Gràcies a la coordinació operativa amb la Policia de Colòmbia a través d'INTERPOL

La Policia Nacional deté a Alacant a “el Zarco”, un dels criminals més cercats a Colòmbia

El fugitiu és un desmobilitzat de l'ELN –Exèrcit d'Alliberament Nacional de Colòmbia- dedicat al reclutament de falsos positius, això és, la captació de civils innocents per assassinar-los a sang freda i presentar-los com a baixes de combat

Tenia en vigor una Ordre Internacional de Detenció –OID- per al seu arrest i extradició en tenir pendent una condemna de 40 anys a Colòmbia

15/02/21

Agents de la Policia Nacional han detingut a Alacant a “el Zarco”, un dels criminals més cercats a Colòmbia. L'arrestat tenia en vigor una Ordre Internacional de Detenció –OID- per diferents homicidis en persones protegides i concert per delinquir agreujat, fets pels quals tenia pendent una pena de 40 anys a Colòmbia. La seva localització ha estat possible gràcies a la cooperació policial internacional amb la Policia de Colòmbia a través de l'OCN INTERPOL.

L'arrestat és un desmobilitzat de l'ELN –Exèrcit d'Alliberament Nacional de Colòmbia- dedicat al reclutament de falsos positius, això és, la captació de civils innocents per assassinar-los a sang freda i presentar-los com a baixes de combat. Entre els fets que se li imputen és la captació i posterior entrega a unitats militars a la Vall del Cauca i Tolima de 14 joves que, posteriorment, van ser assassinats i presentats com a baixes de combat.

De forma més concreta, els fets que motiven la reclamació internacional es remunten a 2007 quan el pròfug va participar en l'assassinat de quatre persones. Així mateix va ser el responsable de la mort d'altres sis en el municipi de Coyaima, on membres de l'Exèrcit Nacional van executar a aquestes persones a les quals van utilitzar posteriorment per fer-les passar per víctimes de combat.

Fluïda coordinació

La localització del fugitiu ha estat possible gràcies als canals de cooperació policial internacional. Els investigadors van tenir coneixement de l'existència d'una Notificació Vermella d'INTERPOL per a la seva cerca i detenció per a extradició, i van iniciar gestions per donar amb el seu parador posat que no existia rastre algun de la seva estada al nostre país. 

Realitzat una exhaustiva anàlisi del seu entorn personal i familiar, es va obtenir informació relativa a vincles familiars que unien al fugitiu amb la ciutat de la Corunya on els investigadors, finalment, van començar la cerca.

La línia de la recerca va portar als agents fins a una localitat de la ciutat d'Alacant, on es va establir un dispositiu policial que va permetre la seva detenció dissabte passat. El detingut ha estat posat a la disposició de l'autoritat judicial a l'espera d'iniciar els tràmits d'extradició.