Celebrat entre el 23 i el 26 de novembre a Montevideo (Uruguai)

La Policia Nacional organitza el “Curs sobre falsificació de moneda per a experts de països iberoamericans”

En l'activitat formativa han participat representants de França i Itàlia, membres de la Comissió Europea, EUROPOL, el Servici Secret USA, Centre Nacional d'Anàlisi del Banc d'Espanya i delegacions de 13 països iberoamericans

El curs pretén proporcionar formació tècnica operativa per als experts iberoamericans en la lluita contra la falsificació de moneda, així com millorar la cooperació internacional

Ponents Curse sobre falsificació de moneda per a experts de països iberoamericans”

26/11/21

26-novembre-2021.- Durant els dies 23 al 26 de novembre, s'ha desenvolupat a Montevideo (Uruguai) el “Curs sobre falsificació de moneda per a experts de països iberoamericans”. L'activitat formativa està organitzada per la UDEF Central de la Policia Nacional i en ella han participat representants de França i Itàlia, a través de les seues respectives Oficines Centrals Nacionals, així com membres de la Comissió Europea, EUROPOL, el Servici Secret USA i personal del Centre Nacional d'Anàlisi del Banc d'Espanya i Delegacions de 13 països iberoamericans (Argentina, Brasil, Xile, Colòmbia, Costa Rica, Equador, El Salvador, Hondures, Panamà, Paraguai, Perú, Uruguai i Veneçuela).

Els objectius del curs són proporcionar formació tècnica-operativa per als experts iberoamericans en la lluita contra la falsificació de moneda, així com millorar la cooperació internacional. L'activitat formativa ha sigut considerada d'interés nacional pel Secretari de la Presidència de la República.

 

L'obertura del curs, al que han assistit unes 80 persones, va correspondre al director nacional de Policia d'Uruguai, el Comissari Major Diego Fernández Vallarino, al costat del cap de la UDEF Central, comissari principal Fernando Vaig habitar, i el cap de la Brigada d'Investigació del Banc d'Espanya, comissari José Rierol. Tots dos responsables de la Policia Nacional, seran també els encarregats de clausurar esta activitat formativa. 

 

Cooperació internacional contra la falsificació de moneda

 

La lluita contra la falsificació requerix un enfocament des de diferents punts de vista, entre els quals es trobaria la creació d'Oficines Centrals Nacionals en aquells països on no existisca esta estructura, la formació de persones relacionades amb el maneig d'efectiu, funcionaris policials encarregats de la lluita contra la falsificació de moneda o tècnics que promoguen actes legislatius, entre uns altres.

 

Tot açò deu estar acompanyat d'un incentivament que promoga el desenvolupament d'actuacions operatives, canvis legislatius, emissió d'informes tècnics tant de bitllets i monedes com d'útils, i instruments  necessaris per a dur a terme la producció de moneda falsa, igual que deuen estar en continu aprenentatge i actualització dels nous mètodes operatius, tecnologies d'última generació i sobretot allò que siga d'interés per a la potenciació de la lluita contra la falsificació de moneda a nivell nacional i internacional.

 

La Brigada d'Investigació del Banc d'Espanya que vé organitzant cursos des de l'any 2002, en col·laboració amb ECFIN, ha produït en diversos països de l'àrea iberoamericana el resultat pretés, en haver-los celebrat en països on inicialment no es produïen falsificacions però que podrien ser països potencialment productors o receptors de moneda falsa (principalment euros i dòlars); alguna cosa que ha succeït en els casos de Colòmbia, Perú i Argentina.

 

Des d'un punt de vista preventiu, les economies més florents d'Iberoamèrica poden tindre la consideració d'objectius “de les organitzacions delincuenciales”, bé per a produir bitllets i monedes falses o bé com a país propici per a la circulació i distribució de les falsificacions.