Con la colaboración de las autoridades de Colombia, Holanda, Portugal, la NCA británica, la CBP de EE.UU. y EUROPOL

La Policía Nacional interviene la primera embarcación semisumergible localizada en España preparada para el tráfico de drogas Detenidas 52 personas en una macrooperación contra una importante organización internacional dedicada a producir, adulterar y distribuir sustancias estupefacientes

 L'embarcació -fabricada de forma artesanal i amb unes dimensions de nou metros d'eslora, tres de màniga i tres de calat- va ser localitzada en una nau industrial de Màlaga i tenia capacitat per transportar fins a dues tones de droga

 A la província de Barcelona va ser localitzat un sofisticat laboratori clandestí preparat per a l'extracció i processament de cocaïna, a més de 12.000 litres de precursors, amb una capacitat de producció de 750 quilos al mes de droga

 Els agents van localitzar 22 tones de substrat de coco, distribuït en 2.200 sacs, amb destinació al laboratori desmantellat i impregnat amb més de 300 quilos de cocaïna

 Els agents han realitzat un total de 47 registres -Tarragona, Barcelona, Girona, Màlaga, Castelló, València, Múrcia, Cadis, Granada i Badajoz- on s'han intervingut més de 400 quilos de cocaïna, 700 quilos d'haixix, més de 100.000 euros en efectiu així com una llanxa de fibra de vidre –de 15 metros d'eslora- valorada en 300.000 euros

Embarcació semisumergible per a tráfico de drogues.

12/03/21

Agents de la Policia Nacional, en col·laboració amb les autoritats de cinc països estrangers i sota la coordinació d'EUROPOL, han intervingut a la província de Màlaga la primera embarcació semisumergible localitzada a Espanya preparada per al tráfico de drogues.

La confiscació s'emmarca en la macrooperación “Ferro”, duta a terme contra una organització criminal internacional, presumptament dedicada a la producció i distribució de substàncies estupefaents, que ha permès la detenció de 52 persones -30 de les quals han ingressat a la presó provisional-. Els agents han realitzat 47 registres a Tarragona (6), Barcelona (11), Girona (3), Màlaga (11), Castelló (4), València (2), Múrcia (7), Cadis (1), Granada (1) i Badajoz (1) que ha permès desmantellar, a la província de Barcelona, un laboratori clandestí de processament de clorhidrato de cocaïna, així com una plantació indoor de marihuana amb 1.200 plantes. Com a resultat han intervingut més de 400 quilos de cocaïna, 600 quilos d'haixix i més de 100.000 euros en efectiu, entre altres efectes. 

Els dispositius policials realitzats han comptat amb la participació de més de 300 agents així com amb la col·laboració de les autoritats colombianes, holandeses, portugueses, la NCA britànica, la CBP d'EE.UU i EUROPOL sota la denominada operació Taurona II. La recerca ha estat coordinada, en funcions d'adreça i tutela, per la Fiscalia i el Jutjat d'Instrucció 3 de Tarragona. 

Confiscats a Colòmbia 2.900 quilos de cocaïna amb destinació a Espanya 

La recerca es va iniciar el passat any quan els agents van tenir coneixement de l'existència d'una organització criminal internacional presumptament dedicada a la importació i comercialització de grans quantitats d'estupefaents (cocaïna, haixix i marihuana). Així mateix, van detectar que estava integrada per ciutadans de diverses nacionalitats, sent els principals investigats espanyols, colombians i dominicans. 

Avançades les perquisicions, els agents van constatar que l'organització criminal estava assentada en el litoral espanyol. En aquesta zona disposaven de la infraestructura i la logística necessàries per transportar importants quantitats d'estupefaents (embarcacions, naus industrials, camions, etc.), localitzant-se concretament a Catalunya tant els principals investigats com els centres de processament. 

