Celebrat a Madrid del 27 de setembre a l'1 d'octubre, ha comptat amb la participació de diferents institucions de la UE i experts en la matèria

La Policia Nacional i CEPOL amb el suport d'EUROPOL han organitzat el curs “Terrorisme i Lluita contra el Terrorisme en la Unió Europea”

Han assistit representants de les autoritats competents en matèria contraterrorista d'Estats membre de la UE, agències europees i l'EJTN

L'objectiu d'este esdeveniment és l'actualització en matèria normativa i legislativa relacionada amb el terrorisme en la UE

Curs sobre “Terrorisme i Lluita contra el Terrorisme en la Unió Europea” impartit a Madrid

01/10/21

La Policia Nacional, juntament amb l'Agència de la Unió Europea per a la Formació Policial (CEPOL) i amb el suport d'EUROPOL, ha albergat i organitzat el curs “Terrorisme i Lluita contra el Terrorisme en la Unió Europea (UE)”. Esta activitat formativa s'ha desenvolupat en el Complex Policial de Canilles (Madrid) entre els dies 27 de setembre i 1 d'octubre de 2021.

A lo largo de los cinco días de duración del curso, han pasado por Madrid representantes de numerosas instituciones y hasta 40 participantes, todos ellos representando a servicios antiterroristas de diferentes cuerpos policiales de Estados miembros de la Unión Europea, así como instituciones europeas y organizaciones que trabajan en la lucha contra el terrorismo como son EUROPOL, la Agencia Europea de la Guardia de Fronteras y Costas (FRONTEX), y la Red de Formación Judicial Europea (EJTN).

Entre los especialistas en la materia participantes se encuentra la Comisaría General de Información, que ha representado a la Policía Nacional impartiendo varias ponencias, gracias a ser una de las agencias más prestigiosas y reconocidas a nivel mundial en la lucha contra el terrorismo. El curso ha contado también con representantes de la  EJTN, todos ellos jueces y fiscales de varios países europeos, y que han sido invitados por CEPOL.

Objectiu del curs 

Millorar i actualitzar els coneixements dels experts en la lluita contra el terrorisme, a través de l'intercanvi de millors pràctiques en el marc d'esta fenomenologia, incloent el paper de les agències europees implicades, ha sigut una de les finalitats. No solament açò, sinó també s'ha tractat la normativa europea implementada en este sentit i el suport operatiu a les investigacions oferit per EUROPOL/ECTC i FRONTEX.  

Per a açò, s'han dut a terme ponències i presentacions sobre diverses temàtiques relacionades, com per exemple, la dimensió dels drets fonamentals en la lluita antiterrorista, la repercussió del Covid-19 en els diferents extremismes, el paper que ha de jugar FRONTEX o les iniciatives de la Xarxa de Detecció de la Radicalització (RAN).

Amb este curs es pretén fer un pas més en la lluita integral contra el terrorisme com a amenaça global a través del treball coordinat de totes les institucions i agents implicats.

La segona part del curs continuarà en Països Baixos

Esta iniciativa organitzada per la Policia Nacional, CEPOL i EUROPOL, no acabarà el dia 1 d'octubre, ja que la ciutat holandesa de l'Haia , seu d'EUROPOL, albergarà una visita d'estudis programada per a principis del pròxim any 2022.

Finalment, cal esmentar que esta activitat formativa és part del catàleg del Centre de Coneixement de CEPOL (CKC) en matèria de lluita contra el terrorisme (CKC CT). Este Centre de CEPOL reunix a professionals dels Estats membres de la Unió Europea, a Institucions i Agències expertes en un àrea temàtica concreta, com és en este cas el de la lluita contra el terrorisme.