En una investigació de la Policia Nacional, els Mossos d´Esquadra, la Policia de Romania, Europol i Eurojust

Desmantelada una “multinacional del fraude” que estafó más de 8.000.000 € mediante sofisticadas técnicas de ingeniería social

Dirigides des de Romania, operaven mitjançant cèl·lules operatives repartides per tota Europa amb que s'asseguraven que l'activitat delictiva no es veuria danyada si queia algun dels seus membres

El responsable de l'entramat a Espanya es dedicava a controlar els diferents estrats de l'organització que actuaven des del nostre país, així com de vigilar el flux de diners obtinguts, assegurant el repartiment del mateix

L'explotació operativa conjunta entre Espanya i Romania ha conclòs amb l'arrest de 14 persones a Espanya i 5 a Romania, que sumades a altres 14 detencions realitzades durant el desenvolupament de les investigacions eleven la xifra d'arrests a 33

La coordinació operativa a través d'Europol i Eurojust dels diferents països afectats haja sigut de vital importància per a aconseguir acabar amb l'organització íntegrament

Gos de la policia amb la seua guia, recolzat amb les potes davanteres en moble amb televisió

23/05/18

Agents de la Policia Nacional, els Mossos d´Esquadra i la Policia de Romania, amb la participació activa d'Europol i Eurojust, han culminat una investigació que ha permès desmantellar una “multinacional del frau” que va estafar més de 8.000.000 d'euros mitjançant sofisticades tècniques d'enginyeria social. L'explotació operativa conjunta entre Espanya i Romania ha conclòs amb l'arrest de 14 persones a Espanya i 5 a Romania, que sumades a altres 14 detencions realitzades durant el desenvolupament de les investigacions eleven la xifra d'arrests a 33. S'han realitzat cinc registres en el nostre país i dos a Romania. L'organització operava mitjançant cèl·lules repartides per tota Europa, els integrants de la qual es dediquen a la realització d'estafes de forma massiva, aconseguint elevats beneficis de la seua activitat delictiva.

El responsable de l'entramat a Espanya, establit en la província de València, es dedicava a controlar els diferents estrats de l'organització que actuaven des del nostre país, així com de vigilar el flux de diners obtinguts, assegurant el repartiment del mateix. En el registre del seu domicili ha sigut desmantellat un sofisticat taller de falsificació de documents. Allí s'elaboraven els múltiples contractes, justificants bancaris i les cartes d'identitat falsificades, que s'entregaven a les mules quan es desplaçaven des de Romania a Espanya per a obrir comptes bancaris on rebre els fons defraudats.

Esta estructura en cèl·lules, totes elles dirigides des de Romania, és el que feia a l'entramat delictiu tan eficient, ja que davant la caiguda d'algun dels seus membres o d'alguna de les seues cèl·lules, l'activitat delictiva no es veuria danyada, ja que romandrien operatives més cèl·lules en eixe mateix país o en uns altres. Per esta raó, la coordinació operativa a través d'Europol i Eurojust dels diferents països afectats haja sigut de vital importància per a aconseguir acabar amb l'organització íntegrament.

En esta mateixa operació, també s'ha aconseguit desarticular tot l'entramat financer que havien muntat a Espanya, creant empreses sense cap tipus d'activitat i posant-les a nom de testaferros, de manera que pogueren blanquejar els diners de les estafes obtingut en el nostre país i en uns altres d'Europa, principalment Alemanya. La persona responsable de la creació d'aquest entramat financer ha sigut també detinguda al costat de varis dels seus testaferros, tots ells d'origen espanyol.

Fins hui i d'acord amb l'anàlisi dels comptes efectuat, l'organització hauria aconseguit estafar més de 8.000.000 euros en el nostre país. Esta quantitat podria ser molt superior ja que les investigacions continuen obertes. S'ha ordenat pel Jutge Instructor el bloqueig i control dels comptes oberts amb més de 100 identitats falsificades utilitzades pels investigats.

Fraus a administracions i particulars:

Les estafes realitzades per l'organització desmantellada es poden dividir en dos: aquelles les víctimes de les quals eren administracions públiques i aquelles comeses a particulars. En el primer cas s'obtenien grans beneficis i requeria per a la seua realització una qualificació tècnica considerable. Els detinguts tenien entre les seues víctimes a hospitals, ajuntaments, consorcis,… sobre els quals realitzaven un minuciós estudi amb la finalitat de conéixer els contractes que aquestes entitats públiques tenien amb proveïdors i empreses que els prestaven servicis. Posteriorment suplantaven la identitat d'una d'estes empreses amb la qual tingueren pendent algun cobrament i li comunicaven que havien canviat el seu número de compte, remetent a l'entitat pública tots els documents bancaris falsificats corresponents i necessaris on se certificaria suposadament el canvi de compte bancari de l'empresa proveïdora. L'organització criminal proporcionava així un compte obert en realitat per “una mula“, per la qual cosa els pagaments s'ingressarien en el compte de l'organització criminal sense que l'entitat pública ni l'empresa proveïdora suplantada s'adonaren/adonaren de l'esdevingut. Una vegada que les entitats perjudicades realitzen les transferències, els investigats retiraven o transferien els imports, excepte quan l'entitat bancària detectava el possible frau amb temps suficient per a bloquejar l'operació.


