La peça va ser localitzada gràcies al rastreig dels agents en Internet

La Policia Nacional recupera a Madrid un document jurídic únic realitzat en bronze amb més de 2000 anys d'antiguitat

Es tracta d'un important document jurídic romà, decret imperial de l'emperador Tiberio, que regulava els privilegis i el finançament dels soldats i els veterans, promulgat immediatament després de la mort de César Augusto

La placa epigràfica de bronze d'origen romà va ser trobada quan anava a ser subhastada a Madrid

Peça de document jurídic romà baix escut policial

19/02/21

Agents de la Policia Nacional han recuperat a Madrid un document jurídic únic realitzat en bronze amb més de 2000 anys d'antiguitat. La peça, localitzada gràcies al rastreig dels agents en Internet, és un important document jurídic romà, decret imperial de l'emperador Tiberio, que regulava els privilegis i el finançament dels soldats i els veterans, promulgat immediatament després de la mort de César Augusto. La placa epigràfica de bronze d'origen romà va ser trobada quan anava a ser subhastada per una sala de subhastes de la capital.

Tenda d'antiguitats de Sevilla 

La investigació va començar quan els agents van localitzar una significativa peça romana quan realitzaven labors de rastreig en la web que anava a ser subhastada a Madrid. En les primeres indagacions, els agents van esbrinar que la placa arqueològica havia sigut adquirida pels actuals propietaris en una tenda d'antiguitats de Sevilla. L'amo de l'establiment mancava de la documentació que avalara la seua procedència legal. 

A més, després de diverses perquisicions els investigadors van constatar que la peça de bronze no havia sigut inclosa en l'inventari de béns arqueològics que establix la Llei de Patrimoni Històric. 

La placa de bronze és un important document jurídic romà, atés que la presència en la península ibèrica de tal tipus de documents, d'enorme transcendència legal, històrica i arqueològica, resulta escassa. Així mateix, s'ha pogut determinar que es tracta d'un decret imperial de l'emperador Tiberio que regulava els privilegis i el finançament dels soldats i els veterans que havia sigut promulgat immediatament després de la mort de César Augusto. 

Tras la investigación llevada a cabo, la autoridad judicial acordó la intervención cautelar de la placa de bronce y solicitó la colaboración de la Subdirección General de Protección del Patrimonio Histórico del Ministerio de Cultura, para la designación de técnicos que llevasen a cabo los estudios oportunos de la placa y se le diese el destino definitivo más adecuado.