Amb la col·laboració de les autoritats de Colòmbia, Holanda, Portugal, la NCA britànica, la CBP d'EUA i EUROPOL

La Policia Nacional interven la primera embarcació semisumergible localitzada a Espanya preparada per al trànsit de drogues Detingudes 52 persones en una macrooperación contra una important organització internacional dedicada a produir, adulterar i distribuir substancies estupefaents

 L'embarcació -fabricada de forma artesanal i amb unes dimensions de nou metros d'eslora, tres de mànega i tres de calat- va ser localitzada en una nau industrial de Màlaga i tenia capacitat per a transportar fins a dos tones de droga

 En la província de Barcelona va ser localitzat un sofisticat laboratori clandestí preparat per a l'extracció i processament de cocaïna, a més de 12.000 litres de precursors, amb una capacitat de producció de 750 quilos al mes de droga

 Els agents van localitzar 22 tones de substrat de coco, distribuït en 2.200 sacs, amb destinació al laboratori desmantellat i impregnat amb més de 300 quilos de cocaïna

 Els agents han realitzat un total de 47 registres -Tarragona, Barcelona, Girona, Màlaga, Castelló, València, Múrcia, Cadis, Granada i Badajoz- on s'han intervenut més de 400 quilos de cocaïna, 700 quilos d'haixix, més de 100.000 euros en efectiu així com una llanxa de fibra de vidre –de 15 metros d'eslora- valorada en 300.000 euros

Embarcació semisumergible per a trànsit de drogues.

12/03/21

Agents de la Policia Nacional, en col·laboració amb les autoritats de cinc països estrangers i baix la coordinació d'EUROPOL, han intervenut en la província de Màlaga la primera embarcació semisumergible localitzada a Espanya preparada per al trànsit de drogues.

La confiscació s'emmarca en la macrooperación “Ferro”, duta a terme contra una organització criminal internacional, presumptament dedicada a la producció i distribució de substàncies estupefaents, que ha permès la detenció de 52 persones -30 de les quals han ingressat a la presó provisional-. Els agents han realitzat 47 registres a Tarragona (6), Barcelona (11), Girona (3), Màlaga (11), Castelló (4), València (2), Múrcia (7), Cadis (1), Granada (1) i Badajoz (1) que ha permès desmantellar, en la província de Barcelona, un laboratori clandestí de processament de clorhidrato de cocaïna, així com una plantació indoor de marihuana amb 1.200 plantes. Com a resultat han intervenut més de 400 quilos de cocaïna, 600 quilos d'haixix i més de 100.000 euros en efectiu, entre altres efectes. 

Els dispositius policials realitzats han comptat amb la participació de més de 300 agents així com amb la col·laboració de les autoritats colombianes, holandeses, portugueses, la NCA britànica, la CBP d'EE.UU i EUROPOL baix la denominada operació Taurona II. La investigació ha sigut coordinada, en funcions de direcció i tutela, per la Fiscalia i el Jutjat d'Instrucció 3 de Tarragona. 

Incautados en Colombia 2.900 kilos de cocaína con destino a España 

La investigació es va iniciar el passat any quan els agents van tindre coneixement de l'existència d'una organització criminal internacional presumptament dedicada a la importació i comercialització de grans quantitats d'estupefaents (cocaïna, haixix i marihuana). Així mateix, van detectar que estava integrada per ciutadans de diverses nacionalitats, sent els principals investigats espanyols, colombians i dominicans. 

Avançades les perquisicions, els agents van constatar que l'organització criminal estava assentada en el litoral espanyol. En esta zona disposaven de la infraestructura i la logística necessàries per a transportar importants quantitats d'estupefaents (embarcacions, naus industrials, camions, etc.), localitzant-se concretament a Catalunya tant els principals investigats com els centres de processament. 

