En una operació de la Policia Nacional en col·laboració amb la Policia Municipal de Madrid i el Servici CITES

Intervenuts a Madrid 49 espècimens d'animals naturalitzats i 132 peces d'ivori

Els exemplars pertanyen a espècies com a ossos/ossos, linxs, lleopards, llops, cocodrils o primats i alguns estan inclosos dins dels quals són d'especial protecció segons el Conveni Internacional d'Espècies Protegides

49 exemplars d'animals disecados, quatre ullals d'elefant, quatre ullals d'hipopòtam i dos banyes de rinoceront han sigut enviats al Museu Nacional de Ciències Naturals i 131 peces d'ivori a un magatzem habilitat per l'Autoritat Administrativa CITES

11/11/21

Agents de la Policia Nacional en col·laboració amb la Policia Municipal de Madrid i el Servici CITES (Convenció sobre el Comerç Internacional d'Espècies Amenaçades de Fauna i Flora Silvestres) han intervenut a Madrid 49 espècimens d'animals naturalitzats, quatre ullals d'elefant, quatre ullals d'hipopòtam i dos banyes de rinoceront i 132 peces d'ivori.

Alguns dels espècimens estan inclosos dins dels quals són d'especial protecció segons el Conveni Internacional d'Espècies Protegides. Els exemplars pertanyen a  espècies com a ossos/ossos, linxs, lleopards, llops, cocodrils i primats i alguns estan inclosos dins dels quals són d'especial protecció segons el Conveni Internacional d'Espècies Protegides. En el marc d'esta operació hi ha un home investigat per un delicte continuat de trànsit d'espècies protegides.

La investigació es va iniciar al novembre de l'any 2019 quan dos agents del Cos de Policia Municipal de Madrid van tindre coneixement de l'existència d'una col·lecció d'animals naturalitzats de diverses espècies     -algunes d'elles aparentment protegides pel Conveni CITES- el propietari del qual tenia intenció de cedir a un museu en un municipi de Badajoz. 

Espècies protegides per Apèndixs CITES i el Reglament 338/97

El Grup de Medi ambient de la Policia Nacional va iniciar les gestions amb la finalitat d'acreditar la possible comissió d'un delicte continuat contra la flora i la fauna o fins i tot un de contraban. Com a primera mesura, els investigadors van contactar amb l'autoritat administrativa CITES perquè determinaren si entre les peces de caça podria haver-hi alguna inclosa entre les espècies d'especial protecció. Este extrem va ser confirmat per aquesta autoritat qui va determinar que s'observava un elevat nombre d'espècies protegides segons els diferents Apèndixs CITES i el Reglament 338/97 de la Comissió de la Unió Europea. Així mateix, va indicar que l'investigat mancava de molts dels permisos i certificats obligatoris per a la seua tinença i importació en territori nacional.

Els exemplars estaven exposats en dos pavellons d'una finca

Tots els exemplars es trobaven exposats en dos pavellons situats en la finca en la qual es troba el domicili de l'investigat, a Madrid.

En el registre realitzat en la finca els agents van intervendre 49 exemplars d'animals naturalitzats, com a ossos/ossos, linxs, lleopards, llops, cocodrils i primats, quatre ullals d'elefant, quatre ullals d'hipopòtam i dos banyes de rinoceront. A més, es van trobar 132 figures tallades en ivori d'elefant. Les peces van ser precintades i van quedar en qualitat de depòsit en el seu lloc d'exposició, a causa de la seua elevada fragilitat. 

Durant un any, l'investigat va aportar documentació amb l'objectiu d'acreditar la lícita procedència dels efectes intervenuts, al·legant que molts exemplars van ser adquirits amb anterioritat a la data d'entrada en vigor del Conveni CITES a Espanya. Respecte a aquells exemplars per als quals no s'ha presentat cap documentació vàlida, el passat dia 14 d'octubre es va procedir a la seua retirada, prèvia autorització judicial, i trasllat a magatzems habilitats per part del Museu Nacional de Ciències Naturals i l'autoritat administrativa CITES, tractant-se d'un total de 49 espècimens d'animals naturalitzats, quatre ullals d'elefant, quatre ullals d'hipopòtam i dos banyes de rinoceront i 132 peces tallades d'ivori.