Gràcies a la coordinació operativa amb la Policia de Colòmbia a través d'INTERPOL

La Policia Nacional deté a Alacant a “el Zarco”, un dels criminals més buscats a Colòmbia

El fugitiu és un desmobilitzat de l'ELN –Exèrcit d'Alliberament Nacional de Colòmbia- dedicat al reclutament de falsos positius, açò és, la captació de civils innocents per a assassinar-los a sang freda i presentar-los com a baixes de combat

Tenia en vigor un Orde Internacional de Detenció –OID- per al seu arrest i extradició en tindre pendent una condemna de 40 anys a Colòmbia

15/02/21

Agents de la Policia Nacional han detingut a Alacant a “el Zarco”, un dels criminals més buscats a Colòmbia. L'arrestat tenia en vigor un Orde Internacional de Detenció –OID- per diferents homicidis en persones protegides i concert per a delinquir agreujat, fets pels quals tenia pendent una pena de 40 anys a Colòmbia. La seua localització ha sigut possible gràcies a la cooperació policial internacional amb la Policia de Colòmbia a través de l'OCN INTERPOL.

L'arrestat és un desmobilitzat de l'ELN –Exèrcit d'Alliberament Nacional de Colòmbia- dedicat al reclutament de falsos positius, açò és, la captació de civils innocents per a assassinar-los a sang freda i presentar-los com a baixes de combat. Entre els fets que se li imputen és la captació i posterior entrega a unitats militars en la Vall del Cauca i Tolima de 14 jóvens que, posteriorment, van ser assassinats i presentats com a baixes de combat.

De forma més concreta, els fets que motiven la reclamació internacional es remunten a 2007 quan el pròfug va participar en l'assassinat de quatre persones. Així mateix va ser el responsable de la mort d'altres sis en el municipi de Coyaima, on membres de l'Exèrcit Nacional van executar a aquestes persones a les quals van utilitzar posteriorment per a fer-les passar per víctimes de combat.

Fluïda coordinació

La localización del fugitivo ha sido posible gracias a los canales de cooperación policial internacional. Los investigadores tuvieron conocimiento de la existencia de una Notificación Roja de INTERPOL para su búsqueda y detención para extradición, e iniciaron gestiones para dar con su paradero puesto que no existía rastro alguno de su estancia en nuestro país. 

Realizado un exhaustivo análisis de su entorno personal y familiar, se obtuvo información relativa a vínculos familiares que unían al fugitivo con la ciudad de A Coruña donde los investigadores, finalmente, comenzaron la búsqueda.

La línea de la investigación llevó a los agentes hasta una localidad de la ciudad de Alicante, donde se estableció un dispositivo policial que permitió su detención el pasado sábado. El detenido ha sido puesto a disposición de la autoridad judicial a la espera de iniciar los trámites de extradición.