Detingut a Castelló un exCoronel acusat en Uruguai per delictes de Genocidi i Lesa Humanitat

La detenció s'ha realitzat en virtut d'una Ordre de Detenció i Ingrés a la presó decretada per l'Audiència Nacional en 2018 per delictes ocorreguts -entre la dècada dels setanta i principis dels vuitanta- durant el període de les dictadures militars

L'operació, que s'ha realitzat de forma conjunta amb INTERPOL, demostra el compromís de la Policia Nacional per impulsar la cooperació internacional en els àmbits bilateral i multilateral

Els policies escorten a l'excoronel uruguaià detingut.

28/01/21

Agents de la Policia Nacional, en una operació conjunta amb INTERPOL, han detingut a Peníscola (Castelló) a un fugitiu uruguaià que fos Coronel de l'Exèrcit durant el període de les dictadures militars.

El arresto se ha realizado en  virtud de una orden de detención para extradición vigente, emitida por la Audiencia Nacional en 2018. Era buscado, por las autoridades uruguayas, por su presunta participación en numerosos hechos ocurridos entre la década de los setenta y principios de los años ochenta, catalogados como delitos de Genocidio y Lesa humanidad.  

La operación se ha realizado de forma conjunta por la Comisaría General de Información, la Brigada Provincial de Información de Castellón e Interpol-España.

Durant el dia d'ahir, els agents van tenir coneixement, gràcies a la informació aportada per Interpol-Uruguai, de la presència al nostre país d'aquest pròfug de la justícia cercat a nivell internacional. A partir d'aquest moment, es van dur a terme una sèrie de gestions que van culminar amb la localització del subjecte i posterior detenció. 

L'arrest es va produir donant compliment a l'ordre de Detenció i Ingrés a la presó emesa per l'Audiència Nacional en virtut de la sol·licitud de cooperació internacional de les autoritats uruguaianes per a la localització del mateix, a fi d'executar el procediment judicial d'extradició i poder ser enjudiciat al seu país.

“Operació Còndor” en Uruguai 

El detingut va ser, presumptament, un dels responsables, en Uruguai, del “Pla Còndor”; un intent sistemàtic d'acabar amb la dissidència política a Amèrica Llatina durant el període de dictadures militars que es van succeir en la dècada dels setanta i principis dels vuitanta. Les autoritats judicials uruguaianes li acusen d'haver detingut il·legalment, torturat i haver fet desaparèixer a joves militants d'organitzacions opositores al Govern Militar d'Uruguai, vigent entre els anys 1973 i 1985. L'activitat d'aquestes persones era essencialment el repartiment de propaganda i l'organització de manifestacions i de reunions polítiques. 

En el matí del dia d'avui, el detingut ha estat posat a la disposició del titular del Jutjat d'Instrucció en Funcions de Guàrdia de Vinaròs (Castelló), decretant el seu ingrés a la presó donant compliment a la requisitoria de l'Audiència Nacional.