Operació conjunta de la Policia Nacional, Guàrdia Civil, Agència Tributària i EUROPOL

Desarticulat un grup criminal internacional que introduïa grans quantitats de droga ocultes en blocs de formigó

Este nou modus operandi feia que la substancia estupefaent fóra indetectable davant els controls portuaris

A l'organització, establida a Espanya i Països Baixos, i vinculada al cartell mexicà dels Beltrán Leyva, se li ha intervenut la major quantitat de la història de “cristall meth” en una operació realitzada als Països Baixos

L'operació, duta a terme a Barcelona, Tarragona, Talavera de la Reina i València, a més d'en Països Baixos i Turquia, ha conclòs amb la detenció de 16 persones i el desmantellament de la principal via d'introducció d'estes substàncies a Europa a través del Port de Barcelona

Substancies estupefaents intervenudes

14/12/21

Agents de la Policia Nacional, en una operació conjunta amb la Guàrdia Civil, l'Agència Tributària i EUROPOL, han desarticulat una organització criminal internacional establida a Espanya i Països Baixos, i vinculada amb el cartell mexicà dels Beltrán Leyva, dedicada, presumptament, a la introducció de cocaïna i metanfetamina a Europa a través del Port de Barcelona.

Amb esta operació, la investigació de la qual s'ha perllongat al llarg de tres anys, s'ha aconseguit la major intervenció de la història de crystal meth, amb l'aprehensió d'un total de 2.549 quilograms de metanfetamina, 1.370 quilograms de cocaïna i 17.000 litres de productes químics per a la producció d'estupefaents. L'operació, duta a terme a Barcelona, Tarragona, la localitat toledana de Talavera de la Reina i València, a més d'en Països Baixos i Turquia, ha conclòs amb la detenció de 16 persones.

Amb esta intervenció policial, es dona per desmantellada la principal via d'introducció a Europa d'estes substancies estupefaents a través del Port de Barcelona. Els responsables controlaven una nova forma per a introduir la droga, que consistia a crear habitacles ocults en blocs de formigó, convertint-la en indetectable davant els controls portuaris. 

Primera fase: comença la investigació en 2017

Les investigacions van començar en 2017 com a resultat dels fluxos d'informació i cooperació policial nacional i internacional sobre una empresa exportadora sospitosa de ser utilitzada pels cartells mexicans en la introducció d'ingents quantitats d'estupefaents en el continent europeu. D'esta manera, els agents van començar a monitorar una mercantil mexicana que podria estar introduint importants quantitats de substància estupefaent a Europa a través d'Espanya.

Esta empresa, situada a Mèxic, estaria a la disposició del cartell dels Beltrán Leyva, els qui, valent-se d'uns blocs tèrmics de formigó prefabricats destinats a la construcció, ocultaven en el seu interior la droga. Aprofitaven, d'esta forma, la infraestructura de les seues operacions de comerç internacional, provinents de Sud-amèrica i Amèrica Central, per a copar el mercat europeu de substàncies estupefaents.

Les perquisicions suggerien que els cartells mexicans estaven tractant de “trencar” o “inundar” el mercat europeu de la famosa substancia estupefaent coneguda com crystal meth o metanfetamina. Aprofitant les històriques rutes de la cocaïna que dominaven, estaven plegant-se a un nou mercat incipient a Europa amb esta nova substància que ells mateixos elaboraven en les zones selváticas de Mèxic.

Fruit de la coordinació de les agències policials, es va tindre coneixement que l'any 2019, la Policia de Països Baixos va intervendre en un magatzem de Róterdam un total de 2.537 quilograms de metanfetamina pura (“crystal meth”). Continuant amb la investigació, es va poder detectar un magatzem en la localitat d'Utrecht, on s'emmagatzemava un total de 17.000 litres de productes químics per a la producció d'estupefaents. Aquestes substàncies provenien d'una empresa establida a Espanya i encarregada d'introduir la droga per encàrrec del càrtel mexicà.

