Detingut a Castelló un exCoronel acusat en Uruguai per delictes de Genocidi i Lesa Humanitat

La detenció s'ha realitzat en virtut d'un Orde de Detenció i Ingrés a la presó decretada per l'Audiència Nacional en 2018 per delictes ocorreguts -entre la dècada dels setanta i principis dels huitanta- durant el període de les dictadures militars

L'operació, que s'ha realitzat de forma conjunta amb INTERPOL, demostra el compromís de la Policia Nacional per impulsar la cooperació internacional en els àmbits bilateral i multilateral

Els policies escorten a l'excoronel uruguaià detingut.

28/01/21

Agents de la Policia Nacional, en una operació conjunta amb INTERPOL, han detingut a Peníscola (Castelló) a un fugitiu uruguaià que fóra Coronel de l'Exèrcit durant el període de les dictadures militars.

L'arrest s'ha realitzat en  virtut d'un orde de detenció per a extradició vigent, emesa per l'Audiència Nacional en 2018. Era buscat, per les autoritats uruguaianes, per la seua presumpta participació en nombrosos fets ocorreguts entre la dècada dels setanta i principis dels anys huitanta, catalogats com a delictes de Genocidi i Lesa humanitat.  

La operación se ha realizado de forma conjunta por la Comisaría General de Información, la Brigada Provincial de Información de Castellón e Interpol-España.

Durant el dia d'ahir, els agents van tindre coneixement, gràcies a la informació aportada per Interpol-Uruguai, de la presència en el nostre país d'este pròfug de la justícia buscat a nivell internacional. A partir d'eixe moment, es van dur a terme una sèrie de gestions que van culminar amb la localització del subjecte i posterior detenció. 

L'arrest es va produir donant compliment a l'orde de Detenció i Ingrés a la presó emesa per l'Audiència Nacional en virtut de la sol·licitud de cooperació internacional de les autoritats uruguaianes per a la localització del mateix, a fi d'executar el procediment judicial d'extradició i poder ser enjudiciat en el seu país.

“Operació Còndor” en Uruguai 

El detingut va ser, presumptament, un dels responsables, en Uruguai, del “Pla Còndor”; un intent sistemàtic d'acabar amb la dissidència política a Amèrica Llatina durant el període de dictadures militars que es van succeir en la dècada dels setanta i principis dels huitanta. Les autoritats judicials uruguaianes li acusen d'haver detingut il·legalment, torturat i haver fet desaparéixer a jóvens militants d'organitzacions opositores al Govern Militar d'Uruguai, vigent entre els anys 1973 i 1985. L'activitat d'estes persones era essencialment el repartiment de propaganda i l'organització de manifestacions i de reunions polítiques. 

En el matí del dia d'hui, el detingut ha sigut posat a la disposició del titular del Jutjat d'Instrucció en Funcions de Guàrdia de Vinaròs (Castelló), decretant el seu ingrés a la presó donant compliment a la requisitoria de l'Audiència Nacional.