Localitzat en Valdepeñas (Ciudad Real)

La Policia Nacional desmantella el laboratori clandestí d'anabolizantes i hormones més actiu d'Europa

Intervingudes 3.000.000 de dosis finalitzades i 65 quilos de principi actiu de diversos medicaments amb el qual podrien fabricar altres 38.000.000

Han estat arrestades i imputades un total de 21 persones i s'han realitzat 20 registres en domicilis i locals comercials de Ciudad Real, Cadis, Almeria, Castelló i Màlaga

L'organització desmantellada era “polidelictiva” en combinar el tráfico d'estupefaents amb la fabricació, emmagatzematge i distribució de medicines il·legals a través de cèl·lules repartides per tota Espanya, a més de preparar “pócimas” o “combos” barrejant medicaments il·legals per a la seva injecció directa

Amb una capacitat de producció propera als 1.000 quilos a l'any, comptaven amb 30 tipus diferents de productes i utilitzaven dues marques exclusives que els dotaven d'identitat pròpia

L'AEPSAD –Agència Espanyola de Protecció de la Salut en l'Esport- ha aportat informació i assessorament de vital importància per al reeixit desenvolupament de la recerca

Agent de Policia Nacional revisant dosi d'anabolizantes

28/04/21

Agents de la Policia Nacional han desmantellat en Valdepeñas (Ciudad Real) el laboratori clandestí d'anabolizantes i hormones més actiu d'Europa.

Amb una capacitat de producció anual d'uns 1.000 quilograms de medicaments prohibits, l'organització desmantellada no solament es dedicava a la fabricació, emmagatzematge i distribució de medicines il·legals a través de cèl·lules distribuïdes per tota Espanya, sinó també al tráfico d'estupefaents. Comptaven amb més de 30 tipus diferents de productes i utilitzaven dues marques pròpies, a més de preparar mescles de fàrmacs en xeringues per ser administrats directament. Han estat detingudes 21 persones i s'han dut a terme una vintena de registres en domicilis i locals comercials en els quals s'han intervingut tres milions de dosis de producte finalitzat a més de  65 quilograms de principi actiu de diversos medicaments, amb els quals es podrien fabricar més de 38 milions de dosis.

L'operació s'ha realitzat en contacte permanent amb l'AEPSAD –Agència Espanyola de Protecció de la Salut en l'Esport- qui ha aportat informació i assessorament de vital importància per a la bona fi de la recerca.

Enviament d'anabolizantes per paqueteria o entrega en mà

La recerca es va iniciar en el mes de desembre de 2018 quan els agents van intervenir en La Línia de la Concepció (Cadis) un total de 500 caixes d'anabolizantes de la mateixa marca. Després de realitzar les comprovacions oportunes, els investigadors van determinar la inexistència legal d'aquest laboratori així com el greu risc per a la salut que el seu consum podia produir. 

Con toda esta información se iniciaron las pesquisas pertinentes para determinar su origen, llevando a los agentes hasta el municipio de Valdepeñas (Ciudad Real) y en concreto hasta una persona que había sido vinculada con anterioridad al tráfico de estupefacientes. Fruto de las investigaciones, los agentes lograron vincular a este hombre con otras personas de la misma zona que también se dedicaban, tanto a la venta y envío de fármacos a través de distintas empresas de paquetería, como a hacer entrega de ellos en mano a otros consumidores. Asimismo, los agentes comprobaron el ingente volumen de medicinas ilegales y perjudiciales para la salud que estaban distribuyendo, y las medidas de seguridad que adoptaban para evitar ser descubiertos.

Un garaje y un piso como fábrica y almacén de los medicamentos

Avançades les perquisicions, els agents van aconseguir identificar a les persones que s'encarregaven tant de la fabricació i magatzematge dels medicaments, com d'impartir les instruccions precises als seus lloctinents perquè distribuïssin els seus productes i contactessin amb les diferents cèl·lules de l'organització en diverses parts de la geografia espanyola. Així mateix, el líder del grup i el seu soci comptaven amb dos llocs on fabricaven i emmagatzemaven tots els medicaments, un garatge i un pis en Valdepeñas (Ciudad Real). En el garatge es feien els comprimits sense cap tipus de mesura sanitària i comptaven amb una màquina de fabricació de pastilles que havia estat modificada perquè pogués produir més píndoles a causa de la gran demanda que tenien. D'altra banda, en el pis envasaven els comprimits i realitzaven les mescles adequades per preparar pèptids i uns altres injectables, a més d'emmagatzemar l'estoc que tenien preparat per donar sortida.