El seu mètode d'ocultació era pràcticament infalible. Per a açò, utilitzaven blocs de formigó tèrmic cel·lular, als quals els practicaven un habitacle ocult en el seu interior, sent d'esta forma indetectables per a tot tipus de controls fronterers donada la fermesa i material del producte. En este context, Policia Nacional, Guàrdia Civil i Vigilància Duanera van conjuminar esforços per a controlar els moviments de l'empresa responsable d'eixes partides, establida a Mèxic i a Barcelona, i la qual utilitzava el port de la ciutat comtal per a les seues activitats comercials. Tot açò estava coordinat per un ciutadà amb nacionalitat espanyola i mexicana establit a Espanya i que era, a més, el principal responsable del cartell mexicà en el nostre país.

Una vegada que es van agrupar tots els indicis amb el suport de la Fiscalia Especial Antidroga de l'Audiència Nacional, es va desenvolupar una investigació detallada sobre l'empresa importadora i els seus moviments a Espanya para, de forma coordinada amb les autoritats neerlandeses, s'aconseguira realitzar una acció conjunta que permetera la identificació de tots els actors implicats en esta operativa de narcotràfic internacional i la seua completa desarticulació.

Es va detectar com l'empresa exportadora al servici dels cartells de la droga mexicans, aprofitant la conjuntura sanitària existent per la crisi sanitària, i creient que els servicis policials espanyols dedicats a la lluita contra la criminalitat organitzada i el trànsit de drogues rebaixarien els seus esforços, va materialitzar l'enviament de dos nous contenidors al Port de Barcelona, on les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat van detectar la seua entrada i van procedir a la seua inspecció.

Així, després d'eixir del port mercant, van ser sotmesos a un seguiment discret per part dels agents fins a arribar a una nau industrial de la localitat barcelonina de Sant Boi de Llobregat, on van ser sotmesos a inspecció. Allí van comprovar els agents, després de realitzar perforacions sobre els mateixos, que en el seu interior venia oculta substancia estupefaent, trobant-se en dotze palés dels 36 transportats un total de 834 quilograms de cocaïna i dotze quilograms de metanfetamina.

Segona fase: nou enviament de contenidors

Continuant amb les gestions d'investigació, es va detectar un nou enviament de contenidors marítims amb destinació Barcelona, per la qual cosa es va establir un ferri i permanent control sobre els mateixos amb l'objectiu d'identificar a altres persones o empreses que pogueren estar implicades en el seu alliberament, despatx duaner i corresponent recepció.

Finalment, les unitats actuantes van procedir a realitzar l'obertura dels dos nous contenidors marítims en el recinte portuari, els quals van eixir de Mèxic. En el seu interior es van trobar els mateixos blocs de formigó tèrmic, embalats amb la mateixa cinta blava i el mateix logotip corporatiu de l'empresa mexicana. Una vegada practicada una inspecció sobre el seu contingut, es va comprovar que en l'interior de varis d'ells es trobaven ocults múltiples paquets amb substàncies estupefaents en el seu interior, els quals, una vegada pesats, van llançar la quantitat de 536 quilograms de cocaïna.

Esta metodologia d'ocultació en l'interior dels blocs de formigó demostrava, novament, l'alta capacitat tècnica del cartell mexicà responsable de la introducció de la droga a Espanya, sent este mètode indetectable en els controls portuaris i requerint d'una gran complexitat i sofisticació tècnica per a introduir la droga en el seu interior en els moments previs a la fabricació dels blocs de formigó.

La conclusió d'esta segona fase va permetre que la Policia Nacional, la Guàrdia Civil, Vigilància Duanera i la Policia dels Països Baixos aprofundiren en el coneixement dels responsables mexicans de la introducció de la substancia estupefaent, així com altres persones que pogueren estar involucrades en esta operació, permetent desmantellar una via d'entrada de substància estupefaent dels cartells mexicans i aconseguint l'aprehensió final d'1.370 quilograms de cocaïna i 2.549 quilograms de metanfetamina.

