició a principios de 2020 cuando los agentes recibieron una denuncia donde se ponía en conocimiento la comercialización ilícita de ese tipo de contenidos. Una vez recibida la denuncia se realizaron las gestiones necesarias para identificar a las personas implicadas y, tras analizar el flujo de pagos que existía entre los distintos investigados, pudieron constatar que uno de ellos era el principal elemento de la organización criminal. Además comprobaron la infraestructura que había creado para difundir la señal ilícita de televisión y que facilitaba a los demás implicados, que eran revendedores de la misma. 

La red desmantelada estaba compuesta por un proveedor de contenidos, que es el vector fundamental ya que se encarga de facilitar la señal de televisión con los canales que se ofrecen; los revendedores, que son los responsables de comprar esa señal al proveedor o revendérsela posteriormente a los usuarios finales por un precio algo más elevado; y los clientes finales, que contactan con los revendedores que se suelen anunciar a través de sus propias páginas web, redes sociales o portales de compra-venta. 

Donada la facilitat que oferix el sistema IPTV per a difondre el senyal de televisió amb independència de la ubicació física de les persones, es va detectar que el proveïdor de continguts residia en la localitat de Mataró (Barcelona), mentre que els altre quatre implicats eren veïns de Narón (la Corunya) i Madrid. 

Registres en els quals es van trobar evidències relatives al funcionament del servici d'IPTV 

Una vegada realitzades totes les gestions tendents a localitzar als membres de l'organització, així com a establir les relacions que existien entre ells i el paper que cadascun jugava, es va sol·licitar el registre dels domicilis dels mateixos. En la vivenda del principal investigat, a Mataró, es va localitzar la infraestructura que tenia muntada per a difondre el senyal, i en la qual barrejava continguts que obtenia ell mateix a través d'una antena parabòlica o de decodificadores, amb uns altres que comprava a proveïdors tant nacionals com a estrangers. En el domicili de Narón es va detindre a tres persones i en el de Madrid a una més, comprovant que, eren revendedoras de l'investigat a Mataró. En els registres s'han intervenut deu decodificadores, set telèfons mòbils d'alta gamma, dos ordinadors, dos tablets, 28 criptodivisas Ethereum i 1250 euros en efectiu. 

Els investigadors van confirmar que el detingut de Mataró tenia muntat el sistema de manera molt professional, oferint fins i tot dos servicis diferents de televisió, un amb més canals i qualitat que l'altre, per a adequar-se als diferents tipus de clients. Així mateix es va confirmar que no tractava amb clients finals, únicament amb revendedores, com els detinguts en Narón i Madrid, que posteriorment eren els encarregats de tractar amb els consumidors finals. 

Uns 20.000 usuaris finals i 1.000.000 d'euros de benefici 

 

En funció del nombre de revendedores que tenia actius en el moment de la seua detenció, s'estima que el nombre d'usuaris finals que estarien accedint al senyal del detingut podrien ser d'al voltant de 20.000. Tenint en compte que el preu mitjà que paga cadascun d'ells per accedir als seus servicis és d'uns 50 euros, implicarien uns ingressos anuals d'al voltant d'1 milió d'euros. 

Material informàtic intervenut (2)