Amb la col·laboració de l'Arma de Carabiners d'Itàlia i l'Homeland Security Investigations dels Estats Units

La Policia Nacional recupera un altar romà que va ser robat en el Museu Arqueològic de Tarragona en 1962

Les autoritats italianes van informar que la peça figurava com venuda en una casa de subhastes online dels EUA

Després de romandre 60 anys allunyada del museu, els agents han procedit hui a l'entrega d'esta xicoteta llaura de 12 centímetres d'altura realitzada en marbre blanc

Altar romà

16/06/22

Agentes de la Policía Nacional, en una operación que ha contado con la colaboración del Arma de Carabineros de Italia, la Homeland Security Investigations de Estados Unidos y del Ministerio de Cultura y Deporte, han recuperado una pieza arqueológica de gran valor histórico que fue robada en el Museo Arqueológico de Tarragona en 1962. Se trata de un pequeño altar o ara doméstico de la época romana realizado en mármol blanco, y que aparecía recogido en la base de datos del Corpus Inscriptionum Latinarum, compendio de inscripciones latinas fue recopilado por Emil Hübner y publicado en 1869, y recoge de forma exhaustiva inscripciones latinas del mundo romano. Esta mañana se ha procedido a su entrega al museo por parte de los investigadores

Les investigacions van començar a mitjan any 2015, quan els agents van tindre coneixement, a través de l'Arma de Carabiners d'Itàlia, de la possible localització de la peça. Les autoritats italianes van informar que la peça figurava com venuda en una casa de subhastes online als Estats Units d'Amèrica. L'altar, d'uns 12 centímetres d'altura, té gravada una inscripció llatina dedicada al déu Júpiter, en la qual pot llegir-se “IOVI OPTIMO MAXIMO CAPITOLINO SACRUM”, traduït com “Al Sacre Júpiter Capitolino, boníssim i màxim”.

Les llaures són construccions de petit grandària que es destinaven com a altar per a les ofrenes a les divinitats. És a dir, són monuments religiosos alçats al costat de terrenys consagrats, temples o santuaris, també amb caràcter privat en les cases.

Va ser adquirit en 2002 a una coneguda sala de subhastes de Londres

Els tècnics del Museu Arqueològic de Tarragona, museu de titularitat estatal i gestió transferida a la comunitat autònoma de Catalunya, van confirmar fora de  tot dubte als agents, que la peça localitzada era la que va ser robada en els anys 60 del segle XX, i que formava part dels fons del museu des de l'any 1880, data en la qual ja apareixia ressenyada en el catàleg raonat del museu.

Les labors d'investigació entorn de/entorn de la casa de subhastes dels Estats Units, on es va comercialitzar l'altar, van revelar que la peça procedia d'una col·lecció britànica. A continuació va ser sol·licitada, a través dels canals oficials de cooperació internacional, la col·laboració de les autoritats nord-americanes, els qui van verificar que la casa de subhastes va adquirir l'altar romà l'any 2002 a una coneguda sala de subhastes a Londres, procedint l'any 2010 a la seua venda a un ciutadà nord-americà que en l'en aquells dies residia en la capital britànica. Finalment, la peça va ser entregada voluntàriament per eixa persona, en tindre coneixement del seu origen il·legal, sent per tant recuperada i depositada en l'Ambaixada d'Espanya a Londres, des d'on va ser traslladada a Espanya.

El llaura torna al seu museu d'origen, reincorporant-se a la col·lecció pública estatal a la qual pertany, perquè puga tornar a ser gaudida per tots després de 60 anys d'absència. 

 

 

Entrega peça recuperada