En la localitat alacantina d'Elx

Desarticulada una organització criminal que creava empreses per a regularitzar migrants i defraudar a la Seguretat Social

Durant l'operatiu, en el qual han participat més de 100 agents, s'ha detingut a 125 persones presumptament implicades en l'organització que operava en tot el territori nacional amb la col·laboració d'un despatx d'advocats

S'han practicat 12 registres domiciliaris en els quals s'han intervenut 124.000 euros en efectiu, quatre vehicles d'alta gamma, cinc equips informàtics, una granja de minat de criptomonedas i 112.000 euros en monedes virtuals que la trama empresarial utilitzava per a blanquejar els beneficis obtinguts de la seua activitat il·lícita

Equips informàtics intervenuts

26/04/22

Agents de la Policia Nacional han desarticulat en la localitat alacantina d'Elx una organització criminal que creava empreses per a regularitzar migrants i defraudar a la Seguretat Social. Durant l'operatiu, en el qual han participat més de 100 agents, s'ha detingut a 125 persones presumptament implicades en l'organització criminal que operava en tot el territori nacional amb la col·laboració d'un despatx d'advocats. S'han practicat 12 registres domiciliaris en els quals s'han intervenut 124.000 euros en efectiu, quatre vehicles d'alta gamma, cinc equips informàtics, una granja de minat de criptomonedas i 112.000 euros en monedes virtuals que la trama empresarial fictícia utilitzava per a blanquejar els beneficis obtinguts de la seua activitat il·lícita.

La investigació es va iniciar a l'octubre del 2020 quan es va tindre coneixement que un suposat empresari podria estar cometent diferents delictes com a estafes, falsedats documentals i blanqueig de capitals amb la presumpta col·laboració d'un despatx d'advocats. Els investigadors van comprovar que les empreses a les quals es trobava vinculat com apoderat o administrador, no tenien forma de ser localitzades ni física ni virtualment.

Les gestions policials van detectar també, que el suposat empresari es reunia assíduament amb altres dos persones vinculades amb un despatx d'advocats i que posteriorment van resultar ser presumptament, membres actius de l'organització criminal. Els investigadors van poder conéixer que l'organització criminal, amb l'assessorament i participació d'un despatx d'advocats, es dedicava a la creació d'empreses fictícies amb un doble objectiu, confeccionar factures falses a empreses, que eren utilitzades per a dur a terme diferents fraus a la hisenda pública i per a regularitzar migrants de manera fraudulenta.

Les empreses fictícies, facilitaven als migrants tant documentació com a contractes i ofertes de treball per a, així, realitzar els tràmits d'obtenció o renovació de permisos de residència. A més van emprar una de les empreses fictícies per a obtindre un crèdit de manera fraudulenta i amb la connivència d'empleats d'una entitat financera, que mai s'anava a retornar.

El principal responsable de la xarxa criminal regentava un prostíbul, en la localitat licitana, que va resultar ser el domicili social de dos de les empreses vinculades a l'entramat. 

Blanqueig de diners amb criptomonedas

L'operació, en la qual han participat més de 100 agents de diferents unitats, ha aconseguit desarticular per complet l'organització i s'ha dut a terme en quatre fases. Durant la primera fase es van realitzar les entrades i registres en domicilis en els quals es va intervendre abundant documentació, 124.000 euros en efectiu, quatre vehicles d'alta gamma, cinc equips informàtics, una granja de minat de criptomonedas i 122.000 euros en monedes virtuals que la trama empresarial utilitzava per a blanquejar els beneficis obtinguts de la seua activitat il·legal.  La granja de minat, instal·lació que consumix gran quantitat d'energia elèctrica, es trobava connectada de manera il·legal al subministrament elèctric.

Durant la segona fase  es van practicar les detencions de totes les persones que s'havien beneficiat de l'activitat il·lícita de les empreses, mitjançant el cobrament de prestacions indegudes del sistema de la seguretat social, o bé mitjançant la seua regularització fraudulenta en territori nacional. En la tercera fase es van dur a terme les detencions dels titulars de les empreses que havien adquirit factures falses a l'organització desarticulada i amb les quals es defraudava a la hisenda pública.

En la quarta i última fase es va procedir a la detenció de sis persones per delictes de suborn i revelació de secrets oficials, entre ells un funcionari públic del que es va acreditar la seua presumpta pertinença a l'organització investigada, així com que cobrava quantitats econòmiques a canvi d'informació procedent de bases de dades oficials.

La investigació policial ha finalitzat amb un total de 125  detinguts pels delictes de pertinença a organització criminal, falsedat documental, estafa, blanqueig de capitals, afavoriment de la immigració il·legal, frau a les prestacions de la Seguretat Social i delictes relatius a la prostitució. A més del material intervenut en els registres, s'han bloquejat un total de 80 comptes bancaris amb un saldo superior als 200.000 euros, 24 vehicles i s'ha anotat la prohibició d'alienar, disposar, o gravar un total de deu propietats immobiliàries en la província d'Alacant.

Diners intervenuts