Uns 20.000 usuaris es connectaven al senyal

La Policia Nacional desmantella una organització dedicada a la venda il·lícita de televisió de pagament per Internet

Han estat detingudes cinc persones a la Corunya (3), Barcelona i Madrid que, segons els investigadors, podrien haver obtingut uns guanys il·lícits d'al voltant d'1.000.000 d'euros

El sistema desmantellat era molt professional amb dos serveis diferents de televisió, un amb més canals i qualitat que l'altre, per adequar-se als diferents tipus de clients

Els agents han realitzat tres registres on s'han intervingut deu decodificadores, set smartphones, dos ordinadors, dos tablets, 28 criptodivisas Ethereum i 1250 euros en efectiu

Material informàtic intervingut (2)

19/02/21

Agents de la Policia Nacional han desarticulat una organització dedicada, presumptament, a la venda il·lícita de televisió de pagament per Internet. Han estat detingudes cinc persones a la Corunya (3), Barcelona i Madrid i s'han dut a terme tres registres en els quals s'han intervingut deu decodificadores, set telèfons mòbils d'alta gamma, dos ordinadors, dos tablets, 28 critpodivisas Ethereum i 1250 euros en efectius. S'estima que els arrestats podrien haver obtingut uns guanys il·lícits d'al voltant d'un milió d'euros anuals.

La recerca es va iniciar a principis de 2020 quan els agents van rebre una denúncia on es posava en coneixement la comercialització il·lícita d'aquest tipus de continguts. Una vegada rebuda la denúncia es van realitzar les gestions necessàries per identificar a les persones implicades i, després d'analitzar el flux de pagaments que existia entre els diferents investigats, van poder constatar que un d'ells era el principal element de l'organització criminal. A més van comprovar la infraestructura que havia creat per difondre el senyal il·lícit de televisió i que facilitava als altres implicats, que eren revendedores de la mateixa. 

La xarxa desmantellada estava composta per un proveïdor de continguts, que és el vector fonamental ja que s'encarrega de facilitar el senyal de televisió amb els canals que s'ofereixen; els revendedores, que són els responsables de comprar aquest senyal al proveïdor o revendre-la-hi posteriorment als usuaris finals per un preu una mica més elevat; i els clients finals, que contacten amb els revendedores que se solen anunciar a través de les seves pròpies pàgines web, xarxes socials o portals de compra-venda. 

Donada la facilitat que ofereix el sistema IPTV per difondre el senyal de televisió amb independència de la ubicació física de les persones, es va detectar que el proveïdor de continguts residia en la localitat de Mataró (Barcelona), mentre que els altre quatre implicats eren veïns de Narón (la Corunya) i Madrid. 

Registres en els quals es van trobar evidències relatives al funcionament del servei d'IPTV 

Una vegada realitzades totes les gestions tendents a localitzar als membres de l'organització, així com a establir les relacions que existien entre ells i el paper que cadascun jugava, es va sol·licitar el registre dels domicilis dels mateixos. En l'habitatge del principal investigat, a Mataró, es va localitzar la infraestructura que tenia muntada per difondre el senyal, i en la qual barrejava continguts que obtenia ell mateix a través d'una antena parabòlica o de decodificadores, amb uns altres que comprava a proveïdors tant nacionals com a estrangers. Al domicili de Narón es va detenir a tres persones i en el de Madrid a una més, comprovant que, eren revendedoras de l'investigat a Mataró. En els registres s'han intervingut deu decodificadores, set telèfons mòbils d'alta gamma, dos ordinadors, dos tablets, 28 criptodivisas Ethereum i 1250 euros en efectiu. 

Els investigadors van confirmar que el detingut de Mataró tenia muntat el sistema de manera molt professional, oferint fins i tot dos serveis diferents de televisió, un amb més canals i qualitat que l'altre, per adequar-se als diferents tipus de clients. Així mateix es va confirmar que no tractava amb clients finals, únicament amb revendedores, com els detinguts en Narón i Madrid, que posteriorment eren els encarregats de tractar amb els consumidors finals. 

Uns 20.000 usuaris finals i 1.000.000 d'euros de benefici 

 

En funció del nombre de revendedores que tenia actius al moment de la seva detenció, s'estima que el nombre d'usuaris finals que estarien accedint al senyal del detingut podrien ser d'al voltant de 20.000. Tenint en compte que el preu mitjà que paga cadascun d'ells per accedir als seus serveis és d'uns 50 euros, implicarien uns ingressos anuals d'al voltant d'1 milió d'euros. 

Material informàtic intervingut (2)