Operació conjunta de la Policia Nacional amb l'Agència Tributària

Desmantellada una fàbrica de tabac a Andalusia amb capacitat per a produir un milió de cigarrets al dia

Desarticulada l'organització internacional responsable i detinguts dotze dels seus integrants, inclosos treballadors ucraïnesos i belarússos que vivien ocults en les naus sense eixir a l'exterior

Després de les intervencions realitzades en la localitat de Lucena, diversos individus desconeguts van incendiar una de les naus per a tractar de fer desaparéixer el tabac que es trobava en el seu interior

Han sigut aprehendidos 45.500 paquets, 4.200 quilos de picada i 10.320 quilos de fulla de tabac i maquinària per a la confecció de cigarrets, així com un camió i una furgoneta, dos automòbils d'alta gamma, telèfons mòbils així com documentació i diversos mitjans informàtics

Maquines per a la fabricació de tabac.

04/01/21

Agents de la Policia Nacional, en una investigació conjunta amb Vigilància Duanera de l'Agència Tributària, han desarticulat una organització internacional dedicada al contraban de tabac. Els investigats havien instal·lat un centre de fabricació il·legal de cigarrets amb infraestructura en les localitats de Marchena, Écija i Bormujos (Sevilla) així com en Lucena (Còrdova), amb una capacitat potencial de producció d'un milió de cigarrets al dia.

Durant l'operatiu, una de les naus va patir un incendi provocat per desconeguts, presumptament a fi de fer desaparéixer el tabac que es trobava en el seu interior. Han sigut detingudes dotze persones -de nacionalitats espanyola, ucraïnesa i belarússa-, i s'han aprehendido 45.500 paquets, 4.200 quilos de picada i 10.320 quilos de fulla de tabac, així com diversa maquinària, vehicles, telèfons mòbils, documentació i mitjans informàtics, tot açò per un valor aproximat d'1,5 milions d'euros

Les investigacions es van iniciar de forma coordinada en detectar-se un aprovisionament de tabac que, conjuntament amb diversa informació recaptada, va portar als investigadors a sospitar sobre la possible implantació d'una fàbrica de tabac en alguna localitat andalusa.

Fruit de les indagacions efectuades, els investigadors van determinar inicialment la localització de la fàbrica en la localitat de Marchena (Sevilla) detectant, a més, la presència de diversos individus d'Europa de l'est que, juntament amb altres espanyols, pareixien prestar la infraestructura necessària per a poder passar desapercebuts.

Modus operandi

L'organització es dirigia des d'un xalet de luxe situat en la localitat de Bormujos, on els seus dirigents s'havien assentat temporalment. El centre de l'activitat es trobava en Marchena i tenia repartida la seua infraestructura entre les localitats de Lucena i Écija.

Els treballadors vivien en l'interior de les naus sense eixir a l'exterior, sent altres persones les que s'encarregaven de portar-los, a més de les matèries primeres, el menjar i la beguda, quedant en tot moment baix el control d'un dels responsables de l'organització.

Per a la realització de la fase primària, l'organització utilitzava dos naus situades en Lucena on treballaven tres persones de nacionalitat ucraïnesa que es trobaven de forma irregular a Espanya. La fase final es realitzava en la nau de Marchena, on es trobaven tres individus de nacionalitat belarússa i un ucraïnés. Els treballadors vivien amuntegats en una sola habitació sense finestres, i havien sigut incomunicats després de la confiscació, per part dels capitosts de l'organització, dels seus telèfons mòbils a la seua arribada a Espanya

Destrucció de proves

En la matinada del dia 16 de desembre, després de les intervencions dutes a terme en Lucena, va resultar incendiada una de les naus per diversos individus desconeguts, presumiblement en un intent de fer desaparéixer el tabac que es trobava en el seu interior. L'incendi finalment va cremar part de la nau i de la mercaderia que es trobava en el seu interior.

Gèneres intervenuts

El muntant total dels efectes aprehendidos ascendix a 45.500 paquets de cigarrets, 4.200 quilos de picada i 10.320 quilos de fulla de tabac i maquinària per a la seua fabricació, que conformava una línia completa de despalillado, cort, secatge i humidificació del tabac.

Se han intervenido un camión y una furgoneta, dos automóviles de alta gama, teléfonos móviles, documentación y medios informáticos que serán analizados. La valoración total del género aprehendido supera el millón y medio de euros.

Totes les actuacions, juntament amb els detinguts i la mercaderia intervenuda han sigut posats a la disposició del Jutjat d'Instrucció número 1 de Marchena. No es descarten noves detencions.

 

Muntanya de tabac en pols per a la fabricació de cigarrets.Maquina per a la fabricació de tabac.