Tercera fase: internacionalització dels registres

A continuació, els cossos policials d'Espanya i Països Baixos van començar a conjuminar esforços de forma coordinada amb EUROPOL per a  desmantellar al complet l'organització. Quedava per desmantellar la part alta de l'organització criminal, que s'hauria refugiat en Països Baixos, on seguia controlant les seues inversions i el blanqueig de capitals provinent del trànsit de drogues.

Aquesta actuació vindria motivada per l'objectiu de colpejar a l'organització criminal, que mantenia totes les seues propietats i guanys intactes en altres països. Agents de la Policia Nacional i de la Guàrdia Civil es van desplaçar a Països Baixos per a recolzar als agents neerlandesos en els registres. De la mateixa manera, agents neerlandesos es van traslladar fins a Espanya. D'esta manera, es van practicar de forma simultània en tots dos països dotze registres, procedint-se a la detenció d'huit persones, una d'elles a Espanya i set en Països Baixos.

Els resultats finals d'esta explotació van permetre la intervenció i confiscació de tres immobles de luxe en Països Baixos, el bloqueig i intervenció de nou comptes bancaris i d'un total d'huit vehicles d'alta gamma.

Quarta fase: blanqueig a Espanya

A hores d'ara de l'operació, solament quedava pendent determinar l'estructura de blanqueig de capitals que l'organització criminal disposava a Espanya, havent quedat acreditada l'existència de nombrosos moviments bancaris amb origen o destinació a Mèxic per elevades quanties, que eren recepcionadas pels integrants del cartell dels Beltrán Leyva. Esta remissió de fons es realitzava mitjançant la col·laboració d'empresaris espanyols establits a Talavera de la Reina i València, els qui havien dissenyat un complex entramat empresarial per a blanquejar els fons obtinguts mitjançant el trànsit de drogues.

D'una banda, es legitimava la recepció dels blocs de formigó tèrmic que eren exportats des de Mèxic. Una vegada a Espanya, les empreses encarregades de recepcionarlos eren, al seu torn, les encarregades de donar-los eixida a aquells blocs de formigó que no portaven en el seu interior substancia estupefaent, contactant per a açò amb empreses de construcció. Esta labor els resultava summament difícil per no tractar-se d'un material de construcció molt utilitzat en l'edificació espanyola.

Estos empresaris s'encarregaven, a més, de donar cobertura a l'organització llogant propietats on emmagatzemar aquells blocs, principalment els que no contenien substancia estupefaent en el seu interior. D'esta forma, desvinculaven la seua estructura de blanqueig amb el trànsit de drogues, perquè en el cas que anaren intervenuts per part de la Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat, no pogueren vincular-se els seus actius financers i cabals econòmics amb la il·legítima activitat desplegada pel cartell mexicà.

Per este motiu, a Madrid i Toledo es van localitzar grans quantitats de blocs de formigó que l'organització tenia emmagatzemats, sent igualment inspeccionats. Es tractava d'enviaments que realitzaven sense substàncies estupefaents, a fi de crear canals segurs d'importació. 

D'altra banda, la investigació per blanqueig de capitals va posar de manifest l'emmascarament de grans quantitats de diners procedents d'Unió dels Emirats Àrabs i Hong Kong, que es transferien a Mèxic utilitzant els comptes bancaris de les empreses espanyoles. Estos fons, que amb tota probabilitat eren producte del trànsit d'estupefaents, eren ingressats en els comptes bancaris de les empreses investigades i introduïts en el sistema financer espanyol amb destinació Mèxic,  sense que s'haja pogut concloure el seu origen mercantil.

Una vegada conclosa la investigació, es va disposar l'operatiu relatiu a la detenció d'estes persones i es van materialitzar tres diligències d'entrada i registre en les quals es va intervendre gran quantitat de documents incriminatorios i diversos efectes electrònics, així com quatre armes de foc llargues. Es va procedir a la detenció dels dos investigats.