Entre els mesos d'abril i desembre de 2020 es van produir a Colòmbia successives confiscacions de cocaïna oculta i dissolta en mercaderia legal –concretament en substrat de coco, coca del palmiste i guix agrícola- la destinació final del qual era Espanya, a través de Regne Unit i Bèlgica. En tots els casos, gràcies a la col·laboració entre la Policia Nacional d'Espanya i la Policia Nacional de Colòmbia, es van intervenir contenidors pertanyents a una empresa que transportaven embalums la mercaderia dels quals estava contaminada amb cocaïna. El total de les aprehensions va llançar un total de 2.900 quilos d'estupefaent. 

Días previos a la explotación de la operación en nuestro país, las autoridades interceptaron un camión tráiler en Lisboa (Portugal), con destino a Reino Unido, que transportaba ocultos, en el interior de bañeras de hidromasaje, 100 kilos de hachís y 100 kilos de marihuana. 

Intervinguda la primera embarcació semisumergible al nostre país 

L'explotació de la recerca al nostre país es va dur a terme en quatre fases. La primera es va realitzar al novembre de 2020, quan els agents van localitzar els domicilis dels principals membres de l'organització en la localitat de Tarragona. Es va dur a terme un dispositiu policial simultani que va concloure amb la pràctica de sis registres domiciliaris en diferents punts de Tarragona i amb 13 detencions, entre elles la del principal investigat. Així mateix, els agents van localitzar una “cuina” en un habitatge on van confiscar 15 quilos de clorhidrato de cocaïna disposats en blocs i llests per a la seva distribució a l'engròs, així com 60 quilos de cocaïna al costat de diferents substàncies químiques (precursors), i van intervenir 13.000 euros en metàl·lic. 

La segona fase va tenir lloc el passat mes de febrer, quan els agents van detectar una altra branca de l'organització assentada en la Costa del Sol. Van observar que la seva principal activitat consistia en el tráfico d'estupefaents a través de l'estret de Gibraltar i, en aquest sentit, van interceptar un enviament d'haixix amb destinació a França i Itàlia en el peatge de Salou (Tarragona). Com a resultat del dispositiu, els agents van confiscar 583 quilos d'haixix, van intervenir 12.000 euros en metàl·lic i van detenir a quatre persones. A més, van realitzar cinc registres, localitzant en una nau situada a Màlaga una embarcació semisumergible condicionada per al tráfico de grans quantitats de droga. 

La embarcación, primera con esas características localizada en España, se encontraba en construcción cuando fue localizada y tiene unas dimensiones de nueve metros de eslora, tres de manga y tres de calado. Su fabricación ha sido artesanal, utilizando una quilla sobre la que se ha montado una estructura de cuadernas y refuerzos con paneles de contrachapado y fibra de vidrio para dotar al conjunto de la necesaria resistencia estructural. Contaba con dos motores de 200 CV cada uno, controlados desde una consola interior done se encuentra el volante de gobierno y las palancas de embrague y aceleración de los motores. Los investigadores estiman que tenía capacidad para transportar hasta dos toneladas de estupefaciente 

Cocaïna impregnada en substrat de coco 

La tercera fase de explotación de la investigación también se desarrolló en el mes de febrero. Los agentes tuvieron conocimiento de que uno de los principales investigados se encontraba en el Aeropuerto de El Prat con intención de abandonar nuestro país y desplazarse a Holanda, motivo por el que fue detenido. Asimismo, realizaron un registro en una nave ubicada en el municipio barcelonés de San Vicente de Castellet, donde intervinieron 21 kilos de cocaína -en planchas de 350 gramos cada una- y 2.200 sacos que arrojaron un peso total de 22 toneladas de sustrato de coco (sustancia que la organización utilizaba para ocultar la droga) impregnado con más de 300 kilos de cocaína. 

Por otra parte, en el momento del registro se personaron tres individuos de origen dominicano que también fueron detenidos por los presuntos delitos de pertenencia a organización criminal y tráfico de drogas. De forma paralela, las gestiones de investigación realizadas permitieron la detención de otros dos individuos en las inmediaciones de una nave industrial situada en Manresa. 

