Amb la col·laboració d'EUROPOL i l'Agregaduría d'Interior a Romania

La Policia Nacional allibera a una dona a Bilbao que anava a ser obligada a exercir la prostitució en un club d'alternació

La víctima va ser captada a Romania després de ser enganyada amb un fals de treball de cambrera a Espanya i, una vegada al nostre país, va ser tancada sota clau en una habitació per a la seva explotació sexual

Gràcies a la ràpida resposta de la labor policial, es va aconseguir frustrar l'intent d'explotació, culminant l'operació amb dues persones detingudes per detenció il·legal i Tracta d'Éssers humans

20/08/21

Agents de la Policia Nacional, en una operació que ha comptat amb la col·laboració d'EUROPOL i l'Agregaduría d'Interior a Romania, han alliberat a una víctima a Bilbao que anava a ser obligada a exercir la prostitució en un club d'alternació. Gràcies a la ràpida resposta de la labor policial, es va aconseguir frustrar l'intent d'explotació, culminant l'operació amb dos detinguts per detenció il·legal i Tracta d'Éssers humans. La captació es va efectuar a Romania, on van enganyar a la víctima fent-li creure que anava a treballar de cambrera. Després d'entrar a Espanya, la van tancar sota clau en una habitació per a la seva explotació sexual.

Tancada per a la seva explotació sexual

La recerca va començar després d'una denúncia interposada sobre la possible detenció il·legal d'una dona per a la seva explotació sexual. Aquest fet es va comunicar des de l'Agencia EUROPOL i l'Agregaduría d'Interior a Romania, organismes que van col·laborar amb la Policia Nacional per al desenvolupament de l'operació.

Després de diverses gestions, els agents van constatar que les implicades eren dues dones de nacionalitat romanesa que van captar a la seva víctima, a Romania, a través de falses ofertes de treball. La víctima va arribar en vol comercial a Santander acompanyada d'una de les seves captoras, encara que en aquell moment desconeixia que l'era. Seguidament va ser traslladada a Bilbao en automòbil i de forma immediata tancada en un pis d'aquesta localitat. Malgrat això, va adquirir un deute per al pagament de l'allotjament i la manutenció, ja que havia sufragat les despeses del seu bitllet d'avió. Les detingudes la tractaven com a simple mercaderia amb l'objectiu d'obtenir un benefici econòmic de la seva activitat il·legal, la qual cosa es ve denominant “reificació de la dona”.

Al moment del seu alliberament, la víctima es trobava retinguda des de feia diversos dies en una habitació, tancada tot el temps sota clau, i anava a ser obligada a exercir la prostitució en un club d'alternació. Es trobava molt alterada i afectada per l'esdevingut, a més del fet d'haver viscut una situació personal de precarietat econòmica, fins i tot abans del seu trasllat a Espanya. El seu desconeixement de l'idioma espanyol afegia més pressió a la coacció que exercien sobre ella. 

Col·laboració policial europea

La present recerca s'emmarca dins de la col·laboració internacional per al desenvolupament del vigent Pla Policial Contra la Tracta d'Éssers humans amb Finalitats d'Explotació Sexual, una xacra que té com a víctimes principals a persones que són portades a Espanya mitjançant engany, aprofitant-se de la seva especial situació de vulnerabilitat i prometent-los treballs dignes, però finalment són obligades sota amenaces a l'exercici de la prostitució. Una part fonamental que participa en les conseqüències de la recerca, es deu també a la labor de les ONG que acullen i assisteixen a les víctimes una vegada aquella finalitza. Aquestes organitzacions treballen en perfecta coordinació amb els serveis operatius policials. 

A més, la Policia Nacional compta amb el Servei d'Atenció a les Víctimes de Tracta d'Éssers humans que, a través de la línia telefònica 900 10 50 90 i el correu trata@policia.es, es converteix en un canal on qualsevol ciutadà pot denunciar aquest tipus de fets de forma anònima.