Operación conjunta de la Policía Nacional, Guardia Civil, Agencia Tributaria y Policía Judiciária de Portugal

Desarticulada la major xarxa de narcotransportistas de l'Estret per via marítima a través d'Embarcacions d'Alta Velocitat

Esta operació -explotada de forma simultània a Espanya i Portugal- ha permès desmantellar la infraestructura de l'organització criminal que estava després de les últimes aprehensions de 4.000 quilos d'haixix i 627 quilos de cocaïna

Els agents han detingut a 31 persones -de les quals 12 ja estaven a la presó- i han realitzat 24 registres domiciliaris, a més d'avortar fins a quatre operacions de l'organització i intervendre tres armes curtes, 1.400.000 euros en efectiu, 19 vehicles d'alta gamma, sistemes de comunicació, material informàtic i dos narcolanchas en el país lusità i altres tres embarcacions a Espanya

El centre d'operacions estava situat en una luxosa urbanització de Lisboa, des d'on un històric narcotraficant dirigia i coordinava totes les operacions navals; també comptaven amb infraestructura i una àmplia xarxa de col·laboradors en la localitat gaditana de Sanlúcar de Barrameda, d'on eren originaris els capitosts de l'entramat

L'organització disposava d'una mitjana d'entre huit i deu embarcacions EAV (Embarcacions d'Alta Velocitat) que es trobaven en tot moment en l'aigua –amb les seues respectives tripulacions-, així com d'una nodrida xarxa de petit embarcacions que utilitzava per a facilitar tot el necessari (queviures, gasolina, etc) a les anteriors

16/04/24

Agents de la Policia Nacional, en una operació conjunta amb la Guàrdia Civil, funcionaris de Vigilància Duanera d'Agència Tributària i la Policia Judiciária de Portugal, han desarticulat la major xarxa de narcotransportistas de l'Estret que estava darrere de les últimes aprehensions de 4.000 quilos d'haixix i 627 quilos de cocaïna. Esta operació -explotada de forma simultània a Espanya i Portugal, dirigida per de el Jutjat d'Instrucció III de Sanlúcar de Barrameda i coordinada per la Fiscalia Especial Antidroga de Jerez - ha finalitzat amb la detenció de 19 persones més altres 12 que ja es trobaven a la presó i la pràctica de 24 registres domiciliaris. Així mateix, ha permès avortar fins a quatre operacions de l'organització i confiscar tres armes curtes, 1.400.000 euros en efectiu, 19 vehicles d'alta gamma, sistemes de comunicació, material informàtic i dos narcolanchas en el país lusità més altres tres embarcacions a Espanya. En l'operatiu han participat 250 agents.

El centre d'operacions estava situat en una luxosa urbanització de Lisboa, des d'on un històric narcotraficant dirigia i coordinava totes les operacions navals; també comptaven amb infraestructura i una àmplia xarxa de col·laboradors en la localitat gaditana de Sanlúcar de Barrameda, d'on eren originaris els capitosts de l'entramat. L'organització disposava d'una mitjana d'entre huit i deu embarcacions EAV -Embarcacions d'Alta Velocitat-, conegudes com narcolanchas, que es trobaven en tot moment en l'aigua –amb les seues respectives tripulacions-, així com d'una nodrida xarxa de petit embarcacions que utilitzava per a facilitar a les anteriors tot el necessari (queviures, gasolina, etc).

La investigació es va iniciar al maig del passat any quan els agents van detectar que l'organització criminal va tractar d'arreplegar un carregament de 6.000 quilos de cocaïna d'un narcosubmarino provinent de Sud-amèrica. No obstant açò, els problemes mecànics que va patir l'embarcació durant la travessia van provocar el seu afonament, fet que va frustrar l'acció criminal. A partir d'eixe moment, les perquisicions policials van girar entorn de/entorn del funcionament de l'estructura de l'organització, acreditant que els líders de la mateixa estaven assentats en les localitats gaditanes de Sanlúcar de Barrameda, Chipiona i El Corb.

Comptaven amb un centre d'operacions a Lisboa dotat de la més alta tecnologia a nivell de comunicacions

Donat el gran potencial econòmic de l'organització, els seus membres comptaven amb fèrries mesures de seguretat i autoprotecció. En este sentit, disposaven dels més avançats mitjans per a transmetre la informació tant a nivell individual com en les comunicacions navals.

Gràcies a l'estreta col·laboració de la Policia Judiciária de Portugal, els agents van localitzar el centre d'operacions de l'entramat, que estava situat en una luxosa urbanització dels voltants de Lisboa. Este es trobava dirigit per un històric narcotraficant, fugit de la justícia espanyola, que s'encarregava de dirigir i coordinar totes les operacions navals. A més, estava dotat de la més alta tecnologia a nivell de comunicacions, la qual cosa els permetia un absolut control de totes les seues embarcacions -per a la càrrega, transport i descàrrega de l'estupefaent- així com una vigilància total dels mitjans aeris i marítims de les Forces i Cossos de Seguretat que operen en l'Estret. D'esta forma, cada vegada que hi havia una operació, els líders de l'organització viatjaven des d'Espanya fins a allí per a coordinar la infraestructura necessària que permetera dur-la a terme, establint al seu torn contacte directe amb els responsables de la mercaderia estupefaent.

Infraestructura i una àmplia xarxa de col·laboradors en Sanlúcar de Barrameda

L'entramat comptava amb una mitjana d'entre huit i deu embarcacions EAV que es trobaven en tot moment en l'aigua, amb les seues respectives tripulacions, per a efectuar els diferents transports de mercaderia -sense importar de quin tipus fóra (haixix, cocaïna)- d'altres organitzacions nacionals o internacionals que demandaren els seus servicis. A més, disposava d'una nodrida xarxa de petit embarcacions, fins i tot pesquers, a través de les quals facilitaven a les EAV gasolina, queviures o qualsevol altre material necessari per al compliment dels transports.

La investigació va acreditar que els capitosts de l'organització, originaris de Sanlúcar de Barrameda, empraven esta ciutat gaditana com a base d'operacions en el nostre país. Açò responia, d'una banda, al perfecte coneixement que tenien de la zona i l'orografia de la mateixa i, per un altre, a la nodrida xarxa de col·laboradors amb la qual explicaven en aquest municipi.

Detencions i registres simultanis a Espanya i Portugal

Esta operació ha permès avortar fins a quatre operacions de l'organització criminal, així com la confiscació de dos narcolanchas a Portugal i altres tres embarcacions en el nostre país. D'altra banda, la investigació ha acreditat que l'entramat desarticulat estava darrere de les  últimes aprehensions de 4.000 quilos d'haixix i 627 quilos de cocaïna.

L'explotació operativa, duta a terme de forma simultània a Espanya i Portugal, ha finalitzat amb la detenció de 31 membres de l'organització i la pràctica de 24 registres domiciliaris. Se'ls ha intervenut tres armes curtes, 1.400.000 euros en efectiu, 19 vehicles d'alta gamma, sistemes de comunicació, material informàtic i dos narcolanchas en el país lusità més altres tres embarcacions a Espanya. En l'operatiu han participat 250 agents.