La major aprehensió de cristall meth

La Policia Nacional desarticula la infraestructura a Espanya del càrtel de “Sinaloa” amb la intervenció d'1.800 quilos de metanfetamina

Es tracta de la segona major aprehensió d'aquesta substància de tota Europa, i s'ha desmantellat el principal punt de proveïment de drogues de síntesis en territori europeu que operava des de Tenerife, Madrid, València i Alacant

Han estat detingudes cinc persones, entre les quals es troba el líder del càrtel a Espanya, i s'han dut a terme sis entrades i registres a la província de València en els quals, a més de l'estupefaent, s'ha intervingut diners en efectiu, cinc vehicles, documentació i un arma detonadora

En una furgoneta , amb la qual pretenien transportar part de l'estupefaent i en la qual es van intervenir 224 quilos de metanfetamina, havien instal·lat un complex sistema hidràulic per ocultar la droga en el sòl del vehicle

16/05/24

Agents de la Policia Nacional han desarticulat la infraestructura a Espanya del càrtel de Sinaloa i han intervingut 1.800 quilos de metanfetamina a la província d'Alacant. Es tracta de la major aprehensió de cristall meth a Espanya i la segona d'Europa desmantellant així el principal punt de proveïment de drogues de síntesis en territori europeu que operava des de Tenerife, Madrid, València i Alacant. Han estat detingudes cinc persones, entre les quals es troba el líder del càrtel a Espanya, i s'han dut a terme sis entrades i registres a la província de València en els quals, a més de l'estupefaent, s'ha intervingut diners en efectiu, cinc vehicles, documentació i un arma detonadora.

24 quilos de cocaïna amagats en rentadores

La recerca es va iniciar a principis de 2023 quan els agents van tenir coneixement de l'existència d'un grup criminal, establert a Tenerife, dedicat al tráfico de cocaïna des de la península fins a l'arxipèlag canari. Les recerques van permetre arrestar a un dels responsables de l'estructura criminal i esbrinar que realitzaven l'enviament de la cocaïna ocultant-la a l'interior d'electrodomèstics que enviaven a la illa a través d'empreses legals que desconeixien el contingut de l'enviament. L'operació va permetre la confiscació de 24 quilograms de cocaïna, amagats en rentadores.

A partir d'aquesta operació les perquisicions es van centrar a identificar als responsables de l'enviament, podent esbrinar que s'havia realitzat a través d'una empresa de logística situada a la zona sud de Madrid, fins a on es desplaçaven integrants de l'organització per fer determinats enviaments ocults en electrodomèstics.

Una vegada identificats, es van realitzar diferents vigilàncies i seguiments que van portar als agents a esbrinar que el responsable de l'organització operava des de la província de València i que adoptava importants mesures de contravigilancia per eludir ser investigat. A més, per dur a terme les operacions utilitzaven un segon vehicle que actuava com a llançadora en les operacions de transport per detectar possibles controls policials.

Traslladaven la metanfetamina en una furgoneta caleteada

El passat sis de maig es va detectar un nou enviament de l'organització que va permetre als investigadors situar, a la província de València, el lloc on podria trobar-se el punt d'emmagatzematge i ocultació de l'estupefaent. Els agents van detectar una furgoneta que es va desplaçar fins a un habitatge, del municipi valencià de Villena, on va romandre durant una hora i mitja. Posteriorment, els agents van interceptar la furgoneta en la qual van observar un sistema de compressors hidràulics que permetien l'accés al sòl del vehicle on s'ocultaven un total de 224 quilograms de metanfetamina.

Després de la troballa, es va dur a terme una entrada i registre en el xalet on s'havia aprovisionat la furgoneta, en el qual van haver d'intervenir agents dels Grups Operatius Especials de Seguretat (GOES). En el registre es van localitzar més d'1.500 quilos de metanfetamina i es va arrestar al líder de la xarxa criminal, responsable del càrtel de Sinaloa a Espanya.

En total s'ha detingut a cinc integrants de l'organització i s'han portat cap sis entrades i registres –un a Villena i cinc a Puçol-, en els quals a més de la droga s'han intervingut cinc vehicles, elements de comunicació, abundant documentació, un arma detonadora i diners en efectiu. La recerca continua oberta i no es descarten noves detencions.