Entre els mesos d'abril i desembre de 2020 es van produir a Colòmbia successives confiscacions de cocaïna oculta i dissolta en mercaderia legal –concretament en substrat de coco, coca del palmiste i guix agrícola- la destinació final del qual era Espanya, a través de Regne Unit i Bèlgica. En tots els casos, gràcies a la col·laboració entre la Policia Nacional d'Espanya i la Policia Nacional de Colòmbia, es van intervendre contenidors pertanyents a una empresa que transportaven embalums la mercaderia dels quals estava contaminada amb cocaïna. El total de les aprehensions va llançar un total de 2.900 quilos d'estupefaent. 

Días previos a la explotación de la operación en nuestro país, las autoridades interceptaron un camión tráiler en Lisboa (Portugal), con destino a Reino Unido, que transportaba ocultos, en el interior de bañeras de hidromasaje, 100 kilos de hachís y 100 kilos de marihuana. 

Intervenuda la primera embarcació semisumergible en el nostre país 

L'explotació de la investigació en el nostre país es va dur a terme en quatre fases. La primera es va realitzar al novembre de 2020, quan els agents van localitzar els domicilis dels principals membres de l'organització en la localitat de Tarragona. Es va dur a terme un dispositiu policial simultani que va concloure amb la pràctica de sis registres domiciliaris en diferents punts de Tarragona i amb 13 detencions, entre elles la del principal investigat. Així mateix, els agents van localitzar una “cuina” en una vivenda on van confiscar 15 quilos de clorhidrato de cocaïna disposats en blocs i llests per a la seua distribució a l'engròs, així com 60 quilos de cocaïna al costat de diferents substàncies químiques (precursors), i van intervendre 13.000 euros en metàl·lic. 

La segona fase va tindre lloc el passat mes de febrer, quan els agents van detectar una altra branca de l'organització assentada en la Costa del Sol. Van observar que la seua principal activitat consistia en el trànsit d'estupefaents a través de l'estret de Gibraltar i, en este sentit, van interceptar un enviament d'haixix amb destinació a França i Itàlia en el peatge de Salou (Tarragona). Com a resultat del dispositiu, els agents van confiscar 583 quilos d'haixix, van intervendre 12.000 euros en metàl·lic i van detindre a quatre persones. A més, van realitzar cinc registres, localitzant en una nau situada a Màlaga una embarcació semisumergible condicionada per al trànsit de grans quantitats de droga. 

L'embarcació, primera amb eixes característiques localitzada a Espanya, es trobava en construcció quan va ser localitzada i té unes dimensions de nou metros d'eslora, tres de mànega i tres de calat. La seua fabricació ha sigut artesanal, utilitzant una quilla sobre la qual s'ha muntat una estructura de cuadernas i reforços amb panells de contraxapat i fibra de vidre per a dotar al conjunt de la necessària resistència estructural. Comptava amb dos motors de 200 CV cadascun, controlats des d'una consola interior done es troba el volant de govern i les palanques d'embragatge i acceleració dels motors. Els investigadors estimen que tenia capacitat per a transportar fins a dos tones d'estupefaent 

Cocaïna impregnada en substrat de coco 

La tercera fase d'explotació de la investigació també es va desenvolupar en el mes de febrer. Els agents van tindre coneixement que un dels principals investigats es trobava en l'Aeroport del Prat amb intenció d'abandonar el nostre país i desplaçar-se a Holanda, motiu pel qual va ser detingut. Així mateix, van realitzar un registre en una nau situada en el municipi barceloní de Sant Vicent de Castellet, on van intervendre 21 quilos de cocaïna -en planxes de 350 grams cadascuna- i 2.200 sacs que van llançar un pes total de 22 tones de substrat de coco (substancia que l'organització utilitzava per a ocultar la droga) impregnat amb més de 300 quilos de cocaïna. 

D'altra banda, en el moment del registre es van personar tres individus d'origen dominicà que també van ser detinguts pels presumptes delictes de pertinença a organització criminal i trànsit de drogues. De forma paral·lela, les gestions d'investigació realitzades van permetre la detenció d'altres dos individus en els voltants d'una nau industrial situada a Manresa. 