Localitzat un laboratori clandestí a la província de Barcelona 

A mediados de febrero, los agentes realizaron nueve registros, siete de ellos en domicilios y dos en naves industriales. Fue en una de las naves, en Barcelona, donde los investigadores localizaron un laboratorio clandestino dedicado a la extracción, producción y adulteración de cocaína. Además, la sofisticación del recinto en cuanto a su instalación y la presencia de materiales específicos, revelaron que dicho laboratorio podría estar en disposición de producir también drogas de síntesis. Asimismo, hallaron 12.000 litros de precursores almacenados para el procesamiento de cocaína, lo que se traduce en una producción aproximada de 750 kilos mensuales de esta sustancia. 

En dos dels domicilis registrats, els agents van intervenir 62 quilos de cocaïna ocults i distribuïts en planxes de 350 grams, disposats de la mateixa forma que els oposats en la nau de Sant Vicent de Castellet. Tot això apunta al fet que l'estupefaent tenia com a destinació final el laboratori desmantellat. 

D'altra banda, l'organització utilitzava com a font de finançament la plantació de marihuana, comptant amb tota la infraestructura necessària per a la seva producció i posterior distribució a Alemanya. En la nau annexa al laboratori clandestí, els investigadors van localitzar una plantació indoor amb unes 1.154 plantes de marihuana que van llançar un pes aproximat de 150 quilos. 

En aquesta mateixa fase, els agents van registrar una nau a Totana (Múrcia) on van trobar una llanxa de fibra de vidre de 15 metros d'eslora i 4 motors de 350 CV, valorada en més de 300.000 euros, amb 7.000 litres de gasolina envasats en garrafes, i a l'interior d'un remolc llista per ser transportada. 

Preparant un nou laboratori clandestí a Múrcia 

Finalment, a la fi de febrer es va dur a terme la quarta i última fase d'explotació de la recerca. Els agents van realitzar 24 registres en diferents províncies -Tarragona, Barcelona, Castelló, València, Múrcia, Màlaga, Cadis, Granada i Badajoz- i van detenir a 21 persones. Fruit dels registres van confiscar 6.000 litres de precursors (presumptament destinats a la instal·lació d'un altre laboratori a la zona de Múrcia), 35.000 euros en efectiu, 5 rellotges de luxe i nombrosa documentació relacionada amb els enviaments de cocaïna des de Colòmbia fins a Espanya. En aquesta fase també van detenir a les persones responsables dels enviaments d'haixix cap a Regne Unit a través de Portugal i als principals investigats encarregats de les importacions i exportacions de droga fins a i des del nostre país. 

Asimismo, arrestaron al individuo que se encargaba de la custodia de una nave de Barcelona donde se almacenaba parte del producto que llegaba, a través de cajas de piña contaminadas con cocaína, desde Sudamérica (concretamente desde República Dominicana). Finalmente, en la provincia de Tarragona fueron detenidas otras cinco personas, todas ellas identificadas desde que comenzó la investigación, como presuntas responsables de un delito contra la salud pública y del transporte de los productos precursores hasta la nave que dio origen a la las pesquisas. 

30 detinguts han ingressat a la presó 

Com a resultat total de l'operació Ferro, els agents han realitzat un total de 52 detinguts -30 han ingressat a la presó- i han practicat 47 registres a Tarragona, Barcelona, Girona, Màlaga, Castelló, València, Múrcia, Cadis, Granada i Badajoz. A més del semisumergible i la llanxa de fibra de vidre, han estat intervinguts més de 400 quilos de cocaïna –a més dels 2.900 intervinguts a Colòmbia-, 700 quilos d'haixix, més de 100.000 euros en efectiu, quatre vehicles d'alta gamma, rellotges de luxe i s'han bloquejat quatre comptes bancaris i un immoble.