Per dificultar les labors de recerca policial l'organització utilitzava homes de palla que periòdicament anaven canviant. Aquests, a canvi d'una petita gratificació, eren els encarregats de rebre els excipients, material i principi actiu necessari per a la fabricació dels medicaments, a més de fer-se càrrec de la labor comercial i de distribució dels productes a les diferents cèl·lules situades en diferents punts de la geografia espanyola perquè al seu torn anessin revenuts. Aquests llocs de redistribució dels medicaments il·legals estaven estratègicament seleccionats quant a la seva ubicació i en la seva majoria emmascaraven la seva activitat real, la distribució d'aquestes medicines, sota l'aparença de negocis legals tals com a botigues de nutrició o gimnasos. El fet d'utilitzar aquests negocis els facilitava tant l'emmascarament de la seva activitat, com també el contacte amb potencials clients.

Deia ser mèdic-practicant jubilada per injectar “pócimas”

Els punts principals de distribució amb els quals explicava l'organització se situaven a Castelló, Màlaga, Almeria i La Línia de la Concepció (Cadis). En aquest últim utilitzaven dos gimnasos de la zona per contactar amb possibles persones interessades i vendre'ls els productes. Amb aquest grup col·laborava la mare de l'amo d'un dels gimnasos, qui deia ser mèdic-practicant jubilada i s'encarregava de “fer pócimas” o “combos” de medicaments, tant d'anabolizantes com d'un altre tipus, per posteriorment injectar-los als clients. Comptaven amb una xarxa clientelar que anava des d'usuaris derivats dels gimnasos interessats en la injecció d'hormones i productes anabolizantes, fins a un altre tipus d'usuaris que acudien a ella perquè els fessin tractaments estètics o els injectessin un dels seus combos per al tractament del dolor. 

A Màlaga s'utilitzava el mateix mètode que en Valdepeñas, quant a la utilització de lloctinents per a la recepció i distribució del material il·legal. A més també disposaven d'un negoci de nutrició, amb aparença de legalitat, que era utilitzat com a plataforma de promoció i contacte amb potencials clients. Aquest mateix esquema també era utilitzat per les cèl·lules d'Almeria i Castelló, els qui també tenien una botiga de nutrició.

L'organització estava distribuint més de 800 quilograms de medicaments il·legals –anabolizantes, pèptids i hormones- anuals, entre els quals eren fabricats en el laboratori clandestí i els que importaven. Quant a la seva forma de funcionar tenia dues línies clares d'actuació, una en relació amb la fabricació i l'altra amb la distribució. 

Complex sistema de tractament i transformació 

Després d'importar els principis actius directament des de la Xina, Holanda i Regne Unit, adquirien els excipients i altres productes necessaris a través d'Internet i tots ells eren sotmesos a un complex sistema de tractament i transformació el producte final de la qual era tant anabolizantes, com a hormones i pèptids. Una vegada fabricat el producte li donaven una identitat pròpia, posant-li el nom d'una de les seves dues marques, i realitzaven la seva distribució de dues maneres; mitjançant entrega en mà, o bé a través d'un sistema de dispensació a través de lloctinents als distribuïdors per tota Espanya.

Finalment s'ha aconseguit l'arrest i imputació de 21 persones i s'han practicat 20 registres en domicilis i locals comercials vinculats a l'organització Ciudad Real (6), Cadis (6), Almeria (2), Castelló (2) i Màlaga (4). Els agents van intervenir, 3.000.000 de dosi de producte finalitzat, cartonaje per a la preparació dels productes, vials, taps, més de 65 quilograms de principi actiu per a la fabricació de 38.000.000 de dosi de diferents productes, provetes, material de laboratori, un quilo d'èxtasi i un arma.

Màquina per fabricar anabolizantesDiversos productes intervinguts