Operació conjunta de la Policia Nacional amb l'Agència Tributària

Desmantellada una fàbrica de tabac a Andalusia amb capacitat per produir un milió de cigarrets al dia

Desarticulada l'organització internacional responsable i detinguts dotze dels seus integrants, inclosos treballadors ucraïnesos i bielorusos que vivien ocults en les naus sense sortir a l'exterior

Després de les intervencions realitzades en la localitat de Lucena, diversos individus desconeguts van incendiar una de les naus per tractar de fer desaparèixer el tabac que es trobava en el seu interior

Han estat aprehendidos 45.500 paquets, 4.200 quilos de picada i 10.320 quilos de fulla de tabac i maquinària per a la confecció de cigarrets, així com un camió i una furgoneta, dos automòbils d'alta gamma, telèfons mòbils així com documentació i diversos mitjans informàtics

Maquines per a la fabricació de tabac.

04/01/21

Agentes de la Policía Nacional, en una investigación conjunta con Vigilancia Aduanera de la Agencia Tributaria, han desarticulado una organización internacional dedicada al contrabando de tabaco. Los investigados habían instalado un centro de fabricación ilegal de cigarrillos con infraestructura en las localidades de Marchena, Écija y Bormujos (Sevilla) así como en Lucena (Córdoba), con una capacidad potencial de producción de un millón de cigarrillos al día.

Durant l'operatiu, una de les naus va sofrir un incendi provocat per desconeguts, presumptament a fi de fer desaparèixer el tabac que es trobava en el seu interior. Han estat detingudes dotze persones -de nacionalitats espanyola, ucraïnesa i bielorusa-, i s'han aprehendido 45.500 paquets, 4.200 quilos de picada i 10.320 quilos de fulla de tabac, així com diversa maquinària, vehicles, telèfons mòbils, documentació i mitjans informàtics, tot això per un valor aproximat d'1,5 milions d'euros

Les recerques es van iniciar de forma coordinada en detectar-se un aprovisionament de tabac que, conjuntament amb diversa informació recaptada, va portar als investigadors a sospitar sobre la possible implantació d'una fàbrica de tabac en alguna localitat andalusa.

Fruto de las averiguaciones efectuadas, los investigadores determinaron inicialmente la localización de la fábrica en la localidad de Marchena (Sevilla) detectando, además, la presencia de varios individuos de Europa del este que, junto con otros españoles, parecían prestar la infraestructura necesaria para poder pasar desapercibidos.

Modus operandi

L'organització es dirigia des d'un xalet de luxe situat en la localitat de Bormujos, on els seus dirigents s'havien assentat temporalment. El centre de l'activitat es trobava en Marchena i tenia repartida la seva infraestructura entre les localitats de Lucena i Écija.

Els treballadors vivien a l'interior de les naus sense sortir a l'exterior, sent altres persones les que s'encarregaven de portar-los, a més de les matèries primeres, el menjar i la beguda, quedant a tot moment sota el control d'un dels responsables de l'organització.

Para la realización de la fase primaria, la organización utilizaba dos naves situadas en Lucena donde trabajaban tres personas de nacionalidad ucraniana que se encontraban de forma irregular en España. La fase final se realizaba en la nave de Marchena, donde se encontraban tres individuos de nacionalidad bielorrusa y un ucraniano. Los trabajadores vivían hacinados en una sola habitación sin ventanas, y habían sido incomunicados tras la incautación, por parte de los cabecillas de la organización, de sus teléfonos móviles a su llegada a España

Destrucció de proves

En la matinada del dia 16 de desembre, després de les intervencions dutes a terme en Lucena, va resultar incendiada una de les naus per diversos individus desconeguts, presumiblement en un intent de fer desaparèixer el tabac que es trobava en el seu interior. L'incendi finalment va cremar part de la nau i de la mercaderia que es trobava en el seu interior.

Gèneres intervinguts

El muntant total dels efectes aprehendidos ascendeix a 45.500 paquets de cigarrets, 4.200 quilos de picada i 10.320 quilos de fulla de tabac i maquinària per a la seva fabricació, que conformava una línia completa de despalillado, cort, assecat i humidificació del tabac.

S'han intervingut un camió i una furgoneta, dos automòbils d'alta gamma, telèfons mòbils, documentació i mitjans informàtics que seran analitzats. La valoració total del gènere aprehendido supera el milió i mitjà d'euros.

Totes les actuacions, juntament amb els detinguts i la mercaderia intervinguda han estat posats a la disposició del Jutjat d'Instrucció número 1 de Marchena. No es descarten noves detencions.

 

Muntanya de tabac en pols per a la fabricació de cigarrets.Maquina per a la fabricació de tabac.