Localitzat en Valdepeñas (Ciudad Real)

La Policía Nacional desmantela el laboratorio clandestino de anabolizantes y hormonas más activo de Europa

Intervenidas 3.000.000 de dosis finalizadas y 65 kilos de principio activo de diversos medicamentos con el que podrían fabricar otras 38.000.000

Han sido arrestadas e imputadas un total de 21 personas y se han realizado 20 registros en domicilios y locales comerciales de Ciudad Real, Cádiz, Almería, Castellón y Málaga

La organización desmantelada era “polidelictiva” al combinar el tráfico de estupefacientes con la fabricación, almacenamiento y distribución de medicinas ilegales a través de células repartidas por toda España, además de preparar “pócimas” o “combos” mezclando medicamentos ilegales para su inyección directa

Con una capacidad de producción próxima a los 1.000 kilos al año, contaban con 30 tipos distintos de productos y utilizaban dos marcas exclusivas que les dotaban de identidad propia

La AEPSAD –Agencia Española de Protección de la Salud en el Deporte- ha aportado información y asesoramiento de vital importancia para el exitoso desarrollo de la investigación

Agent de Policia Nacional revisant dosi d'anabolizantes

28/04/21

Agentes de la Policía Nacional han desmantelado en Valdepeñas (Ciudad Real) el laboratorio clandestino de anabolizantes y hormonas más activo de Europa.

Amb una capacitat de producció anual d'uns 1.000 quilograms de medicaments prohibits, l'organització desmantellada no solament es dedicava a la fabricació, emmagatzematge i distribució de medicines il·legals a través de cèl·lules distribuïdes per tota Espanya, sinó també al trànsit d'estupefaents. Comptaven amb més de 30 tipus diferents de productes i utilitzaven dos marques pròpies, a més de preparar mescles de fàrmacs en xeringues per a ser administrats directament. Han sigut detingudes 21 persones i s'han dut a terme una vintena de registres en domicilis i locals comercials en els quals s'han intervenut tres milions de dosis de producte finalitzat a més de  65 quilograms de principi actiu de diversos medicaments, amb els quals es podrien fabricar més de 38 milions de dosis.

L'operació s'ha realitzat en contacte permanent amb l'AEPSAD –Agència Espanyola de Protecció de la Salut en l'Esport- qui ha aportat informació i assessorament de vital importància per a la bona fi de la investigació.

Enviament d'anabolizantes per paqueteria o entrega en mà

La investigació es va iniciar en el mes de desembre de 2018 quan els agents van intervendre en La Línia de la Concepció (Cadis) un total de 500 caixes d'anabolizantes de la mateixa marca. Després de realitzar les comprovacions oportunes, els investigadors van determinar la inexistència legal d'aquest laboratori així com el greu risc per a la salut que el seu consum podia produir. 

Amb tota esta informació es van iniciar les perquisicions pertinents per a determinar el seu origen, portant als agents fins al municipi de Valdepeñas (Ciudad Real) i en concret fins a una persona que havia sigut vinculada amb anterioritat al trànsit d'estupefaents. Fruit de les investigacions, els agents van aconseguir vincular a este home amb altres persones de la mateixa zona que també es dedicaven, tant a la venda i enviament de fàrmacs a través de diferents empreses de paqueteria, com a fer entrega d'ells en mà a altres consumidors. Així mateix, els agents van comprovar l'ingent volum de medicines il·legals i perjudicials per a la salut que estaven distribuint, i les mesures de seguretat que adoptaven per a evitar ser descoberts.

Un garatge i un pis com a fàbrica i magatzem dels medicaments

Avançades les perquisicions, els agents van aconseguir identificar a les persones que s'encarregaven tant de la fabricació i emmagatzematge dels medicaments, com d'impartir les instruccions precises als seus lloctinents perquè distribuïren els seus productes i contactaren amb les diferents cèl·lules de l'organització en diverses parts de la geografia espanyola. Així mateix, el líder del grup i el seu soci comptaven amb dos llocs on fabricaven i emmagatzemaven tots els medicaments, un garatge i un pis en Valdepeñas (Ciudad Real). En el garatge es feien els comprimits sense cap tipus de mesura sanitària i comptaven amb una màquina de fabricació de pastilles que havia sigut modificada perquè poguera produir més píndoles a causa de la gran demanda que tenien. D'altra banda, en el pis envasaven els comprimits i realitzaven les mescles adequades per a preparar pèptids i uns altres injectables, a més d'emmagatzemar l'estoc que tenien preparat per a donar eixida.