Les estafes realitzades a particulars eren comeses a través d'Internet i seguien diferents patrons, entre els quals es troben phishing bancaris, estafes de compravenda online i estafes en lloguers. Esta última modalitat era la més utilitzada. Els arrestats localitzaven en diferents plataformes de lloguer anuncis d'immobles per a copiar les seues fotos i publicar-los amb altres referències. Una vegada les persones interessades en les ofertes contacten amb ells, i amb el pretext que no volen tindre problemes i voler realitzar la transacció de forma segura, els enviaven enllaços simulant ser conegudes pàgines web especialitzades en lloguers de vivendes. Una vegada que arribaven a un acord facilitaven a les víctimes un número de compte on realitzar l'ingrés referent a una mensualitat més la fiança. Després de la formalització del mateix tallaven tot tipus de contacte amb els estafats.

La realització d'estes estafes a través de les noves tecnologies fa que hi haja víctimes en diverses jurisdiccions i fins i tot països el que dificulta la denúncia, investigació i la persecució de les mateixes.

Departaments d'informàtica, logística, falsificació i blanqueig

La investigació va començar a principis de l'any 2017 després d'analitzar diverses denúncies per estafa presentades en diferents punts de la geografia nacional que seguien un patró similar. Una vegada realitzades les primeres gestions es va poder constatar que darrere d'elles es trobava una mateixa organització, que estenia la seua ràdio d'actuació per tot el territori nacional. Al mateix temps que s'anava avançant amb les perquisicions es va poder acreditar la magnitud de l'entramat delictiu, que comptava amb una estructura perfectament dividida en diferents departaments.

El departament d'informàtica s'encarregava de realitzar els phishing suplantant conegudes web per altres d'idèntiques característiques visuals de manera que l'usuari creia estar en les autèntiques. A més, donaven de alta els comptes de correu electrònic i publicaven els anuncis en portals especialitzats.

L'entramat comptava amb un departament de falsificació, responsable de falsificar els documents necessaris per a l'obertura dels comptes bancaris (documents d'identitat de diferents països, NIE, contractes de treball…) i per un altre de falsificar els documents necessaris per a donar credibilitat a les diferents estafes.

Un altre grup, encarregat de la logística, gestionaria la compra dels bitllets d'avió, autobús i tren per a les “mules”, de realitzar-los les reserves d'hotel, de proveir-los de tota la informació necessària en els llocs en els quals donen de alta comptes i de posar-los en contacte amb les persones que les reben a la seua arribada al nostre país.

Així mateix, comptaven amb membres dedicats al blanqueig dels diners obtinguts amb les seues activitats delictives, que haurien creat un entramat societari -empreses pantalla- dirigit per testaferros, de manera que el capital es transferira pels diferents comptes de l'organització fins a arribar a les d'estes empreses creades “ad hoc” per a tractar de camuflar el rastre de l'efectiu.

Un frau que supera els 8.000.000 d'euros a Espanya

A Espanya, els membres de l'organització desmantellada haurien donat de alta prop de 700 comptes bancaris, si bé hi ha un altre elevat nombre de comptes en l'estranger on transferixen la major part dels diners defraudats a les víctimes. Al final, pràcticament tots els fons obtinguts per ingressos dels diners estafats en els comptes bancaris fraudulents obertes a Espanya eren transferits novament a l'exterior, fonamentalment Alemanya, República Txeca, Romania, Hongria, Itàlia i Polònia. En altres casos els diners eren retirats en efectiu en caixers automàtics nacionals.

Durant el desenvolupament de la investigació s'han anat produint detencions de diferents membres de l'organització criminal, aconseguint desarticular diverses de les cèl·lules que actuaven a Espanya. Estos individus ocupaven diferents graons en la piràmide organisacional, des de simples mules a graons intermedis, sumant un total de 14, la majoria dels quals van ingressar a la presó provisional.

Pel que fa a la part de la investigació d'àmbit internacional, coordinada tant a nivell policial com a nivell judicial per Europol i Eurojust respectivament, per part del Jutjat Central d'Instrucció número 5 de l'Audiència Nacional s'han emès 11 Ordes Europeus de Detenció i Extradició. Per a la coordinació dels operatius a Espanya i a Romania, Europol ha manat a Espanya al representant del JCAT i una Oficina Mòbil, de manera que es poguera creuar i intercanviar en temps real tota la documentació obtinguda en els operatius de tots dos països.

Una agent de la Policia Nacional comprovant informació en un portàtilUna agent de policia amb el seu company caní, que està en la part de darrere d'un vehicle