Huit detinguts per pertinença a organització criminal

La Policia Nacional allibera en la província de Conca a sis víctimes en una operació contra la Tracta d'Éssers humans

L'organització captava a les seues víctimes en Paraguai i, una vegada a Espanya, els obligava a exercir la prostitució imposant-los el pagament del deute que contreien amb el pretext del seu trasllat

Els agents estimen que, durant el passat any, l'organització desmantellada va obtindre uns 150.000 euros de benefici

La Policia Nacional compta amb la línia telefònica 900 10 50 90 i el correu trata@policia.es per a facilitar la col·laboració ciutadana i la denúncia, anònima i confidencial d'este tipus de delictes, no quedant reflectida la telefonada en la factura telefònica

08/06/21

Agents de la Policia Nacional han dut a terme una operació contra la tracta d'éssers humans en la província de Conca, aconseguint l'alliberament de sis víctimes de Tracta d'Éssers humans amb finalitats d'explotació sexual. A més han sigut detingudes huit persones a Conca (7) i Alacant (1) per la seua presumpta pertinença a organització criminal, entre altres delictes. L'organització criminal captava a les seues víctimes en Paraguai i, una vegada a Espanya, els obligava a exercir la prostitució imposant-los el pagament del deute que contreien amb el pretext del seu trasllat.

Organització criminal

L'entramat posseïa una forta infraestructura i estava conformat per persones provinents de Paraguai, Romania i Espanya que mantenien un perfecte repartiment de papers. L'àmbit d'actuació de l'organització es localitzava en la província de Conca, on les víctimes eren controlades i explotades en l'exercici de la prostitució prevaler del seu estat de necessitat.

L'organització captava a les seues víctimes en Paraguai para, posteriorment, ser traslladades amb cotxe fins a Brasil on agafaven vol, amb escala a França o Regne Unit, fins a les províncies de València o de Madrid. Una vegada a Espanya, eren traslladades en automòbil fins a Conca on se'ls obligava a prostituir-se en les condicions que ells imposaven. Amb açò pretenien que cobriren el pagament del deute que havien adquirit amb motiu del seu viatge fins a Espanya, i que ascendia a 1.500 euros aproximadament. 

Durant la investigació, els agents van detectar que cada membre de l'entramat s'encarregava d'un aspecte concret de l'activitat delictiva - captació, recepció i acolliment- sent la seua destinació final d'explotació en la localitat de Graja d'Iniesta (Conca). Els investigadors estimen que l'organització va obtindre uns 147.860 euros de beneficis durant l'últim any.

Investigació policial

La present investigació s'emmarca dins del vigent Pla Policial Contra la Tracta d'Éssers humans amb Finalitats d'Explotació Sexual, un alifac que té com a víctimes principals a persones que són portades a Espanya mitjançant engany, aprofitant-se de la seua especial situació de vulnerabilitat i prometent-los treballs dignes, però finalment són obligades baix amenaces a l'exercici de la prostitució. Així mateix, l'operatiu dut a terme en les províncies de Conca i Alacant, va confirmar l'existència de l'organització criminal.

La investigació va culminar amb sis víctimes alliberades d'explotació sexual i huit detinguts en la província de Conca (7) i Alacant (1), tots ells pels presumptes delictes de pertinença a Organització Criminal, Tracta d'Éssers humans, relatius a la prostitució i contra els Drets dels Ciutadans Estrangers. A més, tres d'ells van ser arrestats per Blanqueig de Capitals i dos per delicte Contra la Salut Pública. 

La Policia Nacional compta amb la línia telefònica 900 10 50 90 i el correu trata@policia.es per a facilitar la col·laboració ciutadana i la denúncia, anònima i confidencial d'este tipus de delictes, no quedant reflectida la telefonada en la factura telefònica.