Per a dificultar les labors d'investigació policial l'organització utilitzava hòmens de palla que periòdicament anaven canviant. Estos, a canvi d'una petit gratificació, eren els encarregats de rebre els excipients, material i principi actiu necessari per a la fabricació dels medicaments, a més de fer-se càrrec de la labor comercial i de distribució dels productes a les diferents cèl·lules situades en diferents punts de la geografia espanyola perquè al seu torn anaren revenuts. Estos llocs de redistribució dels medicaments il·legals estaven estratègicament seleccionats quant a la seua ubicació i en la seua majoria emmascaraven la seua activitat real, la distribució d'estes medicines, baix l'aparença de negocis legals tals com a tendes de nutrició o gimnasos. El fet d'utilitzar estos negocis els facilitava tant l'emmascarament de la seua activitat, com també el contacte amb potencials clients.

Deia ser mèdic-practicant jubilada per a injectar “pócimas”

Els punts principals de distribució amb els quals explicava l'organització se situaven a Castelló, Màlaga, Almeria i La Línia de la Concepció (Cadis). En este últim utilitzaven dos gimnasos de la zona per a contactar amb possibles persones interessades i vendre'ls els productes. Amb este grup col·laborava la mare de l'amo d'un dels gimnasos, qui deia ser mèdic-practicant jubilada i s'encarregava de “fer pócimas” o “combos” de medicaments, tant d'anabolizantes com d'un altre tipus, per a posteriorment injectar-los als clients. Comptaven amb una xarxa clientelar que anava des d'usuaris derivats dels gimnasos interessats en la injecció d'hormones i productes anabolizantes, fins a un altre tipus d'usuaris que acudien a ella perquè els feren tractaments estètics o els injectaren un dels seus combos per al tractament del dolor. 

A Màlaga s'utilitzava el mateix mètode que en Valdepeñas, quant a la utilització de lloctinents per a la recepció i distribució del material il·legal. A més també disposaven d'un negoci de nutrició, amb aparença de legalitat, que era utilitzat com a plataforma de promoció i contacte amb potencials clients. Este mateix esquema també era utilitzat per les cèl·lules d'Almeria i Castelló, els qui també tenien una tenda de nutrició.

L'organització estava distribuint més de 800 quilograms de medicaments il·legals –anabolizantes, pèptids i hormones- anuals, entre els quals eren fabricats en el laboratori clandestí i els que importaven. Quant a la seua forma de funcionar tenia dos línies clares d'actuació, una en relació amb la fabricació i l'altra amb la distribució. 

Complex sistema de tractament i transformació 

Després d'importar els principis actius directament des de la Xina, Holanda i Regne Unit, adquirien els excipients i altres productes necessaris a través d'Internet i tots ells eren sotmesos a un complex sistema de tractament i transformació el producte final de la qual era tant anabolizantes, com a hormones i pèptids. Una vegada fabricat el producte li donaven una identitat pròpia, posant-li el nom d'una de les seues dos marques, i realitzaven la seua distribució de dos maneres; mitjançant entrega en mà, o bé a través d'un sistema de dispensació a través de lloctinents als distribuïdors per tota Espanya.

Finalment s'ha aconseguit l'arrest i imputació de 21 persones i s'han practicat 20 registres en domicilis i locals comercials vinculats a l'organització Ciudad Real (6), Cadis (6), Almeria (2), Castelló (2) i Màlaga (4). Els agents van intervendre, 3.000.000 de dosi de producte finalitzat, cartonaje per a la preparació dels productes, vials, taps, més de 65 quilograms de principi actiu per a la fabricació de 38.000.000 de dosi de diferents productes, provetes, material de laboratori, un quilo d'èxtasi i un arma.

Màquina per a fabricar anabolizantesDiversos productes intervenuts