Amb la col·laboració de l'Arma de Carabiners d'Itàlia i l'Homeland Security Investigations dels Estats Units

La Policia Nacional recupera un altar romà que va ser robat en el Museu Arqueològic de Tarragona en 1962

Les autoritats italianes van informar que la peça figurava com venuda en una casa de subhastes online dels EUA

Després de romandre 60 anys allunyada del museu, els agents han procedit avui a l'entrega d'aquesta pequeño llaura de 12 centímetres d'altura realitzada en marbre blanc

Altar romà

16/06/22

Agents de la Policia Nacional, en una operació que ha comptat amb la col·laboració de l'Arma de Carabiners d'Itàlia, l'Homeland Security Investigations d'Estats Units i del Ministeri de Cultura i Esport, han recuperat una peça arqueològica de gran valor històric que va ser robada en el Museu Arqueològic de Tarragona en 1962. Es tracta d'un petit altar o llaura domèstic de l'època romana realitzat en marbre blanc, i que apareixia recollit en la base de dades del Corpus Inscriptionum Latinarum, compendio d'inscripcions llatines va ser recopilat per Emil Hübner i publicat en 1869, i recull de forma exhaustiva inscripcions llatines del món romà. Esta mañana s'ha procedit a la seva entrega al museu per part dels investigadors

Les recerques van començar a mitjan any 2015, quan els agents van tenir coneixement, a través de l'Arma de Carabiners d'Itàlia, de la possible localització de la peça. Les autoritats italianes van informar que la peça figurava com venuda en una casa de subhastes online als Estats Units d'Amèrica. L'altar, d'uns 12 centímetres d'altura, té gravada una inscripció llatina dedicada al déu Júpiter, en la qual pot llegir-se “IOVI OPTIMO MAXIMO CAPITOLINO SACRUM”, traduït com “Al Sacre Júpiter Capitolino, boníssim i màxim”.

Les llaures són construccions de petita grandària que es destinaven com a altar per a les ofrenes a les divinitats. És a dir, són monuments religiosos aixecats al costat de terrenys consagrats, temples o santuaris, també amb caràcter privat a les cases.

Va ser adquirit en 2002 a una coneguda sala de subhastes de Londres

Els tècnics del Museu Arqueològic de Tarragona, museu de titularitat estatal i gestió transferida a la comunitat autònoma de Catalunya, van confirmar fora de  tot dubte als agents, que la peça localitzada era la que va ser robada en els anys 60 del segle XX, i que formava part dels fons del museu des de l'any 1880, data en la qual ja apareixia ressenyada al catàleg raonat del museu.

Les labors de recerca entorn de/entorn de la casa de subhastes dels Estats Units, on es va comercialitzar l'altar, van revelar que la peça procedia d'una col·lecció britànica. A continuació va ser sol·licitada, a través dels canals oficials de cooperació internacional, la col·laboració de les autoritats nord-americanes, els qui van verificar que la casa de subhastes va adquirir l'altar romà l'any 2002 a una coneguda sala de subhastes a Londres, procedint l'any 2010 a la seva venda a un ciutadà nord-americà que en l'en aquells dies residia a la capital britànica. Finalment, la peça va ser lliurada voluntàriament per aquesta persona, en tenir coneixement del seu origen il·legal, sent per tant recuperada i dipositada en l'Ambaixada d'Espanya a Londres, des d'on va ser traslladada a Espanya.

El llaura torna al seu museu d'origen, reincorporant-se a la col·lecció pública estatal a la qual pertany, perquè pugui tornar a ser gaudida per tots després de 60 anys d'absència. 

 

 

Lliura peça recuperada