En una operació de la Policia Nacional, la Guàrdia Civil i l'Agència Tributària amb la col·laboració de l'Armada Espanyola

Intervingudes unes tres tones de cocaïna en un buc en alta mar enfront de les costes de Ribadeo

El mercante tenía previsto transbordar la droga a otras embarcaciones menores a su paso por las costas gallegas para, una vez en tierra, ser distribuida por diferentes países europeos

El buque de acción marítima SERVIOLA de la Armada Española, con unidades a bordo de los tres cuerpos intervinientes, localizó el mercante frente a las costas de la localidad lucense

Ante el asalto del buque por parte del GEO de la Policía Nacional, los nueve tripulantes abrieron una vía de agua para hundirlo y así eliminar todas las pruebas posibles

Cocaïna intervinguda en alta mar

23/02/21

Agents de la Policia Nacional i de la Guàrdia Civil juntament amb funcionaris de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària, amb la col·laboració de l'Armada Espanyola, han intervingut prop de tres tones de cocaïna en un buc en alta mar enfront de les costes de Ribadeo (Lugo). En l'operatiu han estat detinguts els nou tripulants que, davant l'assalt del buc per part del GEO de la Policia Nacional, no van dubtar a obrir una via d'aigua per enfonsar-ho amb la finalitat d'eliminar totes les proves.

La recerca conjunta es va iniciar en el mes de maig del passat any, després de tenir coneixement de les presumptes activitats il·lícites d'una organització criminal assentada a la Comarca O Salnés de la província de Pontevedra. Fruit de l'anàlisi de tota la informació obtinguda al llarg d'aquesta recerca, coordinada pel Jutjat Central d'Instrucció número 1 de l'Audiència Nacional, els agents van aglutinar una sèrie d'indicis que apuntaven a l'existència d'un mercant que podria transportar una notòria quantitat de cocaïna, la qual seria transbordada a altres embarcacions en algun punt indeterminat de les costes gallegues.

Per tot això, la recerca es va centrar en un buc de nom NEHIR, de 52 metros d'eslora i bandera de la República de Palau, que les seves característiques i ruta de navegació encaixaven perfectament amb el possible objectiu de l'operació policial. Al mateix temps, els agents també van corroborar que, a causa d'una alerta meteorològica en el litoral atlàntic, no es podria fer transbord a cap altre vaixell al pas del NEHIR per les costes gallegues, motiu pel qual, després de la pertinent reunió en el Gabinet de Coordinació i Estudis del CITCO de la Secretaria d'Estat de Seguretat, amb el suport del MAOC, es va decidir la intercepció de la citada nau.

D'aquesta manera, el buc d'acció marítima SERVIOLA de l'Armada Espanyola, amb forces especialitzades a bord dels tres cossos intervinents i recolzat per un patruller del Servei Marítim de la Comandància de Gijón de la Guàrdia Civil i un helicòpter i tres patrullers de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària de les Bases de Coruña, Ribadeo i Santander, van localitzar a primera hora del dia d'ahir el mercant enfront de les costes de Ribadeo (Lugo). El buc va ser abordat pel GEO de la Policia Nacional que va localitzar una gran quantitat de fardells, similars als habitualment utilitzats per transportar substancies estupefaents, ocults en un compartiment del vaixell.

Van enfonsar el vaixell durant l'assalt

Durant l'assalt, la tripulació del NEHIR, veient-se sense cap possibilitat de fugida, va accionar algun dispositiu que va provocar la ràpida inundació de tots els compartiments de la nau amb la intenció de no deixar rastre algun de la seva càrrega il·lícita aconseguint que, en poc més de dues hores, el buc s'enfonsés totalment.

La ràpida acció de tots els agents i tripulació del SERVIOLA va permetre, no solament la recuperació de tots els fardells on venia la droga i la resta d'efectes relacionats amb els fets investigats, sinó també i més important, el rescat de tota la tripulació del NEHIR sense dany algun. Aquesta matinada, el SERVIOLA ha arribat al port del Ferrol amb els detinguts i tota la substancia estupefaent intervinguda la qual, una vegada en terra, ha donat un pes d'unes tres tones de cocaïna.

Els nou tripulants, tots ells detinguts i de nacionalitats georgiana i turca, seran posats a la disposició de l'autoritat judicial en els propers dies.