Operació conjunta de Policia Nacional i Guàrdia Civil

Recuperada una col·lecció d'útils prehistòrics d'extraordinari valor arqueològic

En la denominada operació “ARROW” s'han recuperat una gran quantitat d'útils prehistòrics en dos registres/inspecciones en La Línia de la Concepció (Cadis)

Així mateix, s'han intervenut peces de diferents períodes històrics, diversos tipus i amb presumpte origen en quatre continents, majoritàriament d'Àfrica, però també d'Europa, Àsia i Amèrica, així com peces situades en la Comarca del Camp de Gibraltar i altres localitats d'Espanya

01/06/21

Agents de la Policia Nacional, en una operació conjunta amb la Guàrdia Civil han culminat la denominada operació “ARROW”, contra l'espoli del Patrimoni Històric Español i el trànsit il·legal de Béns Culturals, en la qual s'investiga a una persona posseïdora d'una important col·lecció d'útils prehistòrics d'Àfrica (Paleolític i Neolític) d'Amèrica (Art Precolombino), la Xina i Europa (França, Itàlia i Espanya).

El inicio de la operación es fruto de la colaboración ciudadana, al tener conocimiento de la posible existencia de una colección de útiles prehistóricos con valor arqueológico en el interior de un domicilio ubicado en la localidad de La Línea de la Concepción (Cádiz).

Després de la realització de les primeres gestions,  s'identifica i localitza al propietari de l'immoble, sent este una persona vinculada a col·leccionisme de fòssils i minerals.

Al mateix temps, i en les gestions per a corroborar les informacions obtingudes inicialment, es té coneixement d'una investigació paral·lela per fets de la mateixa índole per part de la Comissaria de la Línia, per la qual cosa es va continuar amb la investigació d'una manera conjunta, coordinant les diferents actuacions policials.

Com a continuació a les diligències practicades, a principis del passat mes de maig es va procedir per les Unitats investigadores, amb suport de l'Equip de Protecció de la Naturalesa (SEPRONA) de la Comandància d'Algesires i els tècnics de la Junta d'Andalusia amb competència en Conservació del Patrimoni Històric, a inspeccionar un Centre Sociocultural de la Línia, procedint a una primera confiscació de 25 útils prehistòrics de possible valor històric.

Posteriors gestions van conduir a un segon registre voluntari de la vivenda, que es va desenvolupar exitosament amb la confiscació d'una quantitat d'útils prehistòrics pròxima al mig miler.

Després d'una primera anàlisi del material, el Catedràtic de Prehistòria de la Universitat de Cadis, D. José Ramos Muñoz, confirma que es tracta d'una sèrie de materials lítics tallats i polits de gran qualitat tècnica i de gran valor històric i patrimonial 

En la seua gran majoria, és material de procedència d'Àfrica

Hi ha objectes vinculats a Manera tecnològica 2-Achelense, de procedència africana, de diversos països: Marroc, Algèria, Tanzània i de jaciments de gran interés i importància paleontològica (Casablanca, Olduvai, Melka Kunturé). Han de tindre cronologies situades entre almenys 1 Milió d'anys-780.000 anys (Plistocé Inferior) i possiblement fins a 400.000 anys (Plistocé Mitjà). Han d'estar viculados a Homo erectus. Corresponen sobretot a bifaces i hendedores en sílex i gres. 

També hi ha material de gran qualitat de Manera 3-Paleolític Mitjà-Middle Stone Age (MSA) i/o Ateriense. Vinculat a Homo sapiens arcaic, amb cronologies compreses entre 300.000-150.000 anys (Plistocé Mitjà i Superior). Són de gran qualitat, puntes pedunculadas, foliáceos, raederas, puntes, làmines. Procedixen igualment de jaciments emblemàtics d'esta cultura (Tassili n'Ajjel, Sidi Abderrhaman, Bir-l'Ater) de països com Marroc, Algèria, Mauritània. 

Asimismo, hay material de Modo 4-Paleolítico Superior-Late Sone Age (LSA), de cronologías más recientes, entre 25.000-11.000 años. Corresponden al Homo sapiens sapiens. De procedencia de los siguientes países: Mauritania, Mali, Chad y yacimientos como (Tombouctou, Montañas d’Affole, Bakoo, Tilemnsi-Gao). Son láminas, láminas con borde abatido, raspadores, buriles. 

Igualment, hi ha material Neolític africà, tant de productes polits, en roques subvolcánicas, com una àmplia sèrie espectacular de puntes foliáceas de variada tipologia, puntes amb peduncles, aletes, puntes tipus torre Eiffel. Són de cronologies neolíticas, entre 7.000-5.000 anys. 

D'altra banda, hi ha material de procedència d'Amèrica, una sèrie de puntes foliáceas en sílex de la Cultura Clovis o caçadors paleoindios, de cronologia d'uns 20.000 anys. També hi ha material en roques exòtiques de la cultura Maya de Guatemala. 

D'Àsia s'han recuperat dos destrals polides de la Xina, de la zona de Yuanmou. Són d'etapa de Prehistòria Recent i estan elaborades en roques subvolcánicas. 

D'Europa hi ha material d'origen de França. En concret una raedera bifacial espectacular de la zona del Seine i un bifaz Musteriense del riu Panero d'Itàlia. 

De Gibraltar, de la Cova de Gorham's, hi ha un xicotet conjunt de fauna quaternària d'herbívors, algunes lascas de tècnica levallois i algun producte retocat. L'atribució és clarament Musteriense, vinculat a Homo sapiens neanderthalensis. 

D'Espanya hi ha material de la província de Saragossa, de riu Giloca. És un conjunt en sílex de bona qualitat, amb varietat de tipus: raederas musterienses, lascas levallois (atribució a Neandertals), productes del Paleolític superior, amb puntes foliáceas solutrenses (atribució a Homo sapiens sapiens) i fulles neolíticas.

De la província de Cadis i, en concret del Camp de Gibraltar, no és descartable la presència d'algun bifaz regional de la comarca, realitzat en gres (de la zona de la Janda o riu Palmones), d'atribució a Manera 2-Achelense. I productes lítics tallats de dos enclavaments segurs: Pineda del Rei (Sant Roque i Castellar de la Frontera), amb nuclis polièdrics, lascas i productes retocats. I de Torrenueva (La Línia), igualment amb nuclis, lascas i retocats. 

En paraules del Catedràtic de Prehistòria de la Universitat de Cadis, “en conjunt, és una col·lecció espectacular, de gran valor patrimonial i històric”. Així mateix, va voler felicitar als responsables de la investigació i confiscació per l'alt sentit de valoració i salvaguarda del Patrimoni Històric, considerant que és un “material de gran qualitat que hauria d'estar depositat i custodiat en un Museu Arqueològic per a gaudi de la societat”.

Els útils prehistòrics han estat depositats en la Comandància de la Guàrdia Civil d'Algesires per a una primera anàlisi, a l'espera de ser depositats en les dependències del Museu Municipal d'Algesires on seran sotmesos a estudis més precisos i detallats per part d'experts de la Universitat de Cadis i de la Delegació Provincial de Cultura.