En una operació de la Policia Nacional en col·laboració amb la Policia Municipal de Madrid i el Servei CITIS

Intervinguts a Madrid 49 espècimens d'animals naturalitzats i 132 peces d'ivori

Els exemplars pertanyen a espècies com a ossos/ossos, linxs, lleopards, llops, cocodrils o primats i alguns estan inclosos dins dels quals són d'especial protecció segons el Conveni Internacional d'Espècies Protegides

49 exemplars d'animals disecados, quatre ullals d'elefant, quatre ullals d'hipopòtam i dues banyes de rinoceront han estat enviats al Museu Nacional de Ciències Naturals i 131 peces d'ivori a un magatzem habilitat per l'Autoritat Administrativa CITIS

11/11/21

Agents de la Policia Nacional en col·laboració amb la Policia Municipal de Madrid i el Servei CITIS (Convenció sobre el Comerç Internacional d'Espècies Amenaçades de Fauna i Flora Silvestres) han intervingut a Madrid 49 espècimens d'animals naturalitzats, quatre ullals d'elefant, quatre ullals d'hipopòtam i dues banyes de rinoceront i 132 peces d'ivori.

Alguns dels espècimens estan inclosos dins dels quals són d'especial protecció segons el Conveni Internacional d'Espècies Protegides. Els exemplars pertanyen a  espècies com a ossos/ossos, linxs, lleopards, llops, cocodrils i primats i alguns estan inclosos dins dels quals són d'especial protecció segons el Conveni Internacional d'Espècies Protegides. En el marc d'aquesta operació hi ha un home investigat per un delicte continuat de tráfico d'espècies protegides.

La recerca es va iniciar al novembre de l'any 2019 quan dos agents del Cos de Policia Municipal de Madrid van tenir coneixement de l'existència d'una col·lecció d'animals naturalitzats de diverses espècies     -algunes d'elles aparentment protegides pel Conveni CITIS- el propietari del qual tenia intenció de cedir a un museu en un municipi de Badajoz. 

Espècies protegides per Apèndixs CITIS i el Reglament 338/97

El Grup de Medi ambient de la Policia Nacional va iniciar les gestions amb la finalitat d'acreditar la possible comissió d'un delicte continuat contra la flora i la fauna o fins i tot un de contraban. Com a primera mesura, els investigadors van contactar amb l'autoritat administrativa CITIS perquè determinessin si entre les peces de caça podria haver-hi alguna inclosa entre les espècies d'especial protecció. Aquest extrem va ser confirmat per aquesta autoritat qui va determinar que s'observava un elevat nombre d'espècies protegides segons els diferents Apèndixs CITIS i el Reglament 338/97 de la Comissió de la Unió Europea. Així mateix, va indicar que l'investigat mancava de molts dels permisos i certificats obligatoris per a la seva tinença i importació en territori nacional.

Els exemplars estaven exposats en dos pavellons d'una finca

Tots els exemplars es trobaven exposats en dos pavellons situats en la finca en la qual es troba el domicili de l'investigat, a Madrid.

En el registre realitzat en la finca els agents van intervenir 49 exemplars d'animals naturalitzats, com a ossos/ossos, linxs, lleopards, llops, cocodrils i primats, quatre ullals d'elefant, quatre ullals d'hipopòtam i dues banyes de rinoceront. A més, es van trobar 132 figures tallades en ivori d'elefant. Les peces van ser precintades i van quedar en qualitat de dipòsit en el seu lloc d'exposició, a causa de la seva elevada fragilitat. 

Durant un any, l'investigat va aportar documentació amb l'objectiu d'acreditar la lícita procedència dels efectes intervinguts, al·legant que molts exemplars van ser adquirits amb anterioritat a la data d'entrada en vigor del Conveni CITIS a Espanya. Respecte a aquells exemplars pels quals no s'ha presentat cap documentació vàlida, el passat dia 14 d'octubre es va procedir a la seva retirada, prèvia autorització judicial, i trasllat a magatzems habilitats per part del Museu Nacional de Ciències Naturals i l'autoritat administrativa CITIS, tractant-se d'un total de 49 espècimens d'animals naturalitzats, quatre ullals d'elefant, quatre ullals d'hipopòtam i dues banyes de rinoceront i 132 peces tallades d'ivori.