En una operació de la Policia Nacional, la Guàrdia Civil i l'Agència Tributària amb la col·laboració de l'Armada Espanyola

Intervenudes unes tres tones de cocaïna en un buc en alta mar enfront de les costes de Ribadeo

El mercant tenia previst transbordar la droga a altres embarcacions menors al seu pas per les costes gallegues para, una vegada en terra, ser distribuïda per diferents països europeus

El buc d'acció marítima SERVIOLA de l'Armada Espanyola, amb unitats a bord dels tres cossos intervinents, va localitzar el mercant enfront de les costes de la localitat de Lugo

Davant l'assalt del buc per part del GEO de la Policia Nacional, els nou tripulants van obrir una via d'aigua per a afonar-ho i així eliminar totes les proves possibles

Cocaïna intervenuda en alta mar

23/02/21

Agents de la Policia Nacional i de la Guàrdia Civil juntament amb funcionaris de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària, amb la col·laboració de l'Armada Espanyola, han intervenut prop de tres tones de cocaïna en un buc en alta mar enfront de les costes de Ribadeo (Lugo). En l'operatiu han sigut detinguts els nou tripulants que, davant l'assalt del buc per part del GEO de la Policia Nacional, no van dubtar a obrir una via d'aigua per a afonar-ho amb la finalitat d'eliminar totes les proves.

La investigació conjunta es va iniciar en el mes de maig del passat any, després de tindre coneixement de les presumptes activitats il·lícites d'una organització criminal assentada en la Comarca O Salnés de la província de Pontevedra. Fruit de l'anàlisi de tota la informació obtinguda al llarg d'esta investigació, coordinada pel Jutjat Central d'Instrucció número 1 de l'Audiència Nacional, els agents van aglutinar una sèrie d'indicis que apuntaven a l'existència d'un mercant que podria transportar una notòria quantitat de cocaïna, la qual seria transbordada a altres embarcacions en algun punt indeterminat de les costes gallegues.

Per tot açò, la investigació es va centrar en un buc de nom NEHIR, de 52 metros d'eslora i bandera de la República de Palau, que les seues característiques i ruta de navegació encaixaven perfectament amb el possible objectiu de l'operació policial. Al mateix temps, els agents també van corroborar que, a causa d'una alerta meteorològica en el litoral atlàntic, no es podria fer transbord a cap altre vaixell al pas del NEHIR per les costes gallegues, motiu pel qual, després de la pertinent reunió en el Gabinet de Coordinació i Estudis del CITCO de la Secretaria d'Estat de Seguretat, amb el suport del MAOC, es va decidir la intercepció de la citada nau.

D'esta manera, el buc d'acció marítima SERVIOLA de l'Armada Espanyola, amb forces especialitzades a bord dels tres cossos intervinents i recolzat per un patruller del Servici Marítim de la Comandància de Gijón de la Guàrdia Civil i un helicòpter i tres patrullers de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària de les Bases de Coruña, Ribadeo i Santander, van localitzar a primera hora del dia d'ahir el mercant enfront de les costes de Ribadeo (Lugo). El buc va ser abordat pel GEO de la Policia Nacional que va localitzar una gran quantitat de bolics, similars als habitualment utilitzats per a transportar substancies estupefaents, ocults en un compartiment del vaixell.

Van afonar el vaixell durant l'assalt

Durant l'assalt, la tripulació del NEHIR, veient-se sense cap possibilitat de fugida, va accionar algun dispositiu que va provocar la ràpida inundació de tots els compartiments de la nau amb la intenció de no deixar rastre algun de la seua càrrega il·lícita aconseguint que, en poc més de dos hores, el buc s'afonara totalment.

La ràpida acció de tots els agents i tripulació del SERVIOLA va permetre, no solament la recuperació de tots els bolics on venia la droga i la resta d'efectes relacionats amb els fets investigats, sinó també i més important, el rescat de tota la tripulació del NEHIR sense dany algun. Esta matinada, el SERVIOLA ha arribat al port del Ferrol amb els detinguts i tota la substancia estupefaent intervenuda la qual, una vegada en terra, ha donat un pes d'unes tres tones de cocaïna.

Els nou tripulants, tots ells detinguts i de nacionalitats georgiana i turca, seran posats a la disposició de l'autoritat judicial en els pròxims dies.