La Policía Nacional e Instituciones Penitenciarias realizan una operación contra la radicalización yihadista en el Centro Penitenciario de Daroca

El reclús, condemnat per delictes comuns, dedicava gran part del seu temps a la presó a captar a altres presos amb la presumpta intenció de conformar un grup radical yihadista

Va arribar a realitzar amenaces direcas i greus contra autoritats judicials espanyoles condicionades a la seua eixida pròxima de presó

L'operació és resultat de l'acció coordinada de la Policia Nacional i la Secretaria General d'Institucions Penitenciàries en la lluita contra la radicalització a la presó

09/09/21

Agents de la Policia Nacional han dut a terme una operació contra la radicalització yihadista en el Centre Penitenciari de Daroca (Saragossa), frustrant l'activitat d'un pres investigat per la seua presumpta participació en delictes d'adoctrinament i col·laboració amb organització terrorista. Esta persona, condemnada per delictes comuns, es dedicava –en els diferents centres penitenciaris on ha estat reclòs- a captar i radicalitzar en l'ideari yihadista a altres presos.

 La operación ha sido desarrollada por agentes de la Comisaría General de Información y la Brigada Provincial de Información de Zaragoza, con la colaboración de la Secretaría General de Instituciones Penitenciarias y de la Direction Générale de la Surveillance du Territoire (DGST) marroquí, bajo la coordinación de la Fiscalía de la Audiencia Nacional y la supervisión del Juzgado Central de Instrucción número Dos. 

La investigació va començar fa uns mesos, quan els agents van tindre coneixement, a través d'Institucions Penitenciàries, de la presència d'un reclús molt radicalitzat que es trobava realitzant labors de captació i reclutament yihadista dins del centre penitenciari on es trobava.

El trabajo desarrollado por los profesionales penitenciarios en el ámbito de la prevención, detección y control de los procesos de radicalización de naturaleza yihadista en los establecimientos penitenciarios, fue determinante para la detección de la actividad radicalizadora del recluso. 

Va amenaçar amb cometre accions terroristes una vegada isquera de presó

Els agents van poder constatar com este individu, extremadament radicalitzat, dedicava gran part del seu temps a la presó a captar i radicalitzar a altres presos. A més, mantenia un control ferri dels seus adeptes evitant que entraren en contacte amb altres reclusos aliens al seu fonamentalisme ideològic radical.

La investigació va determinar que este individu incitava als seus seguidors perquè agrediren a altres presos considerats “enemics” i que havia concretat amenaces directes contra autoritats judicials espanyoles condicionades a la seua pròxima eixida de presó. 

Intensa vigilància en els Centres Penitenciaris

La Policia Nacional prioritza la investigació antiterrorista en l'entorn penitenciari per a detectar i neutralitzar a aquells subjectes afins als postulats radicals i que tinguen com a objectiu captar i adoctrinar a altres reclusos dins de l'estratègia definida per les organitzacions yihadistes. Les proclames de DAESH dirigides als seus adeptes a la presó, van específicament orientades a detectar a altres presos susceptibles d'assumir el seu ideari i concloure el procés de radicalització.

La operación desarrollada por la Policía Nacional e Instituciones Penitenciarias es el resultado de una  estrecha colaboración en la lucha contra la radicalización en prisión, evidenciando el compromiso común para la detección precoz como eje vertebrador de su estrategia preventiva.