Amb la col·laboració d'EUROPOL i l'Agregaduría d'Interior a Romania

La Policia Nacional allibera a una dona a Bilbao que anava a ser obligada a exercir la prostitució en un club d'alternació

La víctima va ser captada a Romania després de ser enganyada amb un fals de treball de cambrera a Espanya i, una vegada en el nostre país, va ser tancada baix clau en una habitació per a la seua explotació sexual

Gràcies a la ràpida resposta de la labor policial, es va aconseguir frustrar l'intent d'explotació, culminant l'operació amb dos persones detingudes per detenció il·legal i Tracta d'Éssers humans

20/08/21

Agents de la Policia Nacional, en una operació que ha comptat amb la col·laboració d'EUROPOL i l'Agregaduría d'Interior a Romania, han alliberat a una víctima a Bilbao que anava a ser obligada a exercir la prostitució en un club d'alternació. Gràcies a la ràpida resposta de la labor policial, es va aconseguir frustrar l'intent d'explotació, culminant l'operació amb dos detinguts per detenció il·legal i Tracta d'Éssers humans. La captació es va efectuar a Romania, on van enganyar a la víctima fent-li creure que anava a treballar de cambrera. Després d'entrar a Espanya, la van tancar baix clau en una habitació per a la seua explotació sexual.

Tancada per a la seua explotació sexual

La investigació va començar després d'una denúncia interposada sobre la possible detenció il·legal d'una dona per a la seua explotació sexual. Este fet es va comunicar des de l'Agencia EUROPOL i l'Agregaduría d'Interior a Romania, organismes que van col·laborar amb la Policia Nacional per al desenvolupament de l'operació.

Després de diverses gestions, els agents van constatar que les implicades eren dos dones de nacionalitat romanesa que van captar a la seua víctima, a Romania, a través de falses ofertes de treball. La víctima va arribar en vol comercial a Santander acompanyada d'una de les seues captoras, encara que en aquell moment desconeixia que l'era. Seguidament va ser traslladada a Bilbao en automòbil i de forma immediata tancada en un pis d'esta localitat. A pesar d'açò, va adquirir un deute per al pagament de l'allotjament i la manutenció, ja que havia sufragat els gastos del seu bitllet d'avió. Les detingudes la tractaven com a simple mercaderia amb l'objectiu d'obtindre un benefici econòmic de la seua activitat il·legal, la qual cosa es vé denominant “cosificació de la dona”.

En el moment del seu alliberament, la víctima es trobava retinguda des de feia diversos dies en una habitació, tancada tot el temps baix clau, i anava a ser obligada a exercir la prostitució en un club d'alternació. Es trobava molt alterada i afectada per l'esdevingut, a més del fet d'haver viscut una situació personal de precarietat econòmica, fins i tot abans del seu trasllat a Espanya. El seu desconeixement de l'idioma espanyol afegia més pressió a la coacció que exercien sobre ella. 

Col·laboració policial europea

La present investigació s'emmarca dins de la col·laboració internacional per al desenvolupament del vigent Pla Policial Contra la Tracta d'Éssers humans amb Finalitats d'Explotació Sexual, un alifac que té com a víctimes principals a persones que són portades a Espanya mitjançant engany, aprofitant-se de la seua especial situació de vulnerabilitat i prometent-los treballs dignes, però finalment són obligades baix amenaces a l'exercici de la prostitució. Una part fonamental que participa en les conseqüències de la investigació, es deu també a la labor de les ONG que acullen i assistixen a les víctimes una vegada aquella finalitza. Estes organitzacions treballen en perfecta coordinació amb els servicis operatius policials. 

A més, la Policia Nacional compta amb el Servici d'Atenció a les Víctimes de Tracta d'Éssers humans que, a través de la línia telefònica 900 10 50 90 i el correu trata@policia.es, es convertix en un canal on qualsevol ciutadà pot denunciar este tipus de fets de forma anònima.