Operació conjunta de Policia Nacional, Guàrdia Civil i Agència Tributària

Confiscades més de set tones d'haixix en un nou colp al narcotràfic internacional del Camp de Gibraltar

Tres persones han sigut detingudes durant una operació que ha suposat una de les majors aprehensions del present any, aconseguint-se minvar l'activitat de les organitzacions criminals assentades en l'Estret

L'embarcació era utilitzada per una organització criminal d'alt nivell que pretenia introduir elevades quantitats de droga a través de les costes espanyoles

Paquets de droga en el remolcador

01/05/21

Agents de la Policia Nacional, en una operació conjunta amb la Guàrdia Civil i l'Agència Tributària, han confiscat més de set tones d'haixix i han detingut a tres persones durant una intervenció duta a terme en altamar, procedint-se a l'abordatge d'una embarcació que portava més d'un any sent investigada i que era objectiu del MAOC (Maritime Analysis and Operations center), organisme europeu de lluita contra el trànsit de drogues en l'àmbit marítim i de les Oficines d'Intel·ligència Marítima de Duanes de Galícia i Canàries.

Les gestions policials sobre el mercant van començar al març de 2020, quan ja estava sent investigat, al seu torn, per altres nacions com a Països Baixos o França. L'embarcació, segons els investigadors, havia sigut utilitzada per a realitzar partides de contraban de drogues en diversos països. Es té coneixement que l'embarcació anava a ser utilitzada per una organització criminal d'alt nivell que pretenia introduir una elevada quantitat d'haixix a través de les costes espanyoles. L'organització havia configurat el seu punt de logística a Huelva, localitat on es van obrir diligències judicials.

L'avanç de les investigacions va portar a la identificació dels membres de la tripulació, sense parar el control sobre el mercant fins que, amb tota la informació necessària recaptada, es va acordar l'abordatge en aigües internacionals amb el suport del Centre d'Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat (CITCO).

L'embarcació de nom FELSTED, era un remolcador que havia sigut reformat per a tindre un ampli celler, i així poder transportar gran quantitat de droga. A més, este tipus d'embarcacions suporta molt bé les pitjors condicions climatològiques, per la qual cosa l'organització aprofita la “roïna mar” per a realitzar els transports de la droga.

A pesar de les difícils condicions meteorològiques s'organitza un dispositiu en el qual participen dos embarcacions de la Guàrdia Civil: el patruller d'altura Ric Arlanza i el buc oceànic Riu Miño. L'operatiu dura dos dies i a més dels guàrdies civils s'embarquen dos agents de l'Agència Tributària.

Finalment, es detecta el remolcador i es realitza un sigilós abordatge amb dos embarcacions auxiliars del Riu Miño. Els tripulants no detecten l'actuació policial fins que els agents es troben a bord del remolcador. El remolcador és escortat fins al Port d'Algesires on es descarreguen 200 bolics que una vegada pesat aconseguixen un pes de 7.130 quilograms.

Es tracta d'una de les majors aprehensions del present any, amb més de set tones d'haixix intervenudes, la qual cosa aconseguix minvar l'activitat de les organitzacions criminals assentades en l'estret i evitar l'avanç del crim organitzat en el Camp de Gibraltar.

Embarcació de nom FELSTED, remolcador on transportaven la droga200 bolics descarregats del remolcadorNarcotràfic internacional del Camp de GibraltarTones de droga confiscadaPaquets de droga en el remolcador