Localitzat un laboratori clandestí en la província de Barcelona 

A mitjan febrer, els agents van realitzar nou registres, set d'ells en domicilis i dos en naus industrials. Va ser en una de les naus, a Barcelona, on els investigadors van localitzar un laboratori clandestí dedicat a l'extracció, producció i adulteració de cocaïna. A més, la sofisticació del recinte quant a la seua instal·lació i la presència de materials específics, van revelar que aquest laboratori podria estar en disposició de produir també drogues de síntesis. Així mateix, van trobar 12.000 litres de precursors emmagatzemats per al processament de cocaïna, la qual cosa es traduïx en una producció aproximada de 750 quilos mensuals d'esta substància. 

En dos dels domicilis registrats, els agents van intervendre 62 quilos de cocaïna ocults i distribuïts en planxes de 350 grams, disposats de la mateixa forma que els oposats en la nau de Sant Vicent de Castellet. Tot açò apunta al fet que l'estupefaent tenia com a destinació final el laboratori desmantellat. 

D'altra banda, l'organització utilitzava com a font de finançament la plantació de marihuana, comptant amb tota la infraestructura necessària per a la seua producció i posterior distribució a Alemanya. En la nau annexa al laboratori clandestí, els investigadors van localitzar una plantació indoor amb unes 1.154 plantes de marihuana que van llançar un pes aproximat de 150 quilos. 

En esta mateixa fase, els agents van registrar una nau a Totana (Múrcia) on van trobar una llanxa de fibra de vidre de 15 metros d'eslora i 4 motors de 350 CV, valorada en més de 300.000 euros, amb 7.000 litres de gasolina envasats en garrafes, i en l'interior d'un remolc llista per a ser transportada. 

Preparant un nou laboratori clandestí a Múrcia 

Finalment, a la fi de febrer es va dur a terme la quarta i última fase d'explotació de la investigació. Els agents van realitzar 24 registres en diferents províncies -Tarragona, Barcelona, Castelló, València, Múrcia, Màlaga, Cadis, Granada i Badajoz- i van detindre a 21 persones. Fruit dels registres van confiscar 6.000 litres de precursors (presumptament destinats a la instal·lació d'un altre laboratori en la zona de Múrcia), 35.000 euros en efectiu, 5 rellotges de luxe i nombrosa documentació relacionada amb els enviaments de cocaïna des de Colòmbia fins a Espanya. En esta fase també van detindre a les persones responsables dels enviaments d'haixix cap a Regne Unit a través de Portugal i als principals investigats encarregats de les importacions i exportacions de droga fins a i des del nostre país. 

Així mateix, van arrestar a l'individu que s'encarregava de la custòdia d'una nau de Barcelona on s'emmagatzemava part del producte que arribava, a través de caixes de pinya contaminades amb cocaïna, des de Sud-amèrica (concretament des de República Dominicana). Finalment, en la província de Tarragona van ser detingudes altres cinc persones, totes elles identificades des que va començar la investigació, com a presumptes responsables d'un delicte contra la salut pública i del transport dels productes precursors fins a la nau que va donar origen a la les perquisicions. 

30 detinguts han ingressat a la presó 

Com a resultat total de l'operació Ferro, els agents han realitzat un total de 52 detinguts -30 han ingressat a la presó- i han practicat 47 registres a Tarragona, Barcelona, Girona, Màlaga, Castelló, València, Múrcia, Cadis, Granada i Badajoz. A més del semisumergible i la llanxa de fibra de vidre, han sigut intervenuts més de 400 quilos de cocaïna –a més dels 2.900 intervenuts a Colòmbia-, 700 quilos d'haixix, més de 100.000 euros en efectiu, quatre vehicles d'alta gamma, rellotges de luxe i s'han bloquejat quatre comptes bancaris i un immoble.