Actuaven a Catalunya

La Policia Nacional desarticula una organització criminal dedicada a concertar parelles de fet fraudulentes

Han estat detingudes 11 persones a Barcelona i Girona, entre les quals es troben el líder de l'organització, a les quals es considera presumptes responsables de la inscripció d'almenys 77 parelles de fet fraudulentes entre ciutadans espanyols i migrants en situació irregular mitjançant documentació falsa

Abonaven 8.000 euros a ciutadans espanyols per inscriure's amb migrants en situació irregular als quals exigien 12.000 euros per gestionar la inscripció en registres oficials

14/05/24

Agents de la Policia Nacional han desarticulat una organització criminal presumptament dedicada a concertar parelles de fet a Catalunya. Han estat detingudes 11 persones a Barcelona i Girona, entre les quals es troba el líder de l'organització, a les quals es considera presumptes responsables de la inscripció d'almenys 77 parelles de fet fraudulentes entre ciutadans i migrants en situació irregular mitjançant documentació falsa. Abonaven 8.000 euros a ciutadans espanyols per inscriure's amb migrants en situació irregular als quals exigien 12.000 euros per gestionar la inscripció en registres oficials per regularitzar la seva residència. Altres 37 persones han estat igualment arres7adas per falsedat documental.

La recerca policial que ha desembocat en el desmantellament d'aquest entramat criminal s'ha desenvolupat en tres fases, entre maig de 2023 i abril de 2024. Les nombroses perquisicions dutes a terme durant aquest temps han permès acreditar l'existència d'aquest entramat, perfectament estructurat, compost per dos grups establerts a les províncies de Barcelona i Girona i integrats per ciutadans de nacionalitat espanyola i marroquina. L'organització criminal es dedicava a l'afavoriment de la immigració il·legal en el seu vessant de tráfico de persones i concertació de parelles de fet fraudulentes de ciutadans espanyols amb migrants marroquins o algerians en situació irregular, emprant documents falsos per a la seva inscripció en el registre de parelles de fet de Catalunya. Mitjançant aquest sistema els migrants obtenien el permís de residència com a familiar de comunitari.

Un grup captava a espanyols i un altre a migrants en situació irregular

L'organització disposava de dos grups de captació diferenciats. El primer d'ells es dedicava a localitzar i captar a ciutadans de nacionalitat espanyola que estiguessin disposats, a canvi de 8.000 euros, a inscriure's fraudulentament com a parelles de fet amb migrants en situació irregular. L'altre grup s'encarregava de captar a ciutadans de nacionalitat marroquina o algeriana en situació irregular que residissin a Espanya, França o Bèlgica, i que estiguessin interessats, previ pagament de 12.000 euros, a regular la seva situació administrativa al nostre país mitjançant la seva inscripció com a parella de fet.

Trasllat i allotjament

L'entramat comptava amb una flota de vehicles i conductors especialitzats a desplaçar-se per territori nacional, així com per França i Bèlgica, amb l'objectiu de recollir als migrants captats i introduir-los de manera clandestina a Espanya a canvi de quantitats que oscil·laven entre els 1.000 i 1.500 euros. Quan arribaven al nostre país eren allotjats en pisos de seguretat que la xarxa disposava en el municipi de Figueres (Girona) on pagaven 50 euros diaris per viure amuntegats. Aquí els ocultaven el temps necessari per a la realització dels tràmits pertinents per a la seva inscripció fraudulenta com a parelles de fet en el registre català.

L'organització criminal instruïa als migrants sobre el que havien de fer i dir, els documents falsos que havien de presentar i fins i tot els acompanyaven davant els diversos organismes competents. Quan finalitzaven aquests tràmits, eren conduïts de nou als seus domicilis a França o Bèlgica.

Els investigadors han pogut acreditar que la xarxa delincuencial presumptament hauria concertat de manera fraudulenta 77 parelles de fet inscrites en el registre de parelles estables de Catalunya i haurien detectat un total de 63 expedients amb documentació falsa.

Les 48 detencions s'han realitzat a Barcelona (2), Girona (3) i en els municipis barcelonins de Sant Adríá de Besós (21) i Cornellà de Llobregat (22), i se'ls imputen, segons els casos, delictes de pertinença a grup criminal, afavoriment de la immigració il·legal i falsedat documental.