En una operació conjunta de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil

Desarticulada a Màlaga una xarxa criminal d'origen francés dedicada al trànsit internacional d'estupefaents

Els agents han detingut a 14 persones per la seua presumpta implicació en els fets i han intervenut 9 vehicles de gran potència que havien sigut sostrets

La xarxa transportava la droga en automòbils d'alta gamma- mitjançant el modus operandi conegut com Go Fast -travessant la península veloçment fins a la seua destinació

S'han confiscat 120 quilograms de marihuana en cogollos, 709 plantes de marihuana, més de 3 quilograms d'haixix i s'han intervenut 142.475 euros en efectiu, un fusell d'assalt, dos subfusiles, cinc pistoles, un revòlver, un arma llarga, munició de diferent calibre, plaques de matrícula falses i útils per al pesaje i envasat de substàncies

17/03/21

Agents de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil, en el marc de l'operació Koda/Montre, han desarticulat una organització criminal, d'origen francés, presumptament dedicada al narcotràfic pel procediment Go Fast –travessant la península veloçment fins a la seua destinació-.

Durant este operatiu contra el trànsit de substàncies estupefaents, desenvolupat en tres fases, s'han intervenut 142.475 euros en efectiu, 9 vehicles sostrets, un fusell d'assalt, dos subfusiles, cinc pistoles, un revòlver, un arma llarga, munició de diferent calibre, plaques de matrícula falses i útils per al pesaje i envasat de substàncies. Un total de 14 persones de diferents nacionalitats -deu d'elles franceses, dos italianes, una espanyola i una belga- han resultat detingudes per la seua presumpta responsabilitat en els fets a Màlaga (8), Cadis (3) i Barcelona (3).

Transportaven la droga mitjançant el sistema Go Fast

Esta investigació conjunta es va iniciar quan els agents van detectar un entramat de ciutadans francesos, assentats en la província de Màlaga, que s'estaven dedicant al transport d'importants quantitats de droga amb el sistema Go Fast. Igualment, els investigadors van comprovar que esta organització criminal disposava d'una important infraestructura logística de “guarderies” i domicilis de seguretat on emmagatzemaven haixix i marihuana. Els seus integrants realitzen constants desplaçaments cap a França, disposant també d'una infraestructura estable en la comunitat autònoma catalana.

Llogaven immobles per a  “guarderies”  

L'organització es dedicava al cultiu intensiu de marihuana en finques de zones poc habitades, així com a l'adquisició i apilament de grans partides de droga procedents d'altres proveïdors. Per al seu emmagatzematge llogaven immobles en diferents punts de la província de Màlaga, a més de comptar amb “guarderies” secundàries a Barcelona i Girona que utilitzaven a l'espera del seu definitiu transport a tercers països.

Per a desenvolupar esta activitat delictiva es valien de vehicles d'alta gamma sostrets -majoritàriament en l'estranger- amb matrícules duplicades per a creuar el país amb les partides de droga fins a la seua destinació a França. A més, la xarxa utilitzava per al transport de la mercaderia a individus jóvens, d'origen francés, vinculats a l'organització i captats en ambients marginals del país veí. Normalment,  circulaven en comitiva a altes velocitats, actuant un dels vehicles com a llançadora per a evitar els possibles dispositius de seguiment o controls policials. A més portaven amb si armes de foc, extintors i abrojos metàl·lics amb els quals fer front als agents de les Forces i Cossos de Seguretat que tractaren de detindre'ls. 

11 registres i 14 detinguts

L'explotació d'este operatiu, que es va desenvolupar en tres fases des de desembre de 2020 fins al passat mes de febrer, va finalitzar amb la detenció de 14 persones a Màlaga (8), Cadis (3) i Barcelona (3). i el total desmantellament d'esta organització criminal A més s'han practicat 11 registres a Màlaga, Cadis, Barcelona i Girona, en els quals els agents s'han confiscat de 120 quilograms de marihuana en cogollos, 709 plantes de marihuana, més de 3 quilograms d'haixix i s'han intervenut 142.475 euros en efectiu, un fusell d'assalt Kalashnikov, dos subfusiles UZI, cinc pistoles, un revòlver, un arma llarga, munició de diferent calibre, plaques de matrícula falses i útils per al pesaje i envasat de substàncies.

L'autoritat judicial competent ha decretat la presó provisional per a 12 dels 14 detinguts.