Celebrat a Madrid del 27 de setembre a l'1 d'octubre, ha comptat amb la participació de diferents institucions de la UE i experts en la matèria

La Policia Nacional i CEPOL amb el suport d'EUROPOL han organitzat el curs “Terrorisme i Lluita contra el Terrorisme en la Unió Europea”

Han assistit representants de les autoritats competents en matèria contraterrorista d'Estats membre de la UE, agències europees i l'EJTN

L'objectiu d'aquest esdeveniment és l'actualització en matèria normativa i legislativa relacionada amb el terrorisme en la UE

Curs sobre “Terrorisme i Lluita contra el Terrorisme en la Unió Europea” impartit a Madrid

01/10/21

La Policia Nacional, juntament amb l'Agència de la Unió Europea per a la Formació Policial (CEPOL) i amb el suport d'EUROPOL, ha albergat i organitzat el curs “Terrorisme i Lluita contra el Terrorisme en la Unió Europea (UE)”. Aquesta activitat formativa s'ha desenvolupat en el Complex Policial de Canilles (Madrid) entre els dies 27 de setembre i 1 d'octubre de 2021.

Al llarg dels cinc dies de durada del curs, han passat per Madrid representants de nombroses institucions i fins a 40 participants, tots ells representant a serveis antiterroristes de diferents cossos policials d'Estats membres de la Unió Europea, així com institucions europees i organitzacions que treballen en la lluita contra el terrorisme com són EUROPOL, l'Agència Europea de la Guàrdia de Fronteres i Costas (FRONTEX), i la Xarxa de Formació Judicial Europea (EJTN).

Entre els especialistes en la matèria participants es troba la Comissaria General d'Informació, que ha representat a la Policia Nacional impartint diverses ponències, gràcies a ser una de les agències més prestigioses i reconegudes a nivell mundial en la lluita contra el terrorisme. El curs ha explicat també amb representants de l'EJTN,  tots ells jutges i fiscals de diversos països europeus, i que han estat convidats per CEPOL.

Objectiu del curs 

Millorar i actualitzar els coneixements dels experts en la lluita contra el terrorisme, a través de l'intercanvi de millors pràctiques en el marc d'aquesta fenomenologia, incloent el paper de les agències europees implicades, ha estat una de les finalitats. No solament això, sinó també s'ha tractat la normativa europea implementada en aquest sentit i el suport operatiu a les recerques ofert per EUROPOL/ECTC i FRONTEX.  

Per a això, s'han dut a terme ponències i presentacions sobre diverses temàtiques relacionades, com per exemple, la dimensió dels drets fonamentals en la lluita antiterrorista, la repercussió del Covid-19 en els diferents extremismes, el paper que ha de jugar FRONTEX o les iniciatives de la Xarxa de Detecció de la Radicalització (RAN).

Amb aquest curs es pretén fer un pas més en la lluita integral contra el terrorisme com a amenaça global a través del treball coordinat de totes les institucions i agents implicats.

La segona part del curs continuarà en Països Baixos

Aquesta iniciativa organitzada per la Policia Nacional, CEPOL i EUROPOL, no acabarà el dia 1 d'octubre, ja que la ciutat holandesa de l'Haia , seu d'EUROPOL, albergarà una visita d'estudis programada per a principis del proper any 2022.

Finalment, cal esmentar que aquesta activitat formativa és part del catàleg del Centre de Coneixement de CEPOL (CKC) en matèria de lluita contra el terrorisme (CKC CT). Aquest Centre de CEPOL reuneix a professionals dels Estats membres de la Unió Europea, a Institucions i Agències expertes en un àrea temàtica concreta, com és en aquest cas el de la lluita contra el terrorisme.